Welcome, Guest. Please login or register.

Autor Subiect: KCl  (Citit de 9638 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

nikarzv

  • Vizitator
KCl
« : Octombrie 19, 2010, 10:06:15 a.m. »
Salut . Astazi in incercarea mea de a face KClO3 am reusit sa cumpar un inlocuitor pentru sare cu 66% KCl am aflat ca se purifica prin fierbere. Am facut o solutie supra-saturata si dupa l-am lasat sa se raceasca si l-am filtrat. In filtru mi-a ramas numai KCl cred. Dupa am incercat sa fac electroliza mai departe pentru a obtine KClO3 am pus iar apa peste si am bagat doi electrozi de inox unul a inceput sa "fiarba" iar la celalalt se forma un precipitat balben-maroniu. Corectati-ma unde am gresit. Multumesc

chimistul

  • Vizitator
Re: KCl
« Răspuns #1 : Octombrie 19, 2010, 03:34:03 p.m. »
Salut!

Citat
am reusit sa cumpar un inlocuitor pentru sare cu 66% KCl am aflat ca se purifica prin fierbere


care este componenta/componentele  cu 33%. prin fierbere concentrezi. dar cred ca tu ai componentele din ameste din stare pura deja.


Citat
Am facut o solutie supra-saturata si dupa l-am lasat sa se raceasca si l-am filtrat. In filtru mi-a ramas numai KCl cred.

daca nu stii cealata/celelate componente cum poti fi sigur ca e KCl? daca e o alta substanta. KCl e destul de solubila in apa deci ar trebui sa fie ultima care cristalizeaza dintr-un amestec de mai multe substante

Citat
Dupa am incercat sa fac electroliza mai departe pentru a obtine KClO3 am pus iar apa peste si am bagat doi electrozi de inox unul a inceput sa "fiarba" iar la celalalt se forma un precipitat balben-maroniu.

KCl---------> K+ Cl-
H2O---------->H+ + OH-

2Cl- ----------> Cl2
@H+  ---------> H2

K+ + OH- -----> KOH

daca mai stiu electrochimie! ;D

 Corectati-ma unde am gresit. Multumesc

nikarzv

  • Vizitator
Re: KCl
« Răspuns #2 : Octombrie 19, 2010, 07:17:14 p.m. »
Dupa cum se vede aici restul de 33% este de NaCl (sare de bucatarie). Din cate stiu eu solubilitatea KCl este mult mai redusa la temperatura joasa fata de NaCl. M-am gandit ca fierband dizolvand si racind am sa obtin  ca precipitat KCl . asta e o poza cu ambalajul sarii  http://d.imagehost.org/0052/S1370002.jpg
 Si vrei sa spui ca sin electroliza KCl nu se obtine KClO3?

Atunci el cum face?
« Ultima Modificare: Octombrie 19, 2010, 07:19:38 p.m. de nikarzv »

chimistul

  • Vizitator
Re: KCl
« Răspuns #3 : Octombrie 19, 2010, 08:02:03 p.m. »
Salut!

Solubilitatea NaCl din cate stiu eu nu prea variaza la cresterea temperaturii in domeniul 0-100 dar KCl variaza f mult si categoric e mai solubila. Poti cauta pe google daca doresti.Prin urmare la temperatura camerei vei solubiliza mai mult NaCl decat KCl iar cu cresterea temp va solubiliza tot NaCl. Iar la racire vei avea un amestec din ambele. Sigur nu ai facut cristalizare fractionata la o temp constanta. Si cred ca prin electroliza KCl se obtine K OH la fel cum prin electroliza NaCl se obtine Na OH. Parerea mea! :)

nikarzv

  • Vizitator
Re: KCl
« Răspuns #4 : Octombrie 19, 2010, 08:04:15 p.m. »
Deci sa inteleg ca nu exista nici o varianta sa obtin ceea ce vreau?

chimistul

  • Vizitator
Re: KCl
« Răspuns #5 : Octombrie 19, 2010, 08:25:19 p.m. »
Salut!

Acuma m-am uitat si eu pe net putin. Industrial se obtine prin electroliza NaCl fierbinte ( ce inseamna asta mai trebuie studiat) si se obtine NaClO3 (nu prea am gasit explicat) apoi reactioneaza cu KCl si obtii KClO3. Dar sa obtii cristalizat e destul de complicat pt ca se descompune termic. Bafta oricum!

PS. CAnd incep sa se albastreasca varfurile la degete si buzele sa stii ca ai inhalat destul clor. Ar fi aczul s ate opresti in momentul ala. Bafta! ;D

tery-cane

  • Vizitator
Re: KCl
« Răspuns #6 : Octombrie 19, 2010, 11:34:22 p.m. »
Bună seara,

O metodă cu muuuult mai simplă de obţinere a cloratului de potasiu (KClO3) este metoda industrială, care poate fi aplicată şi în laborator, astfel:
A. Varianta 1
- reacţia de dublu schimb dintre hipocloritul de calciu (denumit şi clorură de var) şi clorura de potasiu în mediu apos, la temperatura mediului ambiant, urmată de ridicarea temperaturii la 70-80C:
       Ca(ClO)2 + 2 KCl -----> CaCl2 + 2 KClO apoi: 3 KClO -----> KClO3 + 2KCl (la 50C)
Sau se poate ridica mai întâi temperatura soluţiei de clorură de var la 70-80C pentru a obţine cloratul de calciu [Ca(ClO3)2•2H2O] care apoi prin reacţie de dublu schimb cu clorura de potasiu se obţine cloratul de potasiu:
        Ca(ClO3)2•2H2O + 2 KCl -----> CaCl2•2H2O + 2 KClO3
B. Varianta 2
- reacţia de dublu schimb dintre hipocloritul de sodiu şi clorura de potasiu în mediu apos, la temperatura mediului ambiant urmată de ridicarea temperaturii la 50C:
       NaClO + KCl -----> NaCl + KClO apoi: 3 KClO -----> KClO3 + 2KCl (la 50C)
Evident este bine de ştiut curba de solubilitate a cloratului de potasiu, care este dată în g%:
- la 0 Celsius  avem 3,21 g;
- la 20 C avem 6,96g;
- la 80 C avem 27,4g;
- la 100 C avem 35,9g;
- la 104,2C avem 37,6g. La această temperatură fierbe soluţia saturată de clorat de potasiu.

Multă baftă!!!!!! (şi ATENŢIE la manipulare!!! Există riscul intoxicării cu clor! Prima senzaţie este de sufocare + lăcrimare. A doua senzaţie este de a nu mai simţi extremităţile membrelor, ca la administrarea de anestezice. Oricum nu recomand să se efectueze NICIODATĂ experienţe chimice de unul singur. ÎNTOTDEAUNA este necesar „un copilot”...... Reactiile chimice sa fie executate sub nisa prevazuta cu ventilatie  sau mai bine  afara!!!!)

Offline Adi

  • Global Moderator
  • *****
  • Mesaje postate: 11298
  • Popularitate: +15/-7
    • Site personal Adrian Buzatu
Re: KCl
« Răspuns #7 : Octombrie 20, 2010, 06:55:00 a.m. »
Chiar se dezvolta si sectiunea de chimie! Ma bucur mult!
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

nikarzv

  • Vizitator
Re: KCl
« Răspuns #8 : Octombrie 22, 2010, 09:24:01 a.m. »
Este cumva hipocloritul de calciu acel dezinfectant pentru apa numit popular " clor"?

tery-cane

  • Vizitator
Re: KCl
« Răspuns #9 : Octombrie 22, 2010, 01:52:12 p.m. »
Da! Se utilizeaza pentru igienizarea piscinelor, de exemplu:
" PRODUSE PE BAZA DE CLOR-concentratii de clor activ ale diferitelor produse utilizate in piscine
 HIPOCLORIT DE CALCIU
Este unul din cele mai raspandite produse. Se gaseste sub forma de granule sau tablete. Continutul in clor liber este de 65 %. Este un produs economic, nu se deterioreaza repede daca este corect depozitat. Este usor de estimat cantitatea de granule necesara, care se imprastie in bazin. Se dizolva rapid permitand efectuarea tratamentelor de soc pentru recuperarea apelor " obosite". Exista inconvenientul aparitiei rezidurilor de calciu in piscina, aceasta necesitand utilizarea aspiratorului mai des. De asemenea apar depozite de calcar pe peretii si fundul pisinei. Hipocloritul de calciu nu este foarte stabil la UV, clorul liber disparand rapid din bazin. "

tery-cane

  • Vizitator
Re: KCl
« Răspuns #10 : Octombrie 22, 2010, 02:12:54 p.m. »
 E bine de stiut !!!!!!!
ANTIDOTURI SI PRIMUL AJUTOR IN CAZ DE OTRAVIRI
 OTRAVA: Clor
 ANTIDOTUL SI PRIMUL AJUTOR: Daca otrava a patruns pe cale respiratorie : inhalatie dintr-o solutie slaba de amoniac sau se va mirosi carbonat de amoniu.
Subcutanat:Lobelina, cafeina (asta... dupa ce vei apela 112 !)
Contra tusei:codeina (se elibereaza numai pe baza de reteta)
Repaus la pat si liniste absoluta.
Iritatia ochilor se combate prin spalaturi cu solutie bicarbonat de sodiu 2%
.”
 Citat din Farmacopeea Romana –Editia a VII-a


Sorin_dan84

  • Vizitator
Re: KCl in KClO3 si chiar in KClO4
« Răspuns #11 : Noiembrie 20, 2010, 11:32:45 a.m. »
Salut. Sigur ca se poate face KClO3 si din KCl chiar si cu un continut de NaCl in solutie, daca clorura de potasiu nu este pura....doar ca tu trebuia sa folosesti anod(+) de grafit(mina de creion sau sunt anumite creioane groase pt. tamplarie doar din grafit sau borna de baterii ieftine pe baza de mangan Mn R14), dioxid de mangan,dioxid de plumb...etc. sau daca i-ti permiti platina. La borna minus(-) e ideal inoxul(o furculita e ok). Curentul trebuie sa fie neeaparat continuu si intre 5 si 12 V(merge si mai mult ,dar cu acelasi randament), iar amperajul trebuie sa fie cat mai mare pt. randament mare(>)...de la 1000mA in sus altfel trebuie sa lasi eletroliza o saptamana pt. cateva grame, dupa 2.5A trebuie sa tii electroliza rece pt. a nu deteriora anodul(+). Se filtreaza sau decanteaza prin racirea solutiei si apoi cristalelor obtinute...te descurci tu, apoi din cloratul de potasiu obtinut poti sa faci o solutie si sa obtii perclorat de potasiu(KClO4), in acelasi mod, duar ca nu mai folosesti anod de grafit pt. ca o sa corodeze foate repede.........................Spor la treaba!.. - --------->(Pt. detalii si intrebari pe mail yahoo este acelasi cu username-ul meu scris cu S mic)-----------
« Ultima Modificare: Noiembrie 20, 2010, 12:26:47 p.m. de Sorin_dan84 »

Sorin_dan84

  • Vizitator
Re: KCl in KClO3 si chiar in KClO4
« Răspuns #12 : Noiembrie 20, 2010, 02:12:55 p.m. »
Salut. Sigur ca se poate face KClO3 si din KCl chiar si cu un continut de NaCl in solutie, daca clorura de potasiu nu este pura....doar ca tu trebuia sa folosesti anod(+) de grafit(mina de creion sau sunt anumite creioane groase pt. tamplarie doar din grafit sau borna de baterii ieftine pe baza de mangan Mn R14), dioxid de mangan,dioxid de plumb...etc. sau daca i-ti permiti platina. La borna minus(-) e ideal inoxul(o furculita e ok). Curentul trebuie sa fie neeaparat continuu si intre 5 si 12 V(merge si mai mult ,dar cu acelasi randament), iar amperajul trebuie sa fie cat mai mare pt. randament mare(>)...de la 1000mA in sus altfel trebuie sa lasi eletroliza o saptamana pt. cateva grame, dupa 2.5A trebuie sa tii electroliza rece pt. a nu deteriora anodul(+). Se filtreaza sau decanteaza prin racirea solutiei si apoi cristalelor obtinute se pun la uscat..., apoi din cloratul de potasiu obtinut poti sa faci o solutie si sa obtii perclorat de potasiu(KClO4), in acelasi mod, duar ca nu mai folosesti anod de grafit pt. ca o sa corodeze foate repede.........................Spor la treaba!.. - --------->(Pt. detalii si intrebari lasa-ti mesaj)-----------

raresb

  • Vizitator
Re: KCl
« Răspuns #13 : Noiembrie 23, 2010, 11:45:30 a.m. »
Salut,

@nikarzv pe ambalaj mai scrie "Antiaglomerant-E504". Am cautat pe google si E504= Carbonat de Magneziu.

Sorin_dan84

  • Vizitator
Re: KCl
« Răspuns #14 : Noiembrie 23, 2010, 07:25:58 p.m. »
Nu are nici o influenta, este o cantitate prea mica de carbonat de magneziu(in talc se mai gaseste).
Dupa uscare cloratul de potasiu poti sa-l testezi in amestec intim cu zahar sau carbune 1/1, prin ardere. O sa arda rapit cu o flacara putin colorata in rosu de la potasiu (K). Stima.