Din cate-mi mai aduc aminte eu stiu ca era un circuit al CO2 puternic influentat de dezvoltarea fitoplanctonului marin (si asa peste 2/3 din planeta sunt acoperite de ape, deci alge cat cuprinde ..intinderea albastra), iar acesta, in schimb, era influentat de conditiile atmosferice, in speta de incalzirea globala (pentru o rata ascendenta a dezvoltarii biologice). Parerea mea este ca tot biotehnologiile ar oferi un raspuns printr-o varietate de alga cu un randament bun de fotosinteza si o rata de inmultire care sa nu afecteze prin suprapopulare oceanele si implicit fauna si flora. Poate prin apoptoza programata sau/si rata metabolica accelerata artificial, astfel incat sa fixeze CO2 masiv, sa moara si sa ajunga detritus organic in zonele bentonice..si asta rapid. Ca exemplu de influentare a climei/emisiilor carbonice in trecutul geologic de catre alge as lua cuplul Diatomee-Cocolitofere.
Cat de fezabil este un astfel de proiect? Eu as zice ca destul, tinand cont de "procesul de fabricatie in masa" facil (prin intermediul vectorilor mutageni biologici, precum secventele de insertie virale) dupa ce acest proces a fost, experimental, pus la punct. Problema insa e anvergura. Plus insasi ideea de mutatie genetica scapata de sub control in natura si perspectiva de dezastru ecologic. Multe de zis, dar si mai multe de analizat.