culorile compusilor metalelor tranzitionale se datoreaza in general tranzitiilor electronice intre orbitalii de tip d ai metalului. De aceea compusi ai aceluiasi metal pot avea culori diferite, in functie de prezenta altor specii in compus, in afara ionului metalic.
In general, ionii metalici au cam aceeasi culoare, nuanta poate sa difere, in mediu apos si chiar si sub forma de precipitat. Culorile sunt destul de cunoscute asa ca se poate anticipa ce culoare va avea precipitatul respectiv. Daca in loc de precipitat se formeaza o combinatie complecsa, culoarea acesteia poate sa difere fata de culoare ionului liber in solutie, in functie de liganzii prezenti in complecs.
De exemplu, Ni(OH)2 este verde, pe cand [Ni(NH3)6](OH)2 este albastru. Astfel ca culoarea este mult mai greu de anticipat.
in legatura cu intrebarea ta referitoare la Fe(OH)2. Culoarea precipitatului pur este alb, foarte putin verzui, numai ca in apa(in special medii bazice) si in prezenta de oxigen acesta este oxidat la Fe(OH)3 care este brun, cu timpul. Dupa obtinere se insensifica culoarea verde, apoi incepe sa se brunifice. Deci, culoarea se modifica deoarece se formeaza alt compus al fieruluii, intr-o alta stare de oxidare, care evident are alta culoare.