Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Precipitat?

Creat de Reveuse.Kaari, August 10, 2010, 05:10:10 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Reveuse.Kaari

Ei bine, bănuiesc că cu toţii ştiţi că în urma anumitor reacţii se formează precipitaţii/precipitate ???. Mă rog. Întrebarea mea este...cum şti ce culoare va avea înainte să faci reacţia? De exemplu am observat că [tex]Ni(OH)_{2}[/tex] e verde, [tex]Cu(OH)_{2}[/tex] e albastru, [tex]HgO[/tex] e galben şi etc. E ceva regulă? Adică tot timpul un pp care conţine Cu va fi albastru, unul care conţine Ni e verde şi tot aşa? Şi de ce la [tex]Fe(OH)_{2}[/tex] culoarea se schimbă, fiind alb, apoi vedre apoi maro?

mircea_p

Precipitate e ceea ce vrei sa spui aici.
Precipitatii inseamna ploaie, zapada, lapovita, etc.

In privinta culorii, nu e asa simplu. Daca te referi la prezicerea culorii doar pe baze teoretice, culoarea unui cristal (si precipitatele sant formate din micro-cristale) depinde de ionul respectiv dar nu intr-un mod foarte simplu si usor de prezis.

Daca insa te referi la prezicerea culorii pe baza experientei, cred ca sant niste reguli bazate pe specia ionica si starea de ionizare. Sa vedem ce zice chimistul, daca are timp.
In privinta schimbarii de culoare, vezi aici
http://wapedia.mobi/en/Iron%28II%29_hydroxide
pana una alta.


silvi

culorile compusilor metalelor tranzitionale se datoreaza in general tranzitiilor electronice intre orbitalii de tip d ai metalului. De aceea compusi ai aceluiasi metal pot avea culori diferite, in functie de prezenta altor specii in compus, in afara ionului metalic.

In general, ionii metalici au cam aceeasi culoare, nuanta poate sa difere, in mediu apos si chiar si sub forma de precipitat. Culorile sunt destul de cunoscute asa ca se poate anticipa ce culoare va avea precipitatul respectiv. Daca in loc de precipitat se formeaza o combinatie complecsa, culoarea acesteia poate sa difere fata de culoare ionului liber in solutie, in functie de liganzii prezenti in complecs.
De exemplu, Ni(OH)2 este verde, pe cand [Ni(NH3)6](OH)2 este albastru. Astfel ca culoarea este mult mai greu de anticipat.


in legatura cu intrebarea ta referitoare la Fe(OH)2. Culoarea precipitatului pur este alb, foarte putin verzui, numai ca in apa(in special medii bazice) si in prezenta de oxigen acesta este oxidat la Fe(OH)3 care este brun, cu timpul. Dupa obtinere se insensifica culoarea verde, apoi incepe sa se brunifice. Deci, culoarea se modifica deoarece se formeaza alt compus al fieruluii, intr-o alta stare de oxidare, care evident are alta culoare.

chimistul

#3
Salut!

Pentru lamuriri esti rugata sa citesti "Chimia analitica" partea care se preda in facultate prin anul 2. Acolo la partea experimentala te invata cum sa stii ce se gaseste intr-un pahar cu "apa". Exista reactivi de grupa. Anionii si cationaii sunt grupati in 5 grupe si au reactivi specifici cu acre precipita sau dau reactii de culoare distincte de celelelte grupe. Adica substante care dau coloratii specifice. De ex. Sulfurile in general sunt substante negre. Daca tratezi ZnO cu H2S rezulta ZnS(neagra) sau PbS (neagra) etc. Toate clorurile in recatie cu AgNO3 dau AgCl care e alb. In felul asta se identifica clorul din diverse amestecuri. Exemplu practic. Daca am un schimbator de caldura prin care trece apa demineralizata racita cu apa industriala si exista riscul sa fie spart se face o analiza de Clor. Pana imi determina mie laboratorul cat de mare e spartura sau cat Cl intra sau daca e spart eu iau o proba o tratez cu AgNO3 si daca se tulbure e clar ca este Clor acolo si e spart. Daca gasesc adunat undeva un praf negru d ecatalizator vreau sa verific de und evine si ce este. Tratat cu NH3  si rezulta albastru e cupru daca da verde e nichel. Apoi se trece la alte masuri dar ai o certitudine. Dar deja am deviat.

As putea spune ca in general culorile se pastreaza dar nu e regula batuta in cuie. Legat de Fe(OH)2 studiaza problema in functie de mediul bazic sau acid care il ai acolo. S-ar putea sa nu fie numai el prezent :)) Bafta!   

chimistul

sper sa te ajute:

www.didactic.ro/files/5/reactiideidentificare.ppt


si daca doresti sa stii mai multe cauta pe google: reactivi de grupa, identificarea anionilo/cationilor, chimie analitica, etc. bafta!

Reveuse.Kaari

Mulţumesc pentru explicaţii. Mi se par fascinante lucrurile ăstea :). Mulţumesc şi pentru recomandare. Am de gând să mă mai informez, dar am de gând să mai aştept măcar 1-2 ani până să citesc "Chimia analitică". Nu de alta, dar doar ce am intrat în liceu, sunt în clasa a 9a şi chiar nu cred că aş înţelege ceva dintr-o carte ce conţine lucruri care se fac în anul 2 la facultate. Oricum în mare parte am priceput ce s-a scris pe aici şi cu siguranţă sunt mai lămurită decât eram înainte să postez, aşa că încă odată spun mulţumesc. Faceţi o treabă foarte bună:)

florin_try


Pentru chimie analitica nu iti trebuie facultate ca sa o intelegi. Un pic de memorizare a culorilor unor compusi si metode de analiza, si mult experiment. Insa chimia analitica se invata din experiment.

chimistul

Salut!

CitatAm de gând să mă mai informez, dar am de gând să mai aştept măcar 1-2 ani până să citesc "Chimia analitică". Nu de alta, dar doar ce am intrat în liceu, sunt în clasa a 9a şi chiar nu cred că aş înţelege ceva dintr-o carte ce conţine lucruri care se fac în anul 2 la facultate.

Nu ai de ce sa te sperii! Dar poti fi cu un pas inaintea altora!  ;)