Multumesc pentru raspuns.
Inteleg ce spui, ce nu inteleg este cum se impart tensiunile si curentii ( valoric ) pe cabluri astfel incat fiecare camera video sa functioneze la parametri optimi. Cablurile se comporta ca si rezistori. Si nu stiu cum se comporta o camera video din punct de vedere rezistiv, adica tensiunea si curentul se modifica proportional?
Imaginează-ți că sursa de alimentare include și cablurile lungi, deci ce ajunge la cameră are căderea de tensiune pe cabluri deja inclusă (i.e. dacă pe cabluri pică 0.5V, "sursa" pe care o vede camera e de 11.5). Camera nu o să tragă niciodată fix 1A sau fix 0.5A, depinde de regimul de funcționare; pe tine trebuie să te intereseze numai să reziste cablurile la curentul de vârf și să îi asiguri tensiunea de alimentare corespunzătoare, știe camera cât curent trebuie să tragă. Cazul cel mai defavorabil, pentru care îți dimensionezi circuitul, e cel cu curentul maxim.
Pentru cabluri va trebui să întrebi la magazin ca să te asiguri; în principiu un cablu de cupru cu secțiune de 0.5 mm^2 ar trebui să poată face față liniștit la 3A, unul de 6 mm^2 (chiar și din aluminiu) ar trebui să fie arhisuficient. Pentru cel de 6 mm^2 poți, în principiu, să contezi pe o rezistență 3-4 mOhm/m, și ar trebui să crească proporțional cu scăderea suprafeței (deci cel de 0.5 ar trebui să te ducă poate la 30-40 mOhm/m).
Pentru tensiunea necesară: să luăm prima cameră ca exemplu. Dacă pentru cablu ai 4 mOhm/m, până la 200m se fac 800 mOhm, hai să zicem 1 Ohm ca să fie acoperitor. În cazul cel mai defavorabil (camera trage 1A), căderea pe cablu o să fie deci de 1A * 1 Ohm = 1V, deci sursa ar trebui să scoată cam 13V. Pentru cealaltă, care e mai aproape și trage mai putin curent căderea de tensiune e suficient de mică pentru a nu-ți pune probleme (e de 10-12 ori mai mică, nu frige).
Pe de altă parte, uită-te în manualul camerei pentru parametri tensiunii de alimentare. De regulă, tocmai pentru a se putea folosi în astfel de situații, camerele se descurcă și în situații mai greoaie -- adică una care vrea 12V s-ar putea să se descurce cam oriunde între 11.5 și 13-14V.
Desigur, ar fi important să te gândești și la o protecție, dupăcum a sugerat HarapAlb. Pentru supratensiune cel mai simplu e cu o diodă Zener, nu e foarte pretențios dar nici prea complicat nu e. Dealtfel, dacă_camerele nu-s făcute pe o barcă din Malaezia s-ar putea să aibă deja o astfel de protecți pe circuitul de alimentare.