Welcome, Guest. Please login or register.

Autor Subiect: Circuit supraveghere video  (Citit de 29789 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

costel

 • Vizitator
Circuit supraveghere video
« : Ianuarie 21, 2011, 11:13:32 p.m. »
Salut.
Ma intereseaza cum imi aleg cablul de alimentare pentru o camera de supraveghere video amplasata la peste 200 m si inca o camera amplasata la 60 m distanta de cealalta camera. Camera video se alimenteaza la 12 V si 1 A _ cea de la 200 m si 12 V si 0,5 A cealalta camera video. Camerele video sunt amplasate pe acelasi traseu.
Va multumesc.

HarapAlb

 • Vizitator
Re: Circuit supraveghere video
« Răspuns #1 : Ianuarie 22, 2011, 02:34:18 p.m. »
Sunt cateva aspecte pe care trebuie sa le iei in considerare. Cablul respectiv sa suporte 2A fara a se incalzi. Izolatia cablului sa nu se strapunga la tensiunea de lucru, in cazul de fata 12V, dar trebuie sa fi atent si la eventualele cabluri de tensiuni ridicate care ar trece pe langa al tau. Nu in ultimul rand izolatia trebuie sa fie rezistenta la intemperii, solicitari termice (frig, caldura) ca sa nu-l schimbi asa curand. Daca mergi la vreun magazin ar trebui sa te sfatuiasca si sa-ti recomande un cablu bun fara mari probleme.

costel

 • Vizitator
Re: Circuit supraveghere video
« Răspuns #2 : Ianuarie 22, 2011, 03:15:31 p.m. »
Multumesc pentru raspuns.
Inteleg ce spui, ce nu inteleg este cum se impart tensiunile si curentii ( valoric ) pe cabluri astfel incat fiecare camera video sa functioneze la parametri optimi. Cablurile se comporta ca si rezistori. Si nu stiu cum se comporta o camera video din punct de vedere rezistiv, adica tensiunea si curentul se modifica proportional?
« Ultima Modificare: Ianuarie 22, 2011, 03:17:05 p.m. de costel »

HarapAlb

 • Vizitator
Re: Circuit supraveghere video
« Răspuns #3 : Ianuarie 22, 2011, 03:41:22 p.m. »
Inteleg ce spui, se poate desena o schema electrica daca te intereseaza. La camera video daca-i scade tensiunea sau curentul disponibil probabil ca inceteaza sa mai functioneze si s-ar comporta ca o rezistenta de valoare infinita, e doar o presupunere.
Trebuie sa ai in vedere si protectia electrica a camerelor impotriva inversarii accidentale a polaritatii sau a supratensiunii. In cazul asta si daca camerele nu au nici un fel de protectie cred ca este mai convenabil sa folosesti niste circuite specializate de limitare a tensiunii si al curentului disponibile. Protectia se poate face si cu niste diode, dar cum este un dispozitiv aflat la distanta poate si inaltime ma gandesc ca nu e mereu simplu de remediat in caz ca se strica ceva. Daca alegi varianta cu protectie tensiunea pe care o trimiti prin cablu va trebui sa fie ceva mai mare, insa nu trebuie sa-ti mai bati capul cu potrivirea rezistentelor cablurilor.

Offline AlexandruLazar

 • Senior
 • ****
 • Mesaje postate: 1752
 • Popularitate: +95/-17
Re: Circuit supraveghere video
« Răspuns #4 : Ianuarie 22, 2011, 05:01:54 p.m. »
Multumesc pentru raspuns.
Inteleg ce spui, ce nu inteleg este cum se impart tensiunile si curentii ( valoric ) pe cabluri astfel incat fiecare camera video sa functioneze la parametri optimi. Cablurile se comporta ca si rezistori. Si nu stiu cum se comporta o camera video din punct de vedere rezistiv, adica tensiunea si curentul se modifica proportional?

Imaginează-ți că sursa de alimentare include și cablurile lungi, deci ce ajunge la cameră are căderea de tensiune pe cabluri deja inclusă (i.e. dacă pe cabluri pică 0.5V, "sursa" pe care o vede camera e de 11.5). Camera nu o să tragă niciodată fix 1A sau fix 0.5A, depinde de regimul de funcționare; pe tine trebuie să te intereseze numai să reziste cablurile la curentul de vârf și să îi asiguri tensiunea de alimentare corespunzătoare, știe camera cât curent trebuie să tragă. Cazul cel mai defavorabil, pentru care îți dimensionezi circuitul, e cel cu curentul maxim.

Pentru cabluri va trebui să întrebi la magazin ca să te asiguri; în principiu un cablu de cupru cu secțiune de 0.5 mm^2 ar trebui să poată face față liniștit la 3A, unul de 6 mm^2 (chiar și din aluminiu) ar trebui să fie arhisuficient. Pentru cel de 6 mm^2 poți, în principiu, să contezi pe o rezistență 3-4 mOhm/m, și ar trebui să crească proporțional cu scăderea suprafeței (deci cel de 0.5 ar trebui să te ducă poate la 30-40 mOhm/m).

Pentru tensiunea necesară: să luăm prima cameră ca exemplu. Dacă pentru cablu ai 4 mOhm/m, până la 200m se fac 800 mOhm, hai să zicem 1 Ohm ca să fie acoperitor. În cazul cel mai defavorabil (camera trage 1A), căderea pe cablu o să fie deci de 1A * 1 Ohm = 1V, deci sursa ar trebui să scoată cam 13V. Pentru cealaltă, care e mai aproape și trage mai putin curent căderea de tensiune e suficient de mică pentru a nu-ți pune probleme (e de 10-12 ori mai mică, nu frige).

Pe de altă parte, uită-te în manualul camerei pentru parametri tensiunii de alimentare. De regulă, tocmai pentru a se putea folosi în astfel de situații, camerele se descurcă și în situații mai greoaie -- adică una care vrea 12V s-ar putea să se descurce cam oriunde între 11.5 și 13-14V.

Desigur, ar fi important să te gândești și la o protecție, dupăcum a sugerat HarapAlb. Pentru supratensiune cel mai simplu e cu o diodă Zener, nu e foarte pretențios dar nici prea complicat nu e. Dealtfel, dacă_camerele nu-s făcute pe o barcă din Malaezia s-ar putea să aibă deja o astfel de protecți pe circuitul de alimentare.

costel

 • Vizitator
Re: Circuit supraveghere video
« Răspuns #5 : Ianuarie 22, 2011, 07:11:52 p.m. »
Schema electrica.

costel

 • Vizitator
Re: Circuit supraveghere video
« Răspuns #6 : Ianuarie 22, 2011, 11:43:38 p.m. »
De fapt trebuie montate mai multe camere pentru supravegherea unui teren agricol si ma intereseaza cum imi calculez tensiunile si curentii pe camerele video ( avand in vedere tensiunile de alimentare si curentul consumat ) si avand in vedere si rezistenta cablurilor de alimentare. Nu stiu cum se pune problema cu rezistenta camerelor video, adica e fixa sau variaza in functie de tensiune si curent. Daca ma clarific pentru aceste doua camere restul o sa fie mai usor.

costel

 • Vizitator
Re: Circuit supraveghere video
« Răspuns #7 : Ianuarie 23, 2011, 10:11:32 a.m. »
M am lamurit. Nu am mai avut demult de a face cu calcule electrice. Va multumesc tuturor.

Offline cris

 • Junior
 • **
 • Mesaje postate: 228
 • Popularitate: +2/-1
Re: Circuit supraveghere video
« Răspuns #8 : Ianuarie 23, 2011, 02:25:55 p.m. »
Aceasta se numeste telealimentare si se face profesional cu o sursa de 48v ca sa acopere orice cadere si fiecare camera cu stabilizatorul ei de 12v.

costel

 • Vizitator
Re: Circuit supraveghere video
« Răspuns #9 : Ianuarie 23, 2011, 11:49:12 p.m. »
Ms Cris
Poti sa imi faci schema? Trebuie avute in vedere distante de sute de metri.

« Ultima Modificare: Ianuarie 23, 2011, 11:50:56 p.m. de costel »

corneillus

 • Vizitator
Re: Circuit supraveghere video
« Răspuns #10 : Februarie 13, 2011, 03:27:36 a.m. »
cel mai simplu ar fi sa folosești în singur alimentator pt toate camerele. ținând cont ca se alimentează toate la 12v. sursa care alimentează camerele trebuie sa fie capabila sa debiteze un curent mai mare sau cel puțin egal cu suma amperilor consumați de fiecare camera in parte. nu cred ca ai nevoie de o schema, pt ca o sa le pui pe fiecare in paralel. iar pe fiecare camera in parte sa înseriezi cu una din borne câte o siguranța fuzibila calibrata funcție de curentul consumat de fiecare camera. tensiunea fiind mica, nu se pune problema de electrocutare sau alte pericole. cablul sa fie cu sectiunea corespunzătoare, in principiu cu cât mai gros cu atât mai bine, dar sa nu exagerezi ca nu e cazul.atenție la treceri, sa nu fie smuls, rupt de vânt... si spor la treaba!

adig74

 • Vizitator
Răspuns: Re: Circuit supraveghere video
« Răspuns #11 : Iunie 16, 2013, 11:29:09 a.m. »
Ms Cris
Poti sa imi faci schema? Trebuie avute in vedere distante de sute de metri.Greu de dus 12V pe sute de metri cu un cablu de..sa zicem 2x1.5, asa ca eu as recomanda sa mergi cu 220V pana in apropierea camerelor si sa faci splitul acolor,altfel risti sa nu iti mearga IR pe timp de noapte. Semnalul video du-l pe cablu FTP cu video baloonuri. Alege un cablu de cupru nu aliaj si niste video baloonuri bune poate chiar active. Un exemplu aici: http://www.sistemecctv.ro/accesorii-cctv-video-accesorii-c-107_127.html

Offline puriu

 • Experimentat
 • ***
 • Mesaje postate: 362
 • Popularitate: +31/-21
Răspuns: Circuit supraveghere video
« Răspuns #12 : Iunie 17, 2013, 10:43:14 a.m. »
Doua camere la 100 - 200 m nu pun probleme de alimentare. Cablul trebuie oricum sa fie gros si cu izolatie groasa. Exista cablu cu trei fire pentru 16 A cu mult PVC pe el. Rezista bine si ingropat. Pentru mai multi consumatori pe un cablu lung exista o solutie (Edison) prin care fiecare consumator sa fie alimentat prin aceeasi lungime de conductor. Se foloseste un cablu cu trei fire. Unul dintre ele merge la primul din sirul de consumatori, al doilea merge direct la ultimul consumator, iar al treilea se inseriaza cu el si se indreapta catre primul consumator din sir. Orice consumator se alimenteaza astfel prin aceeasi lungime de conductor si are cam aceeasi tensiune la borne.