Amesteci lucrurile si vorbim pe doua planuri:
- cazul in care materia intunecata are masa obisnuita, pozitiva, si este sub influenta gravitatiei obisnuite, atractive (cazul real)
- cazul in care materia intunecata are se respinge cu alta materie intunecata, etc (caz ireal)
Trebuie sa lamurim despre ce vorbim, ori despre stiinta si adevar, ori despre o ipoteza imaginara careia ii urmarim firul rationamentului sa vedem la ce rezultate ajungem. Este si asta un exercitiu bun. Deci, hai sa vorbim intai de cazul real si sa il lamurim.
Sfera ta de metal nu are marginile perfect elastice şi de asta nu îi creşte volumul. Nu sunt sigur dar cred că marginea Universului este considerată perfect elastică, din moment ce poate fii în expansiune infinită.
Corect. Poate ca expansiunea nu va fi infinita, dar acum pare ca va fi infinita. Oricum, da, e in expansiune, deci are margini elastice Universul. Nu ma gandisem sa exprim asa pana acum.
Întradevăr şi materia întunecată are masă şi gravitaţia acţionează asupra masei. Dar materia întunecată nu interacţionează cu materia normală
Fals. Tocmai ca materia intunecata interactioneaza cu materia obisnuita prin forta gravitationala. Este drept ca interactioneaza foarte slab (incat zicem ca nu interactioneaza) cu materia obisnuita prin celelalte trei forte (electromagnetica, slaba si tare).
, deci cu toate că are masă pozitivă, nu va fii afectată de gravitaţia atractivă a materiei normale. În schimb va fii sub influenţa totală a propriei gravitaţii care este repulsivă.
Asadar, plecand de la o premiza gresita, atunci concluzia "deci cu toate că are masă pozitivă, nu va fii afectată de gravitaţia atractivă a materiei normale" este si ea gresita. Cum am spus mai sus, va fi afectata de gravitatia atractiva a materiei normale.
Mai mult, chiar si in ipoteza ta fantezista faci un rationament gresit. Sunt doua lucruri posibile:
1. Introducem o noua forta, numita gravitatie2, care este repulsiva si pentru noua forta trebuie definite noi marimi fizice numite mase2, ori spunem ca avem o singura forta de gravitatie dar ca ... materia intunecata cu materia intunecata se respinge, materia obisnuita cu materia obisnuita se atrage si materia obisnuita cu materia intunecata nu interactioneaza deloc. Dar daca fiecare au masa si masa, cum pui asta in niste formule? Mi-e greu sa imi imaginez cazul asta fantezist. Dar daca masa la materia obisnuita e cu +, si spunem ca + si + se atrag, si masa la materia intunecata e cu -, atunci - cu - ar trebui sa se atraga la fel, nu? Dar tu zici ca se resping ... Asadar cred ca si rationamentul tau fantezist e gresit. Dar nu inteleg de ce insisti in idei fanteziste. Faci asta in mod void sa iti testezi imaginatia? Sau chiar nu stiai chestile de baza si prin rationament descoperi ce nu stii corect despre natura?
Îmi pare rău dar nu am acces, nu ştiu de ce la revista „Symmetry”, secţiunea despre materia şi energia întunecată. Când voi avea acces voi posta un link.
Te referi la siteul fizicaparticulelor.ro? Cateodata siteul e offline, trebuie sa mai inceci si sa mai cauti linkul. Acum merge, da-mi exact citatul din care articol te referi, ce ai inteles din el, care e problema cu el, etc.
Te mai rog să îmi explici de ce nu putem nota gravitaţia repulsivă cu minus. Gravitaţia normală are semnul plus, deci negativul ei va fii o gravitaţie cu semnul minus. Atenţie! nu inversul ei, care va fii 1/g, ci negativul ei care ar fii g-. Şi te mai rog sa-mi explici de ce ai spus că ambele sunt atractive chiar la sfârşitul postului tău. Este adevărat că ambele sunt atractive numai în cazul în care materia întuneată ar avea masa negativă, ceea ce mi se pare cam greu de crezut şi isncer cam absurd.
Prin gravitatie te referi la "acceleratie gravitationala", la "masa", la ce? Pentru gravitatia normala, nu cred ca notam niciunde ca e cu plus. Cred ca zicem ca Forta este de forma km1m2/r^2 si este atractiva, pentru orice mase m1, m2. Nu intra niciunde ca gravitatia e pozitiva! Ai mai spus ca materia obisnuita si materia obisnuita se atrag, dar ca materia intunecata si materia intunecata se resping, dar atunci cum fac materia obisnuita si materia intunecata?
Oricum, sper sa lamuresti repede acest exercitiu intelectual si sa accepti ca materia intunecata si materia intunecata se atrag si exista o singura forta a gravitatiei. Nu voi avea timp sa iti raspund asa de detaliat, repetitiv, la toate intrebarile ciudate ce le pui, cu rationamente vagi.