M-am documentat si nu gravitatia se ia ca unitate de masura.ci forta nucleara tare care are taria 1.Gravitationala are taria 10 la puterea -39,nucleara slaba are taria 10 la puterea -5 si electromagnetica are 10 la puterea -2.
Ma bucura promptitudinea ta. Este corect ce ai gasit.
Forta nucleara tare are raza mica,la nivelul nucleului si este atractiva la distante mari si repulsiva la distante mici.Ea actioneaza intre protoni,neutroni si hadroni (ce-or mai fii si aia?) si intradevar tine nucleele impreuna.Ea este cauza fuziunii in stele (nu imi dau seama cum?).Datorita razei ei limitate nu exista nuclee mai mari de 92 protoni si 146 neutroni deoarece raza nucleului ar iesii din raza de actiune a fortei tari si repulsia electromagnetica ar imprastia protonii;si asa uraniul e instabil...nu?
Exista izotopi de uraniu care sunt stabili (U238) si alti izotopi care sunt instabili (U235). In natura, un minereu de uraniu pur contine doar 7 parti din 1000 U235, de aceea trebuie ca minereul sa fie "imbogatit", adica sa se separe cumva U235 de U238 pentru ca procentul de U235 din minereu sa creasca. Asta se face de obicei in centrifuge, poate ai auzit de ele mai ales in cazul Iranului, care construieste tot mai multe.
Eu stiu ca la distante mici forta este asa de mica ca este neglijabila, iar nu ca ar fi de respingere. Dar poate ma insel. Ideea e ca un proton este format din trei cuarci (2 cuarci up si 1 cuarc down), iar un neutron tot din trei cuarci (1 cuarc up si 2 cuarci down). Alte particule formate din cuarci se numesc hadroni. Asadar protonii si neutronii sunt hadroni, dar alte sute de particule sunt tot hadroni. Hadronii sunt ori particule formate din cate trei cuarci (barioni), sau trei anticuarci (antibarioni) sau formate din un cuarc si un anticuarc (mezon).
Cei trei cuarci sunt tinuti impreuna sa formeze un proton stabil datorita fortei tari. Cuarcii schimba intre ei mereu niste particule numite gluoni (de la englezescul "to glue"=a lipi). Prin schimbul acesta de particule, protonii sunt stabili. De asemenea si neutronii. Acum, neutronii de fapt nu sunt stabili, ci se descompun intr-un proton, un electron si un antineutrino electronic din cauza unei alte forte, forta slaba. Dar aceasta este alta poveste. Pe acelasi principiu, protoni si neutroni sunt atrasi impreuna pentru a face un nucleu stabil. Fuziunea nucleara inseamna ca 2 protoni si 2 neutroni ce sunt separati sa fie atrasi de forta nucleara tare si sa formeze un singur nucleu stabil. Sper ca este mai clar acum ca aceasta forta este atractiva si tine atat cuarcii in protoni si neutroni, cat si neutronii in nucleu. Iar cand nucleele se descompun in alte nuclee (adica sunt radioactive, este din cauza fortei nucleare slabe).
Despre forta slaba n-am gasit mare lucru,nu stiu daca atrage sau respinge,tot ce am aflat este ca:
-schimba un tip de quark in altul(habar nu am cum)
-determina dezintegrarea beta(cred ca e repulsiva)
-determina explozia supernovelor(iarasi CUM?) si formare elementelor in afara de He si H2
-intermediata de bossoni intermediari(ce sunt astia?) W+;W-;Z0
-datorita ei se transforma un p+ intr-un n0
Ajungem asadar la forta nucleara slaba sa o studiem mai in detaliu. Poate mai insel, dar nu cred ca pot zice nici ca e de atractie, nici de respingere, ci ca ea este responsabila de transformarea unei particule elementare in alta particula elementara. Dupa cum ai vazut, un cuarc si un cuarc schimba niste gluoni intre ei si asta ii tine impreuna. Dar cuarcii raman cuarci, nu isi schimba felul de a fi. Dar cand o particula se schimba in alta, atunci este forta slaba. De exemplu, un neutron emite un boson W si un proton. Bosonul W se descompune in aproximativ 10^-25 secunde, adica timpul cat i-ar lua luminii sa treaca prin un proton, in un electron si un antineutrino electronic. Astfel, noi vedem ca un neutron se descompune in un proton, un electron si un antineutrino electronic. Dar ia sa analizam mai in detaliu. Un neutron este formata din 1 cuarci up si 2 cuarc down, iar un proton din 2 cuarci up si 1 cuarc down. Iata asadar ca ce se intampla in dezintegrarea neutronului este ca la nivel si mai detaliat, un cuarc down se descompune in un cuarc up si un boson W, care la randul lui se descompune in un electron si un antineutrino.
Particulele care pot fi emise de particule elementare pentru a se transforma in alte particule elementare sunt bosonii W+, W-, Z0, adica doua particule incarcate electric denumite W si o particula neutra din punct de vedere electric.
Eu cred ca asta inseamna ca nu efectiv protonii sunt purtatorii de sarcina pozitiva ci bossonii W+ care se transmit de la particula neutra la particula neutra facand-o pozitiva.
Fiecare particula elementara are propria ei valoare de sarcina electrica. Sarcina electrica este un "numar cuantic". Adica in cartea de buletin a particulei elementare este trecut sarcina electrica, alaturi de alte numere (spin, etc), asa cum noi in buletin avem trecuta adresa, codul numeric personal si asa mai departe. Daca o particula isi schimba sarcina electrica, atunci spunem ca particula s-a schimbat in alta particula. In procesul de descompunere a unei particule in mai multe particule se respecta conservara sarcinii electrice. Un neutron (sarcina elecgtrica zero) devine un proton (sarcina electrica plus unu) si un boson W minus (sarcina electrica minus un), iar bosonul W- devine un electron (sarcina electrica minus unu) si un antineutrino electronic (sarcina electrica zero). Dupa cum vezi, sarcina electrica se conserva la fiecare pas si asta este o regula care nu a fost niciodata incalcata pana in acum in lumea subatomica (si nici in lumea macroscopica).
Sau umbla si astia in perechi de cate 3 ca si quarkurile su quarkii(cum se spune?).
Se zice "cuarc, plural cuarci", iar nu "quark, plural quarkuri". Un boson W este o particula de sine statoare, nu exista in grupuri si se dezintegreaza foarte repede in alte particule.
Si daca forta slaba are particule-purtator nu au si celelalte forte?Electromagnetica are si ea fotonul,dar celelalte doua? Se vorbea un timp dspre graviton...s-a descoperit?Si pentru forta tare...nimic?
Exista doua tipuri fundamentale de particule: particule de materie, precum hadronii si electronii si neutrinii si particule purtatoare de forte (cele 4 forte elementare) care fac ca particulele de materie sa interactioneze unele cu altele. Purtatorii fortei gravitationele sunt gravitonii (particule ipotetice care inca nu au fost descoperite experimental), ai fortelor tari sunt gluonii (opt tipuri diferite), ai fortei slabe (bosonii W+, W- si Z0), iar ai fortei electrice fotonul.
Ma bucur foarte mult ca te intereseaza lucrurile astea. Pentru mai multa lectura, te invit sa citesti primii pasi in fizica particulelor pe care voluntarii nostri le-au tradus pentru fizicaparticulelor.ro.
De asemenea, iti recomand si cartea asta publicata in romana si care nu e prea scumpa, care pare foarte buna, de un autor celebru. Weinberg este chiar unul din cei trei care a dezvoltat teoria corecta a particulelor elementare, ceea ce denumim acum modelul standard, care se numeste oficial modelul Glashow-Weinberg-Salam. Poti citi mai multe aici, la Modern progress.
http://en.wikipedia.org/wiki/Unified_field_theory. Cartea se gaseste aici.
http://librarie.e-noesis.ro/descoperirea-particulelor-subatomice-steven-weinberg-p-4965.htmlLectura placuta si te mai astept cu intrebari!
Adi