Totusi, daca ar fi sa ramana doar fotoni, cred ca universul ar trece spontan intr-o alta etapa a evolutiei, in care sa existe si materie, poate un nou Big Bang.
Pe ceva similar se bazeaza si ipoteza universului ciclic a lui Penrose. Insa nu am inteles 'mecanismul' prin care incepe un nou big-bang. Sa fie ceva la modul ca intr-un univers de fotoni acestia isi 'pierd' spatiul si timpul, adica ca si cum ar fi intr-un singur punct si atunci 'bang' again?
Daca ar fi sa admitem (pentru argument) caci un nou big-bang s-ar crea in acest mod, in noul univers format mai exista informatie despre vechiul univers sau noul univers a 'uitat complet' despre cel vechi? Cu alte cuvinte, sunt cele 2 universuri deconectate cauzal?
Banuiesc insa ca, intr-un fel sau altul legile fizicii interzic un univers strict din fotoni numai ( ceva la modul argumentului adus de Harap Alb mai sus care, pe moment, imi are plauzibil).
In cazul in care energia fotonului scade spre zero, datorita expansiunii universului si implicit, a cresterii entropiei, conform E=h\gamma , \gamma va tinde catre zero. Si tocmai asta era si o intrebare pe care mi-o pusesem eu: "pana cand va putea sa scada acea energie a fotonului?"
Nu poate sa atinga valoarea zero. Tinde asimptotic catre zero si atit. Intrebarea e insa interesanta caci duce la o alta intrebare.
Datorita cresterii entropiei universul de degradeaza. Tot ce e structura ordonata se face 'praf si pulbere' in mod ireversibil. Intrebarea care mi-o puneam: oare cum o arata 'praful si pulberea' finala, adica pina la ce nivel se poate degrada universul? Banuiesc ca si particolele elementare au o ordine interna inerenta (quarcii care le formeaza) care ordine nu ar trebui sa fie iertata de cresterea entropiei. Cu alte cuvinte, si ele ar trebui sa se degradeze intr-o stare in care ordinea interna se pierde.
Sa fie fotonii publerea finala catre care un univers macinat ireversibil de entropie, tinde?