0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.
Unii oameni cred ca de fapt clima se raceste. Am primit un grafic despre temperatura globala in ultimul secol. Acum nu am timp sa il studiez atent, dar il atasez aici pentru cei ce doresc. Se pare ca in Anglia ninge acum undeva in nord.Personal, eu cred ca schimbarile climatice aduc schimbari climatice, cu seceta intr-un loc si cu inundatii in alt loc, cu canicula intr-un loc si cu frig in alt loc. Asa s-ar explica si canicula din alte parti in timp ce mai ninge in Anglia.Din pacate nu imi merge sa atasez graficul. Comentarii sunt totusi binevenite.
Nu vad graficul lui Adi (daca exista).Eu sunt in nordul Angliei (Manchester -"The Capital of the North [of England]" (titlu neoficial)) si e cea mai calda perioada pe care am vazut-o de cand sunt aici (de toamna trecuta). Nici vorba de ninsoare.Daca te referi la nordul Marii Britanii (Scotia), vreau sa zic ca si acolo e cald acum (23-24 grade Celsius ziua, 13 grade noaptea).Dar e adevarat ca in Marea Britanie pot exista fenomene ciudate legate de vreme, pentru ca se afla intr-o pozitie geografica aparte (langa Atlantic ---> variatii mici ale temperaturii in cursul unui an. Dar pot veni si mase de aer de la nord de Cercul Polar. Plus ca Jet Stream-ul (un curent de aer foarte important; influenteaza clima Marii Britanii) poate sa isi schimbe traiectoria cateodata (sa treaca mai prin sud) si atunci iar se pot intampla chestii ciudate).Odata a nins in iunie in Marea Britanie, acum vreo (cred) 40 ani (nu prin munti -- de altfel, nici nu prea sunt munti mari).
Am vazut un documentar pe BBC despre clima Marii Britanii. Se spunea ca s-ar putea ca, in contextul incalzirii globale, in Marea Britanie temperatura medie sa scada. Dar nu e sigur. Modelele climatologice sunt prea complicate pentru a putea stabili.
Am auzit mai demult o teorie care sustine ca in contextul incalzirii globale temperatura in nordul Europei ar putea scadea dramatic. E vorba de reducerea drastica a influentei Gulf Stream-ului in regiune sau chiar la disparitia lui. Explicatia ar fi ca pe masura ce temperatura medie globala creste, calota arctica se topeste, iar temperatura apei oceanului in zona respectiva scade, blocand inaintarea apelor calde din zona Golfului Mexic.Din cate am auzit, energia transportata de Gulf Stream e echivalenta cu cea produsa in cateva mii de termocentrale, si daca "livrarea" se sisteaza e de rau...