Varianta personala a raspunsului la intrebare:
-Ce presupune munca de zi cu zi ca cercetator?
Informare - cautare articole in baza de date, carti de specialitate;
Proiecte - elaborarea proiectelor de cercetare pentru a avea fonduri disponibile pentru ceea ce ti-ai propus;
Experimente - planificare, procurarea materialelor necesare, activitate experimentala, colectarea si interpretarea rezultatelor
Publicare - integrarea rezultatelor stiintifice in articole si comunicari stiintifice;
Reluarea ciclului
---Daca lucrezi pentru o firma, nu la un doctorat etc., muncesti doar la serviciu sau faci si "teme" pentru acasa?
-Cate ore pe zi? Cata flexibilitate exista in program?
---Cati banuti iti vâră-n buzunar?
Depinde cat de presat esti, de obicei lucrezi peste program (unele firme platesc orele suplimentare, la facultate lucrezi ca n-ai incotro). La firma nu ai mare flexibilitate, in schimb la facultate iti cam poti face, in general, singur programul.
Nu este cazul meu, pentru ca lucrez la o institutie publica, dar munca se impleteste cu viata personala intr-un mod cat se poate de firesc. Acasa sau la serviciu sunt acelasi om pasionat de ceea ce face, cu mintea preocupata de experimente, proiecte, articole si asa mai departe. Norocul meu este ca munca si viata particulara sunt in una si aceeasi poveste, fiind casatorit cu o bioloaga, colega de servici si partenera de viata.
-E frumos/frustrant/stresant/azi visez, maine ma spanzur?
Este si frumos, uneori si frustrant, dar intotdeauna visez si in nici un caz nu ma spanzur.
---De obicei se inventeaza/descopera/imbunatateste ceva in mod substantial, sau doar chestii pe care numai cercetatorii le pot indragi?
Eu unul incerc sa fiu de folos, sa promovez prin cunoastere domeniul balneologiei, al utilizarii factorilor naturali terapeutici.
-Cat de important e sa publici in reviste stiintifice peer-reviewed?
Foarte important: "publish or perish". Cu cat ai mai multe articole publicate cu atat mai bine

---Ce nivel de studii tre' sa ai? (doctoratul e norma presupun; cam cati sunt doar cu master sau altceva?)
Doctoratul insemna un pas inainte, fara de care alti pasi nu sunt posibili.
---Cercetare pana la moarte, eventual si o cariera de profesor universitar, sau de obicei mai migreaza oamenii si in alte domenii?
Viata mea este dedicata pasiunii mele: cercetarea.