Punctul meu este ca si in acest caz suferinta nu poate fi utilizata ca unitate de masura absoluta a binelui, daca ramanem in modelul materialist, pentru ca ea este o manifestare a naturii materiale, tot atat cum este si culoarea, sau sunetul...
Stiinta a facut foarte putin progres pana acum in a explica constiinta (si implicit lucrurile
simitite, inclusiv durerea). Problema "grea" nu e explicarea activitatilor cerebrale care provoaca durere sau iubire etc., ci faptul ca aceste lucruri provoaca senzatii pe care fiintele constiente le traiesc. Nu e greu de imaginat ca s-ar putea construi un robot care sa aiba un comportament identic cu al unui om normal, dar nu e clar daca (si daca, de ce) un astfel de robot ar avea trairi constiente. Mai mult, acel robot nu trebuie neaparat sa fie facut din metal, ci ar putea fi facut din exact aceleasi materiale din care e facut omul. (O astfel de creatura care nu poate fi deosebita de un om, dar care nu are trairi constiente e numita "zombie" in filosofie.) Problema "grea" despre care spuneam este, deci, de ce omul (si alte animale) are trairi constiente, desi lumea in care traim e materialista. Sigur, nu toata lumea crede ca lumea e materialista (probabil ca nici tu nu crezi, Cristi). Dar, daca lumea nu e materalista, ci, sa zicem, dualista, atunci tot ramane de gasit o explicatie cu privire la constiinta. Dualismul nu a facut mai mult progres decat materialismul.
(Pentru o discutie buna asupra problemei constiintei, se poate vedea cartea "Consciousness Explained" de Daniel Dennett.)
Asadar, a sustine ca
binele nu poate tine doar de starea psihica a fiintelor constiente pentru ca aceste stari au o explicatie materialista mi se pare eronat. Indiferent de ce explicatie au trairile constiente, ele sunt reale (si, chiar daca e tautologie,
chiar e rau sa te simti rau).
Mai simplu, daca fac un robot care simuleaza durerea, care scoate lacrimi sintetice cand neuronul artifical depaseste 10 V, ai accepta faptul ca il doare si ai fi gata sa dai legi de bine/rau sa ii protejezi dreptul de a evita "suferinta"
Nu stiu daca l-ar durea sau nu (chair daca s-ar comporta ca si cum l-ar durea). Asta e o intrebare empirica la care trebuie sa cautam un raspuns, cum ziceam mai sus. Poate il vom gasi, poate nu (sper ca da).
Apropo de religie (de care mentionezi), eu nu cred in nicio religie. Dar, daca ar fi adevarata vreo religie, ar face parte tot din stiinta (in masura in care stiinta ar fi definita sa insemne "incercarea de a explica
totul rational"). Poate ca, in cazul asta, dualismul ar fi adevarat si nu materialismul. Dar asta nu elimina faptul ca tot ce conteaza sunt trairile constiente.
Religiile definesc binele si raul ca fiind mai mult decat trairile constiente (poate de aici si viziunea ta despre problema asta). De ce zic asta? Exemplul la care ma gandesc sunt rugaciunile de preamarire a lui Dumnezeu. Din cate vad, ele nu ar avea nicio consecinta practica pozitiva (asa cum a hrani pe cel flamand ar avea, pentru ca ar provoca placere sau diminua suferinta). Totusi ele sunt vazute ca "bine" in religie. Similar, exista tot felul de ritualuri si reguli daunator de rigide in religii, care obscura faptul ca aceste reguli au plecat de la (sau ar trebui sa aiba in vedere) doar promovarea starilor constiente placute (sau, echivalent, evitarea suferintei).
La fel dupa cum pentru mine suferinta unui robot care este simulata (astfel de roboti exista deja) nu va fi niciodata suferinta pentur ca stiu ca acel robot nu simte efectiv durerea, ca simuleaza suferinta...
Robotii de azi probabil nu au trairi constiente, dar de ce crezi ca nu ar putea sa aiba in viitor? Daca ai afla pozitiile tuturor atomilor dintr-un anumit om si ai reconstrui o copie identica a acelui om, punand atom peste atom, cu ce ar fi acest proces fundamental diferit fata de constructia unui robot? Si este oare evident ca acel om construit nu ar avea constiinta? (De altfel, un proces similar se intampla de sute de mii de ori pe zi, prin conceptia copiilor.)
Cam atat pentru acum, sper sa continuu raspunsul.