Doar nu-ți imaginezi acum că o să parcurg 500 de pagini scrise acum 50 de ani fie ele și scrise de Feynman.
Nu, ce-i drept. Desi pare expirat, (cum sugerezi) - poti sa ma crezi pe cuvant ca merita lectura fiecare pagina. Fizica prezentata de el, merge dincolo de definitii seci, spre esenta fenomenului care dupa mine este cu adevarat partea cea mai importanta pentru un fizician in primul rand. Modul de exprimare este important, dar in acest context trece pe locul 2.
Cu toate acestea, analizând fragmentul dat de tine se remarcă ușor că Feynman nu face media temperaturilor, folosește, în cazul particular prezentat (gaz ideal cu molecule având 3 grade de libertate) media energiei cinetice care în acest caz este direct proporțională cu temperatura.
De remarcat că media energiei nu suferă de aceeași problemă cu media temperaturii, energia fiind o mărime extensivă.
Dacă vei citi capitolul „39–4 Temperature and kinetic energy” din materialul pe care mi l-ai indicat, capitolul din care ai extras paragraful de mai sus, vei observa că Feynman analizează un sistem format din două gaze la temperaturi diferite dar nu face nici un moment referire la temperatura sistemului ci doar la temperatura fiecărui subsistem în parte.
Vezi, asta-i important la Feynman. Iti deschide ochii dincolo de definitii. In cazul particular, in cazul general, in orice caz vrei tu - temperatura reprezinta un singur lucru:
media energiei cinetice a moleculelor (in cazul gazelor, fie monoatomice, fie poliatomice) sau media energiei de vibratie a atomilor in solide. Nu conteaza nr. de molecule implicate, tipul atomilor din solide, nr. acestora. Definitia temperaturii nu se face doar intr-un caz particular, ci este universal valabila.
Tu-ți imaginezi că toate sistemele termodinamice sunt formate din gaze ideale monoatomice?
Nu si n-are importanta in ceea ce priveste definitia temperaturii.
Am sa-ti dau o mana de ajutor ca de la un elev de cls. VI la specialist si am sa fac eu pentru tine diferenta pe care probabil vrei sa o subliniezi. Am sa o fac cu un exemplu, sunt cele mai graitoare...
Imagineaza-ti un bloc. Are mai multe nivele, pe fiecare nivel mai multe apartamente, fiecare apartament cu 2,3 sau 4 camere.
Poti calcula prin insumarea suprafetelor desfasurate ale camerelor, bailor, bucatarii etc., total suprafata construita utila la nivelul blocului, dupa care poti calcula o suprafata mediu util construita/apartament ca o medie aritmetica simpla a tuturor spatiilor, raportat la nr. de apartamente din imobil. Nu trebuie sa existe FIZIC un spatiu egal cu media ca sa aiba relevanta (media). Are relevanta media cand compari mai multe imobile, pretul/mp, spatiul util/persoana si alte variatii de diverse calcule cu diversi indicatori de performanta, cost, confort etc. De-asta este buna media.
Asta este ceea ce vrei sa spui prin marimi extensive (volum, masa etc).
Acum, daca in acelasi imobil, masori temperaturile din fiecare camera, le vei gasi diferite. Unii-s pensionari...(buzunarele-s goale si caloriferele reci), altii caldurosi, altii frigurosi, fiecare dupa buzunarul lui isi incalzeste apartamentul. Ideea de temperatura la echilibru nu se obtine prin media aritmetica simpla a temperaturilor individuale din camere, ci se face un calcul care ia in considerare si masele de aer din fiecare incapere in parte. Dar, tin sa-ti precizez cum poate repede te-ai grabi sa spui (ai dracului climatologi) ca acestia din urma nu procedeaza asa, o medie aritmetica simpla pentru a afla o temperatura de echilibru. Fac bilanturi termice pe modele matematice extrem de complicate, tot ziceai ca esti specialist in matematica, statistica. Eu numai atat iti mai spun, numai atata matematica sa stii tu, cat folosesc climatologii pentru modelele lor...
Ca sa inchei, asta vroiai sa spui prin faptul ca temperatura este o marime intensiva. Nu poti aduna 2 temperaturi pentru un sistem format din 2 componente la temperaturi diferite, pentru a afla prin medie aritmetica temperatura de echilibru a sistemului. Dar, cine a afirmat asa ceva si unde? Acuma, eu ma intorc la cursurile expirate ale lui Feynman, in cls. VI - sunt mai valoroase decat cele prezentate de tine.