Temperatura insa, este strict o masurare a cantitatii de energie raportat la variatia entropiei sistemului.
Temperatura este o măsurare?
De unde naiba apăreți voi ăștia.
Tavi, nu stiu de ce esti asa suparat si pe urma un ton mai politicos nu ti-ar strica. Dar, asta ce-i drept depinde de stilul personal. Eu n-am de ce sa ma oftic asa ca o sa o lamurim: ca de la inginer la fizician...
"Schroeder's proposal for a theoretical definition of temperature is:
Temperature is a measure of the tendency of an object to spontaneously give up energy to its surroundings. When two objects are in thermal contact, the one that tends to spontaneously lose energy is at the higher temperature.(Thermal Physics, Ch 1.)"
http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/thermo/temper2.html#c2In raspunsurile anterioare daca citeai mai cu atentie era un alt link de la un alt fizician care f.interesant explica cum este cu temperaturile f. joase, aproape de 0 K. Iti extrag pentru tine:
"
Temperature is a measure of the amount of internal, randomized energy in a material. This "internal" part is pretty important. ...The true definition of temperature really tells you how much energy you can put in for every unit of entropy that you pump in."
http://io9.com/5889074/why-cant-we-get-down-to-absolute-zeroPe urma in topicuri nu participam ca sa dam definitii exacte pentru diferite marimi fizice ci discutam pe marginea unor subiecte de interes unde poate nu intotdeauna exprimarile sunt cele mai fericite si nu sunt insotite de definitii ca totul sa fie complet, absolut definit.
Acum sa revenim la temperatura. Ea este o notiune teoretica asociata unor fenomene fizice pe care le descriem in niste termeni "deasemenea brevetati de mintea umana" - spune-le parametri de stare, spune-le marimi fizice, in esenta sunt doar produsul unei minti inteligente care exploreaza universul din jurul sau. Prin urmare, temperatura nu o citesti dintr-o carte sfanta ci rezulta in urma unei masuratori (practic, experimental) sau in urma unui calcul (modelare, simulare). Deci, daca cineva spune ca temperatura este o masurare a (aici revin) ..., mi se pare mai apropiat de realitate aceasta situatie decat a spune din burta o notiune seaca invatata pe de rost si poate neinteleasa.
Definirea temperaturii se poate face din mai multe puncte de vedere:
"The definition of temperature in terms of molecular kinetic energy, the "
kinetic temperature", is commonly used in introductory treatments of thermodynamics. But in view of practical difficulties with that approach, temperature is often defined in terms of two other state variables,
entropy S and internal energy U.
Temperature is expressed as the inverse of the rate of change of entropy with internal energy,
with volume V and number of particles N held constant."
http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/thermo/temper2.htmlTi-am dat definitiile in engleza, ca sa nu le alterez eu cu traducerea mea. Spuneam in ceva mesaje anterioare ca literatura engleza de specialitate explica mai curat si mai bine decat materialele ce le poti gasi in lb. romana. Din pacate...
Vezi ca temperatura este definita in acest context pentru un volum constant, respectiv ptr. nr. de particule constant. Daca modifici presiunea (un alt parametru de stare) rezulta implicit variatia volumului. De aceea intr-unul din mesajele anterioare unde era vorba de temperatura in contextul atmosferei, era dificil de "extras" partea de energie continuta in 2 mase de aer d.p.d.v. al energiei cinetice moleculare - temperatura cinematica intr-o traducere bruta, nici nu stiu daca exista corespondent in lb. romana. (kinetic temperature -
http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/kinetic/kintem.html#c1)
"The dependence of temperature on pressure makes it difficult to compare the amount of energy contained in two air masses. Is a temperature difference due to differences in pressure, or to real differences in the amount of energy in the air? To overcome this problem, meteorologists use the concept of Potential Temperature, which is defined as the temperature of the air at a pressure of 1000 mbar. This standardises temperature to a fixed base level, and allows ready comparison of air masses at different air pressures, whether due to differences in elevation or other reasons."
http://www.st-andrews.ac.uk/~dib2/climate/pressure.html