Pot aduce niste completari utile. Prin 1972 - 73 am avut pe birou o asemenea jucarie fabricata undeva in jud. Mures. Mergea bine cu apa in pahar, dar si mai bine cu o solutie alcoolica (votca, etc.). Cand aerul era umed, dupa ce se spala pe jos, nu functiona. A mers mai bine de un an pana cand a cazut peste ea o carte. Un sticlar s-a ambitionat sa-mi faca alta. Dupa multe incercari am tras unele concluzii:
- tubul de sticla trebuie sa fie drept si destul de gros pentru a permite trecerea simultana a lichidului si a vaporilor in sensuri contrare cand este in pozitie orizontala,
- cantitatea de lichid volatil este critica,
- natura lichidului nu este importanta, dar este bine sa aiba caldura latenta de evaporare mica si sa nu fie aer in instalatie,
- este foarte importanta pozitia de echilibru. Se ajusteaza prin indoirea picioarelor din sarma,
- este importanta inaltimea paharului, respectiv limita cursei active (ciocul in jos).
Am cautat pe Google termenul "Drinking Bird" si am gasit un articol Wikipedia cu explicarea foarte pertinenta a principiului functionarii.
P.S. Cred ca tipii din Nottingham (celebrii cercetatori britanici) au lipsit la la lectia cu termodinamica.