Pai de ex. in afirmatia de mai jos:
"If two clocks are located at diferent points in spacetime,they can appear to tick at different frequencies,despite having the same proper frequency omega(indice zero) in their local Lorentz frames."
In fragmentul acesta, autorul spune exact ceea ce reiese din teoria relativitatii: Doua ceasuri situate la distanta, nu pot fi analizate "absolut", ci din diverse sisteme de referinta. In functie de sistemul de referinta ales (local primului ceas, local celui de-al doilea, sau altul) "viteza de ticait" va fi diferita.
Ti-am dat un exemplu de situatie (simetrica) in care, dintr-un sistem de referinta, ceasul A e mai rapid ca ceasul B, iar din altul, ceasul B este mai rapid decat ceasul A. Ambele observatii sunt exact la fel de reale.
Mai este cazul asimetric in care cele doua ceasuri se afla in repaus relativ in sisteme de referinta in care campul gravitational (echivalent cu orice acceleratie) e diferit. In acest caz, ceasul care se afla in camp gravitational mai intens, "ramane in urma" fata de celalalt, fie ca e privit din sistemul de referinta local al primului sau al celui de-al doilea.
Desigur ca exista si diverse combinatii de acest fel, precum e cel cu satelitul in jurul Pamantului.
Ceea ce subliniaza fragmentul citat este ca "viteza proprie" a ficarui ceas este mereu aceeasi (un proces care
dureaza 10 secunde va dura 10 secunde in preajma oricarui ceas, din orice sistem de referinta), dar ca din sisteme diferite de referinta, durata poate fi alta, calculabila conform teoriei relativitatii. Ceea ce e greu de inteles este faptul ca, in orice situatie, fie ea simetrica sau asimetrica, viteza ticaitului unui ceas, e la fel de reala, din orice sistem de referinta e "privit", chiar daca observatiile dau "viteze de ticait" diferite in sisteme de referinta diferite. Asta nu pot sa inteleaga cei care contesta corectitudinea (si chiar consistenta logica a) teoriei relativitatii.
autorul spune urmatoarele (cel putin cum inteleg eu):
-fiecare ceas are atasat un sistem de referinta in care frecventa proprie a ceasului este aceeasi
Corect.
-situate unul peste altul ceasurile (sau la o diferenta de 1 m in inaltime) ele deja "PAR" sa masoare timpul diferit (al 16 digit se modifica)
Asta deja e o formulare imprecisa. Nu poti vorbi de "diferit" daca nu precizezi un sistem de referinta. Daca te referi la "diferit intre ele", da, ceasurile pot avea "viteze de ticait" diferite, intre ele, din orice sistem de referinta ar fi considerate. Retine ca si "diferenta" difera, in functie de sistemul de referinta ales pentru observatie. Iar diferenta nu e doar "aparenta",
e reala (in sensul in care noi ca observatori putem defini ceva
real). Ele NU "par sa aiba viteze de ticait diferite", ci
chiar au viteze de ticait diferite.
-acum acest lucru se datoreaza gravitatiei diferite la cele 2 inaltimi (chiar daca diferenta este f.mica)
Acum? Adica in exemplul dat de autor? Pai da, asta spune TRG asa cum s-a discutat mai sus.
Acuma -intrebarea este: ceasul mai sus(inalt) "ticaie" real mai repede sau doar informatia care vine de la el este "alterata" de prezenta campului gravitational, el in fapt in sistemul lui ticaie la fel ca si ceasul geaman?
Ce intelegi tu prin "informatie alterata"? Viteza de ticait este RELATIVA la sistemul de referinta din care e observata. Din sistemul propriul (numit de autor "sistem de refeinta Lorentz local") fiecare ceas are exact aceeasi viteza de ticait (de aceea le numim ceasuri identice). Din alte sisteme de referinta, viteza lor de ticait este diferita, in mod real. Asta e esenta teoriei relativitatii. Adica, desi vitezele de ticait observate sunt diferite pentru acelasi ceas, acele observatii sunt exact la fel de reale, nu e una mai "corecta" decat alta.
e-