Defintia pentru forta arhimedica pe care o stiam eu, era ca un corp imersat este impins de jos in sus, cu o
forta egala cu greutatea lichidului dezlocuit. Constatand ca aceasta greutate in centrul planetei este
zero, am ajuns la concluzia(gresita) ca forta arhimedica in centrul planetei este zero. Nu am tinut seama
ca odata cu greutatea lichidului dezlocuit scade in acelasi raport si greutatea corpului imersat.
Dar se poate spune ca in centrul planetei exista un punct de echilibru, pentru un corp care la suprafata
pluteste?
Asa e, ai dreptate. Ma refeream doar la efectul presiunii asupra densitatii apei si deci asupra fortei arhimedice cand am spus ca e "constanta". Greseala mea.
Daca consideram si compresia sferei si compresia apei e destul de complicat. Dar scaderea acceleratiei gravitationale cu adancimea e probabil factorul dominant asa ca putem astepta o scadere generala a fortei arhimedice cu adancimea si o valoare zero cand centrul sferei de fier coincide cu centrul sferei de apa (ceea ce indica si simetria problemei).
Asta e valabil si pentru o sfera cu densitate mai mica decat a apei.
Dar echilibrul este stabil in cazul sferei de fier si instabil in cazul sferei cu densitate mai mica decat a apei.
Mai concret, forta arhimedica va fi
)
neglijand compresia apei si a sferei.
Greutatea sferei:
)
(unde

este densitatea materialului sin care e facuta sfera solida)
si forta neta
Valoarea fortei nete scade cu r (datorita lui g(r)) si este zero in centru. Directia ei depinde de raportul densitatilor. Aici directia pozitiva este spre centru.
Pentru sfera cu denistate mai mare decat a apei, indepartarea din pozitia centrala rezulta intr-o forta spre centru, deci echilibru stabil. Pentru cazul celalalt echilibrul este instabil.
Considerand disiparea energiei datorita vascozitatii apei, sfera de fier va putea ajunge pana la urma in centru, in stare de repaus.
Totusi discutiile astea nu cred ca au relevanta in privinta posibilitatii ca o planeta de apa sa existe.