1) Nu se poate vorbi de sistem de referinta propriu pentru foton. Tavvy a avut dreptate.
De unde? Tavi a afirmat ca notiunea de viteza nu are sens in sistemul de referinta al fotonului.
Am mai spus și că:
În ce privește întrebatul la facultate ai grijă pe cine întrebi, trebuie să fie cinava cu mintea foarte deschisă pentru că noi am forțat rău fizica vorbind despre sistem de referință care se mișcă cu viteza luminii. Să nu-și facă o impresie greșită despre tine, avertizează-l că este doar un exercițiu de imaginație.
Asta pentru că, așa cum am explicat, într-un ipotetic s.r al fotonului universul ar apărea cu totul altfel.
Când am vorbit de s.r. al fotonului am extins puțin ceea ce înțelegem prin s.r.. Suntem obișnuiți în fizică să înțelegem prin s.r. ceva care se găsește într-un univers în care există timpul, eu am vorbit de un s.r. dintr-un univers în care nu există timp, bine-nțeles asta este departe de accepțiunea curentă a s.r. dar nu sunt nici foarte departe.
Aș fi greșit dacă aș fi acceptat idei de genul „nu experimentează timp" dar eu am specificat clar că nu este vorba despre asta ci că este vorba de un univers căruia îi lipsește dimensiunea timp.
Ceea ce vorbesc eu aici este foarte dificil, puțini pot înțelege asta intuitiv și marea majoritate a fizicienilor vor spune că sunt simple speculații. Sunt de acord că sunt speculații dar nu sunt complet nefondate, sunt mai degrabă „educated guess”. Se poate elabora relativ ușor un aparat matematic care descrie situația dar tot speculație rămâne, nu ar aduce informație suplimentară și tot speculație rămâne pentru că nu ar putea fi verificat experimental.