Prima data mi-am imaginat un balansoar ce contine un balon ca in desenul de mai jos [ scuzati desenul ]
Luam in calcul ca balansoarul nu se defecteza si ca balonul nu are scapari de gaz.
desen :
http://i126.photobucket.com/albums/p119/matacherazvan/DSCF5305.jpg?t=1277634376Daca balonul ar contine heliu, sau hidrogen, un gaz mai usor ca aerul. care sa-i ofere destula forta sa se ridice pe el + un brat al balansoarului [ balansoarul e foarte usor, facut din hartie sau eu stiu ce material extrem de usor ].
Mod de functionare : Atunci cand bratul ajunge sus, balonul sub actiunea gravitatie si a unui plan inclinat...se va rostogolii pana jos, ajuns jos fiind mai usor ca aerul va ridica iar sistemul si`si va relua iar ciclul.
Corectare : partea finala a bratului va avea o sectiune mai adanca, pentru a impiedica balonul sa alunece in timp ce bratul urca.
-> va functiona perpetuu sau se va oprii ?
Corectare 2 : Balonul poate contine fragmente de pilitura de fier astfel incat in momentul alunecarii balonul sa fie atras in jos de magneti dispusi de-a lungul bratelor + gravitatie si ridicat in sus de gazul continut.
Astfel s-ar evita posibilitate ca balonul sa se blocheze undeva la mijloc. Desigur forta magnetilor nu va depasii forta gravitatiei.
Ar putea functiona acum sau am omis ceva ?
Inca nu stiu ce se va intampla la mijloc cand bratele ajung paralele cu solul, dar ma gandesc ca aici intervine viteza pe care o are obiectul. [ apasand cu un berbec pe usa nu o dobori, dar departandu-te si alergand cu el spre usa o spargi]. deci viteza cu care se rostogoleste va influenta trecerea balonului peste punctul de echilibru.