Vreau să remarci că eu evit să-i atribui vitezei luminii proprietatea de viteză maximă, din câte știm la acest moment viteza luminii este viteza maximă cu care se poate transporta informație, nimic din ce știm acum nu împiedică ca ceva care nu transportă informație să se deplaseze cu viteză superioară vitezei luminii.
Viteza luminii in vid se refera la posibilitatea de a parcurge spatiu-timpul (asa cum este el definit de TR). Trebuie remarcat ca definirea spatiului si a timpului in TR deriva din postulatul vitezei luminii in vid ca fiind viteza maxima de "deplasare" (in spatiu-timp evident).
Astfel TR postuleaza ca viteza maxima de deplasare prin spatiu-timp (parcurgere a spatiu-timpului) de catre obiecte, informatii etc. nu se poate face cu o viteza mai mare decat viteza luminii in vid (care are ca referinta fotonul ce nu are masa intrinseca). Pe scurt, la o ipotetica viteza mai mare decat viteza luminii in vid, nu se mai poate defini (si percepe) spatiu-timpul asa cum este definit de TR.
Insa, informatia dintr-un anumit loc din spatiu-timp poate fi "legata" de informatia din alt loc din spatiu-timp iar aceasta "legatura" asigura o comunicare instantanee (atemporala) intre cele doua locuri din spatiu-timp (intrucat nu mai este necesar ca informatia sa "calatoreasca" prin spatiu-timp). Aceast lucru este pus in evidenta de teleportarea cuantica ce are la baza principiul inseparabilitatii cuantice (quantul entanglement). De remarcat ca in mecanica cunatica timpul nu poate fi definit.
http://en.wikipedia.org/wiki/Quantum_entanglementSpecial la viteza luminii nu este că ar fi viteză maximă ci că dacă ceva se deplasează cu viteza luminii dintr-un s.r. atunci se va deplasa cu viteza luminii din orice s.r.
Faptul ca "viteza luminii in vid" este viteza maxima de deplasare are consecinte directe cu privre la definirea spatiului si timpului (si implicit la perceperea lor).
Să nu confundăm viteza luminii cu lumina, denumirea „viteza luminii” este o denumire generică prin care ne referim la acea viteză care nu depinde de s.r., lumina nefiind nici pe departe singurul fenomen care se propagă cu această viteză.
Bineveinta remarca.
Viteza luminii se masoara ca orice viteza in m/s.
Lumina este o unda electromagnetica in spectrul vizibil cu caraceristice ce deriva de aici (lungime de unda, frecventa, energie etc.).
Campul electric si campul magnetic sunt doua aspecte ale unei forme de existenta a materiei, care se numeste camp electromagnetic.
Campul electromagnetic este un camp rotational si se propaga in spatiu sub forma de unde electromagnetice cu o viteza care depinde de pemitivitatea si permeabilitatea mediului considerat.
Frecventa undelor obtinute este egala cu frecventa cu care se deplaseaza electronii. Cu cat mai mare este frecventa, cu atat mai multa energie este transportata in acelasi interval de timp. Analog cu ceea ce se petrece in cadrul undelor elastice, poate fi definita o marime numita lungime de unda a undelor electromagnetice, si care este egala cu distanta cu care se propaga campul electromagnetic in timpul unei perioade de oscilatie.
Lungimile de unda ale undelor electromagnetice variaza intr-un interval foarte larg. Astfel, in telecomunicatii se folosesc unde electromagnetice ale caror lungimi de unda ajung la mai multe mii de metri, pe cand lungimile de unda ale radiatiilor gama emise de unele elemente radioactive au valori de ordinul 10 m.
Undele electromagnetice se propaga in vid cu viteza luminii (300 000 000 m/s), aproximativ egala cu viteza lor de propagare in vid.