Cum în s.r. al fotonului timpul nu există nici nu se poate pune problema existenței unui ceas nici măcar a unui „ceas intern”.
Dar asta nu ar face mai special s.r. ul fotonului? Sau daca ne intoarcem la celalalt punct de vedere ca pentru foton nu poate fi definit s.r., nu cumva admitem apriori o limitare a aplicabilitatii relativitatii? Relativitatea merge in toate cazurile in afara de cazul "X" ... dar asta nu compromite din start un principiu? Ori nu poti compromite un principiu, nu?
Să nu uităm că definind noțiunea de sistem de referință al fotonului am forțat puțin noțiunea de sistem de referință.
Acum depinde și de ce ințelegi prin „mai special” pentru că în sistemul de referință al fotonului întreg universul este altfel (îi lipsește cel puțin o dimensiune, timpul).
Relativitatea a fost construită, ca teorie, să corespundă universului nostru, așa cum îl putem percepe dintr-un s.r. cu viteză diferită de viteza luminii. Relativitatea are nevoie de noțiunea de timp, cum în s.r. al fotonului nu există timp atunci nici nu se pune problema ca într-un ipotetic s.r. al fotonului să „meargă” sau să „nu meargă”.
Iar fara "ceas intern" de ce ar exista timp in sine?
Păi în s.r. al fotonului chiar nu există timp.
Probabil in nici un SR nu exista 'timp', doar miscare relativa iar asta da iluzia de ceea ce noi numim 'timp'-whatever that means....
De ce ar fi timpul mai iluzie decât distanța?
Este drept că nu prea poți defini timpul în lipsa mișcării și tot adevărat că poate exista mișcare fără timp dar atâta timp câ poți identifica fenomene periodice poți defini fără probleme timpul.
Orice mărime fizică până la urmă este definită de noi în funcție de cum percepem noi universul, ea nu există în sine, din punctul meu de vedere ceva care nu poate fi identificat/măsurat nu există. Spre exemplu partea din univers care se găsește la distanță mai mare de noi decât distanța care o poate parcurge lumina în timpul scurs de la formarea universului nu există în sistemul nostru de referință.
Din sistemul de referință al fotonului cele trei evenimente au loc simultan, dacă distanța între A și B este diferită de distanța între B și C fotonul nu va putea spune că i-ar fi luat timpi diferiți să parcurgă cele două distanțe, el se găsește „în același timp” în toate cele trei puncte.
Asta inseamna ca fotonul nu este o entitate punctiforma si adimensionala ci o linie unidimensionala. Altfel nu ar avea cum sa fie in mai multe locuri simultan.
Nu înțeleg ce vrei să zici, din ce sistem de referință ar fi fotonul o linie?
Că ar fi în mai multe locuri simultan este un fel de a spune, poți privi și altfel problema, cele 3 puncte A, B, C se găsesc simultan în dreptul fotonului.