Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Mesaje Recente

#61
Ultimele ştiri din ştiinţă şi tehnologie / Re: Hibele teoriei Big-Bang-ul...
Ultimul mesaj de atanasu - Februarie 20, 2024, 04:53:32 PM
https://science.hotnews.ro/stiri-spatiul-26914760-astronomii-descoperit-cel-mai-stralucitor-obiect-din-univers-quasar-care-mananca-soare.htm

Extras: Lumina acestuia este de 500 de miliarde de ori mai strălucitoare decât soarele nostru, spun cercetătorii. Masa sa este de aproximativ 17 miliarde de ori mai mare decât cea a soarelui sistemului nostru solar, el devorând echivalentul unui soare pe zi, scrie The Guardian. Lumina obiectului ceresc a călătorit timp de mai bine de 12 miliarde de ani pentru a ajunge pe Pământ....Autorul principal, profesorul asociat ANU Christian Wolf, a spus că este cel mai luminos obiect cunoscut din univers și că rata sa incredibilă de creștere a însemnat o ,,eliberare uriașă de lumină și căldură" – și că se îndoiește că recordul său va putea fi bătut vreodată."

Nota mea: Sa retinem distanta si momentul cand lumina vazuta azi  pleaca spre noi: peste 12 mird a.l.(peste 12 mlrd ani adica estul de aproape de Big Bang)
#62
Discuţii pe diverse teme / Re: Comunicarea cu ETI - LIMBA...
Ultimul mesaj de atanasu - Februarie 11, 2024, 12:29:05 PM
Daca este un alt topic mai indicat rog Adminul sa-l mute acolo dar este ceva interesant pentru  invatarea cu ajutorul in AI sau in mod natural.

https://www.telework.ro/ro/de-ce-este-nevoie-de-invatarea-automata/
#65
Ultimele ştiri din ştiinţă şi tehnologie / Re: Hibele teoriei Big-Bang-ul...
Ultimul mesaj de atanasu - Februarie 05, 2024, 11:55:54 AM
PS Ramane valabila intrebarea de la cap IV de la Răspuns #259 : Februarie 28, 2018, 03:26:52 p.m. »
#66
Ultimele ştiri din ştiinţă şi tehnologie / Re: Hibele teoriei Big-Bang-ul...
Ultimul mesaj de atanasu - Februarie 04, 2024, 07:57:57 PM
Am mai  adaugat niste elemente care cred ca puteau si sa lipseasca nefiind necesare si fata de cele  9 capitole pulicate  pana in 2018 nu vad cum  anum cele nou publicate ar scadea cu ceva valorea lor informationala si nici ce elemente noi vor adauga care sa schimbe cu ceva limitele esentiale prezentate pe atunci.
Poate ca lamuriri suplimentare referitoare la materia si energia neagra sa aduca mai muita lumina in toate acestea dar deocamdata totul ramane in stadiul ipotetic de atunci si daca va fi cazul vom mai reveni. Dar doresc sa subliniez incaodata valoarea deosebita a acestui studiu documentar efectuat in cei trei patru  ani incepand din 2015 si terminand in 2018.

Numai bine tuturor cititorilor!
#67
Ultimele ştiri din ştiinţă şi tehnologie / Re: Hibele teoriei Big-Bang-ul...
Ultimul mesaj de atanasu - Februarie 02, 2024, 04:58:53 PM
Mircea Hodor, sunt covarsit citind acum dupa o pauza de cativa ani cele scrise in 2o17-2018.
Ce sinteza documentara senzationala si ma indoiesc  ca voi mai putea adauga ceva meritoriu la cele deja scrise " :)
#68
La cele deja spuse putem adauga si elemente din

https://universulnostru.weebly.com/varsta-si-destinul-final-al-universului.html

1 Există trei metode de determinare a vârstei Universului:

Determinarea constantei din legea lui Hubble.

Măsurarea conținutului de elemente radioactive din stele.

Determinarea vârstei celor mai bătrâne stele

2 Există mai multe teorii despre soarta Universului.

- S-ar putea dilata la nesfârșit, dispărând pur și simplu.

- S-ar putea opri din dilatare și să rămană ca atare

- Ar putea atinge o dimensiune maximă, iar apoi să se contracte până la prăbușirea datorită gravității - teoria Big Crunch

- Ar putea trece prin faze alternative de dilatare și contracție la nesfârșit.

- Ar putea izbucni un nou Big Bang care va crea la rândul lui un alt Univers

Un simplu  calcul aproximativ consierand varsta univrsuli inversul lui Ho si tinand cont de aceste valori prezentate mai sus
1 megaparsec [Mpc] = 3,08567758128E+22 metru [m] =3,08567758 +19[km]
H=100km/s/Mpc=10+2/3.08567758+19 s-1= 3.2407793x10 +(-19)s-1
t=1/H=0.30857x1019/0.31.536.000x108=0,097464x1011 ani=9.7 x 109 ani=9,7mlrd ani
daca Ho=70 atunci T=13,923 mlrd ani
daca Ho=60 atunci T= 16,17  mlrd ani
daca Ho=80 atunci T= 12,125  mlrd ani
Asadar cu datele de astazi putem considera ca varsta univerului este intre 12-16 mlrd de ani media fiind  de cca 14 mlrd de ani destul de apropia de  cea de 13,79 mlrd cu care este creditat universul
Update: 04.02.2024 , cu relatia T= 978/Ho din cap 8.2. de la #241 obtinem valori apropiate
Vom veda ce date mai gasim pentru aprecieri diferite a varstei unor ccrpuri ceresti foarte indepartate sau foarte vechi chiar si din galaxia noastra . e fapt se gasec multe date si am dat si linkuri in  acest sens in 17 ianurie varsta clor mai btrn tele fiin i irval indiat mai sus
Cea mai batrana stea se afla chiar in Galaxia noastra: 
Steaua Methuselah, cu numele științific HD 140283, se află la o distanță de 200 de ani-lumină și i-a uluit pe experți în momentul descoperirii.(Calea Lactee)
Analize au arătat că steaua conține foarte puțin fier, ceea ce sugera că s-a format într-o perioadă când fierul nu se găsea din abundență în Univers. În plus, cercetătorii au datat steaua ca având o vechime de 14,5 miliarde de ani, cu 0,7 miliarde de ani mai bătrână decât estimarea acceptată a Big Bang-ului.
Discrepanța a sugerat că ar putea fi necesar un nou model al Universului și a provocat îngrijorări că unul din cele două seturi de date ar fi incorect.
Însă ,,acum avem un răspuns cu care Planck și ACT sunt de acord", afirmă Simone Aiola, un cercetător de la Centrul pentru Astrofizică Computațională al Institutului Flatiron și autor principal al uneia dintre cele două noi lucrări.
,,Asta arată că aceste măsurători dificile sunt de încredere", a adăugat Aiola.
Adaug: Măsurătorile ACT sugerează o constantă Hubble de 67.6 kilometri pe secundă pe megaparsec. Când calculezi ce înseamnă asta pentru vârsta Universului, obții aproximativ 13.8 miliarde de ani, plus o cifră complet compatibilă cu tot ceea ce știm despre stele( https://itigic.com/ro/what-is-the-age-of-the-universe-and-how-have-we-calculated-it/)

Dar totusi vedem cat de variabile sunt acestvalori  pentruca mai recent, în mai 2021, un alt grup de astronomi a revizuit cele mai bune estimări pentru vârsta și masa lui Matusalem și, după ce au modelat modul în care stelele se schimbă în timp, au descoperit că vârsta acesteia este de 12 miliarde de ani. Asta incă face ca HD 140283 sa fie extrem de vechi (soarele, prin comparație, este doar un copil la 4,6 miliarde de ani), dar plasează bine și cu adevărat vârsta stelei în epoca acceptata a universului.

Azi dupa ultimele cercetari in wiki https://ro.wikipedia.org/wiki/Univers,  gasim varsta universului  fiind de cca 13,799 ± 0,021 miliarde ani, valoare care acopera si varstele  celor mai vechi si indepartate corpuri ceresti, stele sau galaxii.
Evident sunt si articole care indica  si varste mai mari de peste 20mlrd ani dar sunt destul de incerte. Oricum estimarile vor continua mult timp si de acum inainte
#69
Redeschid firul dandu-i dreptat userului care ne-a parasit de mult(2012), o persoana deosebita si care se numea Eugen7 si care  prin 2011 aici in primul post solicita eventual extinderea discutiei si la fuziune, lucru care nu s-a itamplat si el a parasit atat subiecul cat si firul.

Transcriu acel text al sau :

"propun sa discutam si despre fuziunea nucleara nu doar despre fisiune nucleara.
http://www.scientia.ro/stiinta-la-minut/54-scintilatii-stiintifice-fizica/106-fuziunea-nucleara.html "

Cum nu s-a dschis niciun fir nou privind fuziunea sau poate nu-l vad eu va anunt o veste interesanta incernd sa relansz subiectul care sa recunoastem este colosal de important:
Stirea este:
https://www.g4media.ro/fuziunea-nucleara-puterea-soarelui-in-mainile-omului-jet-cel-mai-puternic-reactor-de-fuziune-din-lume-scos-din-functiune-dupa-patru-decenii-de-activitate-ce-mostenire-ne-lasa.html
#70
Biologie / Re: ADAM si EVA chiar au exist...
Ultimul mesaj de atanasu - Ianuarie 27, 2024, 01:30:14 PM
Multumesc pentru lamuriri. Eu textul englezesc il urmarsc greu si desigur nu as reusi sa urmaresc tot filmul cautand poate o propozitie sau doua. Daca am inteles din comentarii atat la film cat si la cartea din 1999, ( Autorul :Maurice G. Dantec was born in Grenoble in 1959. Într-un thriller futurist,(1999)  un veteran din Saraievo trebuie să escorteze in 2013 o tânără însărcinată cu un embrion mutant, un mesia modificat genetic a cărui naștere poate semnala sfârșitul vieții umane așa cum o știm noi) este vorba  de un experiment genetic cu scopul  de a creea un "om nou" dar desigur ca facut tot de oameni.
Eu mai inainte m-am referit la Divinitate  sau la alta inteligenta suprioara care pentru noi toti tot ca o divinitate ar apare.
Oricum mitologiile lumii si am aratat asta si in lucrare au povestea gemenilor fondatori si este si normal sa o aiba  astfel cand nu stiau nimic de biologie sau genetica ca noi azi cand intelegem evolutia, intraspecifica spun eu, caci ea nu are loc decat in cadrul speciilor, momentul aparitiei speciei noi fiind ca si cel al vietii, ceva colosal si o emergenta ca un fulger saltul de la o pereche de parinti la una  de copii care vor ontiua evolutia in cadrul noii specii in paralel cu cea veche daca asta nu va dispare (si ca noua poate dispare) fiind pe rept cuvant ca o INSAMANTARE!

Ps: "Viaţa noastră este asemenea unei grădini, cu multe şi felurite daruri şi bunătăţi. Dar toate acestea nu au nici o valoare dacă nu devin folositoare şi semenilor noştri. N-are valoare nici inteli­genţa, nici bogăţia, nici puterea, nici frumuseţea, dacă ele nu sunt puse în slujba binelui comun, dacă nu devin izvoare de bunătate pentru semenii noştri.
Ele se usucă, devin reci şi fară putere de a ne da fericirea şi mulţumirea pe care o căutăm, dacă nu dărâmăm zidul egoismului, al lăcomiei şi dacă nu lăsăm să răzbată în ele miezul bunătăţii, al dragostei de Dumnezeu şi de oameni. "