Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Teoria fizicii particulelor

O noua teorie: numarul de dimensiuni spatiale ar fi variat in timp!

<< < (2/7) > >>

Adi:
Am citit unul din cele trei articole citate in articolul teoretic care descrie masurari de "alinieri" in jeturile hadronice produse de particulele foarte energetice din radiatia cosmica care lovesc Pamantul. Mai precis am citit articolul experimentului KASCADE, care este un detector situat la sol in Germania.

http://arxiv.org/PS_cache/hep-ph/pdf/0503/0503218v1.pdf

Articolul spune ca NU a vazut un exces de evenimente cu "alinieri" fata de cele prezise deja de simulari bazate pe teoria actuala. Dar ne explica ce este o "aliniere" (vedeti imaginea pe care am atasat-o, extrasa din acest articol).

Imaginati-va ca o particula cosmica foarte foarte energetica, de la energii de la LHC pana la energii de o mie (!) de ori mai mari lovesc un proton (aproape) in repaus din atmosfera terestra. Se creeaza atunci mai multe particule noi (hadroni) care sunt aruncate un pic in laturi fata de directia particulei cosmice initiale dar care ar trebui oarecum sa fie aruncate in medie in toate directiile in jurul ei (si in fata si in spate si in stanga si in drepta si pe diagonale). Asadar mai multe particule sunt produse. De aceea acestea se numeste jeturi de particule.

Apoi imaginati-va la sol un detector care are suprafata de 16 pe 20 de metri. Jetul creat are centrul in doar o parte a acestei suprafete si aceasta se arata in imagine, o zone de 12 pe 12 metri din suprafata intreaga a detectorului, adica zona unde a lovit un astfel de jet hadronic produs de coliziunea dintre o particula cosmica energetica si un proton din atmosfera terestra. In aceasta zona, au fost identificate 9 particule care fac parte din acest jet, fiecare cu cate o energie diferita. Din cele noua, cele mai energetice patru sunt cu culoare neagra, restul cu un cerc gol. Facandu-se media proportionala a pozitiilor celor 9 particule, unde proportia e data de energia particulelor, se calculeaza centrul "de energie" al jetului ca fiind in locul marcat cu crucea neagra.

Ei bine, suntem acum gata sa intelegem ce este "alinierea". Se intampla atunci cand cele patru particule cele mai energetice (in negru) formeaza o linie in loc sa formeze un patrat!

Reamintesc inca o data ca experimentul CASCADE nu a gasit mai multe astfel de jeturi cu aliniere decat prezice teoria actuala ce zice ca spatiul are 3 dimensiuni. Insa iata ce zice noua teorie discutat in acest post.

Cu cat o particula cosmica este mai energetica, cu atat simuleaza conditii mai apropiate de inceptul Universului. Teoria zice ca la inceputul Universului spatiul avea 1 dimensiune, apoi 2 si abia apoi trei. Astfel, teoria face o predictie clara. Pentru particulele foarte foarte energetice, o anumita fractiune din evenimente vor fi aliniate, iar aceasta fractiune va fi mai mare decat fractiunea de evenimente de la energii joase ce vor fi aliniate.

Cum poate fi testata? Prin constructia unor detectoare la sol precum KASCADE care sa fie mai precise, folosind tehnologii precum la detectoarele de la LHC.

Si inca un comentariu, intr-adevar, unul din autorii acestui articol despre KASCADE este un roman, F Badea, de la (3) National Institute of Physics and Nuclear Engineering, 7690 Bucharest, Romani, de la care se afla in "leave of absence", adica in an sabatic, adica in concediu (cu sau fara plata). Acest articol este o colaborare intre cercetatori din Germania si Polonia, cu mici contributii din Romania si Armenia.

PS. Am lasat comentariu la articol la S&T.

"Am citit unul din articolele experimentale care discuta daca au vazut sau nu o "aliniere" intre particulele care creaza jeturile hardronice create la coliziunea dintre o particula cosmica foarte energetica (un proton, de obicei) cu o particula atmosferica practic in repaus (tot un proton, de obicei). Am inteles ce inseamna concret aceasta "aliniere" si am explicat pe intelesul tuturor (sper) intr-un post pe forumul de stiinta Scientia.ro. De notat ca la analiza acestor date de la acest detector aflat la sol in Germania (KASCADE) a participat si un roman de la Magurele, F. Badea. Asa ca ar fi minunat daca S&T i-ar putea lua un interviu pe aceasta tema. Sumarul meu este aici.

http://www.scientia.ro/forum/index.php/topic,2985.msg45097.html#msg45097"

HarapAlb:

--- Citat din: Adi din Mai 08, 2011, 07:55:10 p.m. ---Si inca un comentariu, intr-adevar, unul din autorii acestui articol despre KASCADE este un roman, F Badea (...)

--- Terminare citat ---
Eu am numarat vreo trei autori afiliati in Romania: A. Bercuci, I.M. Brancus, M. Petcu.

Adi:

--- Citat din: HarapAlb din Mai 08, 2011, 08:16:19 p.m. ---
--- Citat din: Adi din Mai 08, 2011, 07:55:10 p.m. ---Si inca un comentariu, intr-adevar, unul din autorii acestui articol despre KASCADE este un roman, F Badea (...)

--- Terminare citat ---
Eu am numarat vreo trei autori afiliati in Romania: A. Bercuci, I.M. Brancus, M. Petcu.

--- Terminare citat ---

Ah, buna observatie. F. Badea era afiliat de fapt cu Karlsruhe, fiind in sabatic de la Magurele, dar altii erau afiliati cu Magurele. Da, cu atat mai bine, patru romani la un asemenea experiment implicati direct prin laboratorul de la Magurele. Rezultatul lor merita promovat in presa din Romania, punand in context experimentul lor pe de-a intregul, de intelegere a structurii jeturilor hadronice, nu doar in context cu aceasta noua teorie. Rezultatul lor a fost din 2005.

Va rog si feedback la explicatia mea. Sper ca am facut-o mai usor digerabila decat in articolul initial, ce avea detalii tehnice.

morpheus:

--- Citat din: HarapAlb din Mai 08, 2011, 07:09:25 p.m. ---A aparut stirea si la S&T...

--- Terminare citat ---
Era de asteptat, nu? Doar autorul traducerii in romana si al postului de pe blogul mentionat de Adi e angajat la S&T...

Adi:

--- Citat din: morpheus din Mai 08, 2011, 08:30:16 p.m. ---
--- Citat din: HarapAlb din Mai 08, 2011, 07:09:25 p.m. ---A aparut stirea si la S&T...

--- Terminare citat ---
Era de asteptat, nu? Doar autorul traducerii in romana si al postului de pe blogul mentionat de Adi e angajat la S&T...

--- Terminare citat ---

Sigur, de fapt aparut inca din 27 aprilie la S&T, iar emisiunea la emisiunea Masina Timpului de la Radio Lynx a fost tot din 27 aprilie. Dar a aparut mai tarziu la domnul Cristian Roman pe blog, http://cristian-roman.blogspot.com/, de asta am vazut-o doar acum.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă