IT şi electronică > Electronică

Tensiunea si curentul.

(1/2) > >>

Pillar:
Am nevoie de ajutor sunt in clasa a 9-a si nu inteleg absolut nimic de la profesrul de tehnologie electronica...
Daca ar putea cineva sa explice cum e cu tensiunea si intensitatea intr-un circuit...
De exemplu de ce la priza scrie ca tensiunea e de 220v dar nu scrie intensitatea si ce s-ar intampla daca am baga un tv in priza la 230v sau mai mult..

Adi:
Sigur, trebuie sa studiezi intai manualul. Noi avem cateva lectii online la Stiinta Azi chiar din domeniul curentului electric, vezi StiintaAzi.ro/elevi, dar in plus de ele trebuie sa studiezi si manualul, ca sa intelegi notiunile teoretice despre care intrebi aici.

AlexandruLazar:
Știind cum sunt manualele... ;D

Pe scurt, ideea e așa: curentul electric (căruia i se mai zice și intensitate electrică pe la noi dintr-un motiv care mi scapă :) corect ar fi cel mult "intensitatea curentului electric") este o măsură a numărului de purtători de sarcină (electroni, de regulă, dar și ioni în anumite cazuri) care trec printr-un dispozitiv într-un interval de timp dat. Te poți gândi la el ca la cantitatea de apă care trece la un moment dat printr-un robinet. Tensiunea este este o măsură a diferenței dintre numărul de purtători de sarcină între două puncte.

După cum o să vezi mai târziu, între tensiune și curent există însă o relație care depinde de rezistența (sau mai corect, de impedanța) dintre bornele sursei. Priza (sau mai bine zis generatorul sincron din centralele electrice) este o sursă de tensiune, ceea ce înseamnă că sunt construite ca să dea o tensiune fixă, însă curentul care se poate trage din ele depinde de acel al treilea parametru.

Tensiunea de la priză ar trebui să fie 230V (standardul european -- n-ar mai trebuie să fie 220V acum :) ). Ce se întâmplă dacă tensiunea aceasta e mai mare depinde de "cât de mai mare" și de ce bagi în priză. Dacă bagi în priză un reșou n-o să se plângă nici de încă 100-200V în plus. Dacă bagi un televizor, în principiu o să se descurce bine până la 240-250V încolo, poate chiar și mai mult dacă e pe durate foarte scurte. Creșterea tensiunii atrage însă după sine și creșterea intensității curentului electric prin componentele televizorului și le va arde.

Pillar:
ok mc mult :) am inteles cat de cat aucma

Pillar:
O nedumerire mai am. Daca tensiunea este diferența dintre numărul de purtători de sarcină între două puncte, cum poate o sursa de curent sa "furnizeze tensiune".
Am citit pe un site ca o baterie furnizeaza tensiune si curent.
Curentul fiind cantitatea de purtatori de sarcina care trec prin circuit intr-un interval de timp, am inteles notiunea de" a furniza curent" dar nu inteleg cum ar putea furniza tensiune :-??.
Daca curentul este cantitatea de apa care trece printr-o teava intr-un interval de timp, tensiunea ce este?
Si am citit manualele dar nu vreau doar sa tocesc definitiile, vreau sa am o idee despre ce se petrece acolo.



Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă