IT şi electronică > Electronică

Generator Marx

(1/3) > >>

radhoo:
Ma gandeam daca sa postez asta aici, sau la fizica, din punct de vedere electronic e o banalitate, in schimb aplicatiile tensiunilor inalte sunt foarte interesante. Oricum, moderatorii pot decide.

Tocmai am terminat de construit un generator Marx, cu 7 nivele din 11 cate mi-am propus, dar nemaiavand condensatori m-am oprit.

Iata cum arata: <imagine atasata>

Tensiunea de intrare 6V, printr-un trnasformator de linii cu driver 555 se obtin cam 10KV, cu care se alimenteaza generatorul Marx.

Principiul de functionare e simplu: se incarca condensatorii in paralel, prin rezistentele de pe margini, si se descarca in serie prin niste eclatoare reglate sa se declanseze cand incarcarea trece de un anumit prag. prin descarcarea in serie tensiunea stocata in fiecare condensator se insumeaza.

1Q-D3XT3R:
Uimitor nu ai vrea sa postezi o schita .... O intrebare am , transformatorul acela din Tv il alimentezi la curent continu sau alternativ ? ???

radhoo:
pt transformatorul TV / flyback, trebuie sa construiesti un "driver" , care sa produca un semnal alternativ de frecventa mare (de ordinul sutelor de kHz) pe primar.

iti recomand sa incerci varianta cu un singur tranzistor 2n3055, e extrem de simplu.

uite aici si blogul meu si pagina cu mai multe posibilitati de drivere:
http://www.pocketmagic.net/?p=802

cel mai puternic e ZVS-ul, electrocutarea poate fi mortala (la iesire da 30-40mA suficient ca inima sa intre in fibrilatie), deci atentie!

radhoo:
Generatorul Marx e prezentat aici:

http://www.pocketmagic.net/?p=1145

voi lega in curand condensatorii cate 2, pt 12KV si 5nF capacitate, sa-mi ajunga si pentru restul pozitiilor de pe suportul de lemn.

sunt cam scumpi condensatorii astia si trebuie sa fac economie.

generatorul marx, legat la un tub vidat produce raze X  :( .

radhoo:
upgrade: generatorul are acum 10 nivele, condensatorii i-am regrupat cate 2, (12KV@5nF) pentru ca in grup de 3 (18KV) nu ajungeau niciodata sa fie complet incarcati. Rezultatul imediat, fara prea multe ajustari (se mai pot regla eclatoarele pt optimizare), am obtinut descarcare in aer la 7cm, insemnand o tensiune de aproximativ 70KV.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă