Experimentul este imaginar. Planetele nu se pot roti in jurul Soarelui in sensuri contrare. Planetele provin, ca si Soarele, din aceeasi nebuloasa si impart momentul cinetic originar cu toate corpurile din Sistem. Doua planete cu orbite ce se intersecteaza se pot ciocni, dar cu viteza reletiva mai mica, egala cu diferenta vectoriala dintre cele doua viteze orbitale.
Revenind la experiment, putem reformula ipoteza: consideram ca de Pamant se apropie din sens contrar un corp cu diametrul si masa planetei Marte (diametrul 1/2 si masa 1/9 din cele ale Pamantului) pe o traiectorie aproape tangenta la orbita Pamantului, dar fara ca cele doua corpuri sa ajunga in contact. Corpul trece prin imediata apropiere a Pamantului, dupa care se indeparteaza. Ce se intampla pe Pamant si care va fi noua traiectorie a Pamantului?
Cele doua corpuri se apropie cu viteza relativa egala cu dublul vitezei orbitale a Pamantului, adica cca. 60 km/s. Intre ele actioneaza numai forta de atractie gravitationala, aceeasi pentru ambele corpuri. Aceasta forta variabila are o componenta tangentiala la orbita Pamantului si una perpendiculara pe ea, in planul ce contine corpul strain. Componenta tangentiala creste la apropierea corpului si accelereaza miscarea Pamantului si scade la indepartarea corpului si franeaza miscarea Pamantului care revine la viteza orbitala (energia cinetica) initiala. Componenta perpendiculara creste si scade la trecerea corpului pe langa Pamant fara sa-si schimbe semnul, deci ii aplica un impuls net ce modifica orbita acestuia. Orbita corpului "vagabond" se modifica de 9 ori mai mult. Din cauza vitezei relative foarte mari durata de actiune a fortei perpendiculare este mica, iar impulsul transmis corpurilor este mic (mv = Ft). Noua traiectorie a Pamantului va fi o elipsa ce trece prin punctul de interactiune. Daca interactiunea a avut loc in planul orbital se modifica excentricitatea, daca a avut loc lateral se modifica inclinarea orbitei. In cazul general se modifica amandoua, dar modificarile sunt minore. Mult mai mare ar fi modificarea traiectoriei daca pe langa Pamant ar trece in mod repetat si in acelasi sens o miniplaneta, chiar la distanta mai mare.
Ce se intampla pe Pamant? Pentru scurt timp (zeci de minute) in zona de maxima apropiere si in zona diametral opusa are loc o scadere masurabila a acceleratiei gravitationale. Aceasta produce efecte mareice in atmosfera, in apa oceanelor si in scoarta terestra. In minutele de maxima apropiere efectele sunt intr-adevar catastrofale.