O persoana sta pe planeta Pamant iar alta pleaca in spatiu cu o naveta care are viteza mare.
Cu o asemenea lipsa de rigurozitate in exprimare, nici nu e de mirare ca nu ai inteles corect "paradoxul gemenilor". Cum adica "cu viteza mare"? Viteza mare fata de ce? Fata de Pamant? Fata de Soare? Fata de alta stea/galaxie?
Persoana de pe naveta cand se intoarce este mai tanara cu n ani fata de cea care a ramas pe Pamant. Daca pleca iar cu aceeasi viteza pe aceeasi distanta dar de data aceasta are si o pista de alergare in interiorul navei, si alearga, el va ajunge mai tarziu ca timp (ca timp observat de cel de pe Pamant)?
Daca pleaca cu aceeasi viteza pe aceeasi distanta, se va intoarce dupa exact acelasi timp ca si prima data, conform indicatiilor ceasului navei. (Inca o data, daca nu precizezi sistemul de referinta, rezulta afirmatii fara sens).
Daca are la mana un ceas si alearga in continuu "pe pista" in interiorul navei, ceasul sau va indica o diferenta fata de ceasul navei (si fata de cel de pe Pamant), dar la viteza sa de alergare, diferenta fata de nava va fi in mod cert neglijabila. Sau alearga cu viteze relativiste?
Este posibil ca el sa ajunga in acelasi timp dar fizic sa fie mai tanar cu n timp + alergatul? Adica ceasul din interiorul navei sa arate finalul n timp, iar pe ceasul alergatotului din nava sa arate timpul navei - dilatarea timpului alergatorului datorita vitezei de alergare
Da, este posibil, doar ca termenul subliniat cu rosu va fi neglijabil in orice sens practic.
iar cel de pe Pamant sa observe ca alergatorul a stat acelasi timp dar sa fie mai tanar decat se astepta.
Slabe sanse sa observe vreo diferenta practica.
Iar alergatorul din nava sa zica NU, eu chiar am stat mai putin.
Asta nu are sens. "A stat mai putin" comparat cu ce anume? Faptul ca pentru persoana din nava a trecut mai putin timp decat pentru cea ramasa pe Pamant e clar. Deci, cu ce compari?
e-