Paradoxul este ca acelasi ceas, in acelasi loc, "ticaie" diferit in functie de fiecare observator care se misca cu viteze diferite si se afla intr-un camp gravitational diferit.
Esti sigur?
Pai, nu stiu - tocmai de aceea imi pun si intrebarea.
Trebuie sa fii atent cum formulezi intrebarea. Faptul ca viteza de "ticait" a unui ceas depinde de sistemul de referinta din care e privit nu este nici un paradox.
Dar sa vedem niste fapte. Ceasurile atomice de pe satelitii artificiali ai pamantului sunt ajustate de mai multe ori pe zi in raport cu un ceas etalon identic de pe pamant ptr. a fi sincrone (important ptr. GPS).
Ok.
Prin urmare stim sigur ca ceasurile atomice de pe satelitii artificiali raman in urma efectiv datorita efectului relativist de miscare in jurul pamantului.
Daca in fragmentul de mai sus ai specificat sistemul de referinta (ceasul etalon de pe Pamant), aici ai emis o eroare. Ce inseamna "a ramane in urma efectiv"? Ceasul de pe Pamant e doar un etalon ales in acest caz, nu este "etalonul absolut". In plus, in cazul miscarii satelitilor, avem o miscare accelerata, ceea ce complica modul de calcul al "ramanerii in urma", generand o asimetrie intre cele doua sisteme de referinta (cel al Pamantului si cel al satelitului considerat).
Acum partea care imi trezeste curiozitatea este ca asa cum raman la propriu in urma datorita miscarii de revolutie in jurul pamantului, in mod real ar trebui sa existe un efect similar datorita revolutiei pamantului in jurul soarelui si odata cu pamantul si satelitul artificial. Doar ca vitezele de revolutie sunt diferite.
Aici deja o tai pe concluzii complet gresite, dupa confuzia de mai inainte. Cum adica "in mod real ar trebui sa existe un efect similar"? Mai sus era vorba de o ramanere in urma a ceasurilor de pe sateliti fata de etalonul de pe Pamant. Cand vorbesti de miscarea de revolutie a Pamantului, fata de ce etalon stabilesti "efectul real" ?
Fiind vorba de acelasi ceas de pe satelit, acesta inregistreaza timpi diferiti la propriu in raport cu fiecare observator.
Despre care observatori vorbesti, mai exact? Si ce inseamna pentru tine expresia "la propriu" in acest context? Care e reperul absolut (de timp) pe care-l impui?
Intrebarea pe care mi-am pus-o este daca s-ar considera un sistem unic de referinta (sa zicem al pamantului) in care s-ar exprima din ecuatiile de timp si miscare un fel de "compunere a timpului" de sincronizare a spatiului-timpului (un fel de conservare a timpului, probabil formularea nu-i corecta dar incerc sa ilustrez problema imaginata).
Pentru mine nu are nici un sens ce ai scris aici. Incearca sa reformulezi.
In fizica, folosind transformarile Lorentz, poti calcula "viteza ticaitului" oricarui ceas din orice sistem de referinta ales. Oricat ai "compune" aceste miscari, tot la aceleasi transformari finale ajungi, exact ca la compunerea vitezelor. Totusi, in exemplul tau sunt implicate acceleratii, ceea ce complica modul de calcul.
Sa dau un exemplu, poate ajuta mai bine;
1. sa presupunem ca intr-o zi ceasul atomic de pe satelit (CSatelit) ramane in urma cu o nanosecunda fata de ceasul de pe pamant (CP)
Cand spui "o zi", te referi la ce interval (24h?) citit pe care din ceasuri? Ca doar nu vrei sa sugerezi ca "o zi" e un interval de timp in sens absolut ...
2. In acelasi interval timp-spatiu de pe pamant (o zi) ceasul de pe pamant ramane in urma cu 1.5 nanosecunde fata de ceasul de pe soare (CSoare)
Ce inseamna "intervalul timp-spatiu de o zi" ?
Se POATE SPUNE? (intrebare) cum este ceasul de pe satelit in raport cu cel de pe soare?
Bineinteles ca se poate. Stiind viteza relativa dintre Soare si satelit (sistemele de referinta fata de care ceasurile sunt respectiv in repaus), se calculeaza care este "viteza ticaitului" oricaria dintre ele fata de celalalt sistem de referinta. Repet, cand sunt implicate acceleratii, calculul e mai complicat.
cazul a) cand tinem seama numai de miscarea satelitului in jurul soarelui
cazul b) cand tineam seama de diferenta de timp dintre ceasurile satelit-pamant si pamant-soare (un fel de compunere a timpului...)
Obtinem aceasi valoare ptr. timp in ambele cazuri?
Bineinteles ca obtinem aceeasi valoare pentru "viteza ticaitului" (ce inseamna "valoare pentru timp" ?) cand o calculam dintr-un sistem de referinta ales, indiferent cu cate alte sisteme de referinta o compunem pe parcurs. Altfel chiar ca ar iesi niste paradoxuri (d)in teorie.
Mai mult ca la viteze mari, acestea nu se compun vectorial.
Si ce-i cu asta? Ca tot ai adus vorba, de ce crezi ca la "compunerea vitezelor" nu e nici o problema in acest caz, dar ca ar fi una la calculul "vitezelor de ticait" ?
Sper ca de data asta am explicat mai clar "experimentul" meu.
Eu personal nu am inteles care e nedumerirea ta. Ai facut calcule folosind Teoria Relativitatii Generalizate si nu ti-au iesit valorile cum trebuie?
Chestiunea este ca nu poti trata problema numai prin prisma timpului. Trebuie sa consideram si spatiul in "ecuatia" asta.
Normal, asta face teoria relativitatii.
e-