poate e reductorul de vina este la raport 1/3 adica la o rotatie completa a arborelui motor ii corespunde 3 rotatii la generator
Reductorul nu e "de vina", pentru ca ceea ce face el e sa afecteze raportul fortelor, dar nu schimba (in mod ideal) lucrul mecanic transmis (lucrul mecanic la intrare este in mod ideal egal cu cel la iesire). Problema este ca nu suntem in conditii ideale decat daca nu avem frecare de nici un fel, nici deformari, nici incalzirea circuitelor etc, ceea ce face "impractica" aplicatia.
precizez :
motorul= electromotor de Dacie
generator= alternator de Dacie ( cu punte redresoare bialternanta )
Eu precizez ca nu am cunostinte tehnice legate de electromotorul de Dacie, sau alte piese din vreun autoturism. Ca atare, ceva descrieri sau scheme ar fi binevenite pentru cei ca mine.
As preciza insa ceva legat de ideea in sine: aceea de a lega un motor la un gnerator, care sa alimenteze la randul sau motorul, care sa puna in miscare generatorul etc etc. Ei bine, in caz perfect ideal, fara nici un fel de pierderi, in urma impulsului initial, sistemul isi conserva energia si va functiona la infinit. (Asa cum, in mod ideal, un corp isi pastreaza starea de miscare (repaus sau viteza constanta), din cauza inertiei, atata timp cat asupra lui nu actioneaza vreo forta.) Dar, de la frecari si pana la incalzirea circuitelor, apropierea de acest ideal este foarte mica in practica ...
La intrebarea ta, ce trebuie sa facem pentru a prelungi durata miscarii, ei bine, raspunsul e imediat: sa reducem pierderile din sitemul mecanic si electric.
e-
PS: intre timp a scris si HarapAlb aproape acelasi lucru ...