Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Mesaje Recente

#91
Originea si evolutia vietii / Re: Aparitia vietii pe Terra
Ultimul mesaj de Virgil - Ianuarie 13, 2024, 05:15:24 PM
Citat din: atanasu din Ianuarie 10, 2024, 09:02:33 PM
Toate aceste ipoteze sunt desigur ca permise dar important si miraculos este ca la un moment dat a aparut acel LUCA de la care apoi viata nu si-a mai oprit marsul pe Terra. Virusul este pe marginea acestui drum si exista si pot aparea unii noi chiar si azi, adica daca apar azi de ce sa  nu apara si in trecut?
Dar odata cu LUCA incepe cu siguanta si evolutia si probabil ca genetica va lamuri problemele multe si neclare care mai sunt. Pentu noi problema este sa nu distrugem viata pe care natura poate ca nu ar mai putea-o crea din nou altele fiind condiiile actuale.
Daca omenirea va distruge natura, inseamna ca natura insasi s-a autodistrus dand nastere aceastei specii prin care s-a autocunoscut. Cred totusi ca scopul materiei vii este de a se extinde oriunde are conditii de vietuire, iar omului sau urmatoarei specii umanoide se pare ca ii revine aceasta sarcina.
#92
Am tiparit acestea eronat si pe firul Big_Bang desi locul lor din punctu meu de vedere este aici

Dar pana atuci contiui cu informarea dvs si un ajutor memorie pentru mine:

https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/descoperiri/telescopul-webb-a-descoperit-o-galaxie-care-seamana-cu-calea-lactee-si-care-contrazice-tot-ce-se-stia-despre-evolutia-galaxiilor-2580313    19.11.23

Sistemul îndepărtat, numit ceers-2112, a fost observat de o echipă internațională folosind telescopul spațial James Webb. La fel ca galaxia noastră, ceers-2112 este o galaxie în spirală, iar acum este cea mai îndepărtată galaxie de acest fel observată vreodată. La fel ca galaxia noastră, are în centrul structurii o bară formată din stele. Ceers-2112 s-a format la scurt timp după crearea universului, care se estimează că are o vechime de 13,8 miliarde de ani, iar structura galaxiei exista deja 2,1 miliarde de ani mai târziu..... ,,În mod neașteptat, această descoperire dezvăluie că galaxiile care se aseamănă cu ale noastre existau deja în urmă cu 11.700 de milioane de ani, când Universul era la doar 15% față de cât este acum", a spus autorul principal al studiului, Luca Costantin, astrofizician la Centro de Astrobiologia din Madrid.
...Astronomii credeau că galaxiile în spirală barate, cum este Calea Lactee, nu au apărut până când universul a atins cel puțin jumătate din vârsta sa actuală, deoarece se credea că a fost nevoie de câteva miliarde de ani de evoluție galactică înainte ca stelele din galaxii să poată forma bare centrale. Barele iau forma atunci când stelele din galaxiile în spirală se rotesc în mod ordonat, așa cum se întâmplă în Calea Lactee. Până acum, astronomii nu credeau că galaxiile timpurii aveau suficientă stabilitate pentru ca barele să se formeze sau să reziste. Dar descoperirea lui ceers-2112 sugerează că această evoluție a durat doar aproximativ 1 miliard de ani sau chiar mai puțin, a spus de la Vega.

Nota mea: Sa vedem daca dimensiunile ocupate de acestea nu vor depasii spatiul presupus a-l avea Univrsul la acele vechi timpuri. :)


https://www.digi24.ro/stiri/externe/asa-arata-500-000-de-stele-nasa-publica-imagini-nemaivazute-din-inima-galaxiei-calea-lactee-2587007 20.11.23
   ,,Telescopul Webb ne dezvăluie o cantitate incredibilă de detaliu și ne permite să studiem formarea stelelor în acest tip de mediu, lucru care nu era posibil înainte", a adăugat el. ,,Centrul galactic este cel mai extrem mediu din galaxia Calea Lactee, putem testa cel mai riguros teoriile despre formarea stelelor", a adăugat profesorul Jonathan Tan. Printre cele 500.000 de stele din imagine este și un ,,mănunchi" de proto-stele, aștri care încă se formează și obțin masă și strălucesc ca un foc de tabără în mijlocul unui nord negru....
Aflat la aproximativ 25.000 de ani-lumină de Pământ, centrul galaxiei este suficient de aproape încât să ne permită să studiem stele individuale folosind telescopul James Webb. Aceste imagini permit astronomilor să obțină informații fără precedent cu privire la formarea stelelor și cum depinde acest proces de mediul cosmic, mai ales când e comparat cu alte regiuni ale galaxiei.


https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/descoperiri/marele-inel-o-megastructura-cosmica-nou-descoperita-pune-la-indoiala-teoriile-despre-univers-2646599    13.01.24

Aşa-numitul Big Ring are un diametru de aproximativ 1,3 miliarde de ani-lumină, fiind una dintre cele mai mari structuri observate vreodată. Aflat la peste 9 miliarde de ani lumină de Pământ, este prea slab pentru a fi văzut direct, dar diametrul său pe cerul nopţii ar fi echivalent cu 15 luni pline.
În teorie, mărirea universului ar trebui să dezvăluie o întindere vastă, fără caracteristici. Cu toate acestea, Marele Inel este una dintre structurile de dimensiuni neaşteptat de mari, aflate pe o listă din ce în ce mai mare. Printre altele se numără şi Arcul Gigant, care apare chiar lângă Marele Inel şi care a fost de asemenea descoperit de Lopez în 2021. Astronomii au calculat că limita teoretică actuală a dimensiunii structurilor este de 1,2 miliarde de ani lumină, dar Marele Inel şi Arcul Gigant, care se întinde pe o suprafaţă estimată la 3,3 miliarde de ani lumină, încalcă această limită.
În mod curios, cele două structuri se află la aceeaşi distanţă de Pământ, în apropierea constelaţiilor lui Boötes the Herdsman, ceea ce ridică posibilitatea ca ele să facă parte dintr-un sistem cosmologic conectat. ,,Aceste ciudăţenii continuă să fie ascunse, dar cu cât găsim mai multe, va trebui să ne confruntăm cu faptul că poate modelul nostru standard trebuie regândit", a declarat Lopez. ,,Avem nevoie de o teoremă complet nouă a cosmologiei".
Big Ring a fost descoperit prin analiza datelor din Sloan Digital Sky Survey (SDSS), un catalog de quasari îndepărtaţi. Aceste obiecte sunt atât de strălucitoare încât pot fi văzute de la miliarde de ani lumină distanţă şi acţionează ca nişte lămpi gigantice şi îndepărtate, luminând galaxiile intermediare pe care lumina lor le traversează pe drum şi care, altfel, ar rămâne nevăzute.

https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/misterioasele-unde-radio-care-vin-din-spatiu-devin-din-ce-in-ce-mai-ciudate-261613717  , 12.2023

Undele radio rapide, niște străfulgerări luminoase de unde radio de o milisecundă, sunt unul dintre cele mai mari mistere ale cosmosului, iar în ultima vreme au devenit și mai ciudate, relatează CNN

Primele unde radio rapide, sau FRB, au fost descoperite în 2007. De atunci, sute dintre aceste evenimente rapide și intense au fost detectate, venind din puncte îndepărtate din univers. Într-o miime de secundă, exploziile pot genera la fel de multă energie cât soarele într-un an sau chiar mai mult. Dar astronomii nu înțeleg ce provoacă aceste explozii de unde radio.
Multe FRB-uri eliberează unde radio care durează cel mult câteva milisecunde înainte de a dispărea, ceea ce face ca exploziile radio FRB să fie dificil de observat. Dar se știe că unele unele sunt repetitive și eliberează explozii ulterioare, care au permis astronomilor să urmărească semnalele până la galaxii îndepărtate. La început, exploziie FRB 20220912A păreau similare cu altele cunoscute. Fiecare explozie detectată a trecut de la frecvențe mai mari la frecvențe inferioare. Dar o privire mai atentă a semnalului a dezvăluit ceva nou: o scădere vizibilă a frecvenței centrale a exploziilor. Scăderea a devenit și mai evidentă atunci când cercetătorii au convertit semnalele în sunete, folosind note pe un xilofon. Notele înalte corespund începutului exploziilor, notele joase acționând ca tonuri de încheiere.
...Astronomii bănuiesc că unele explozii FRB pot proveni din magnetari, nucleele puternic magnetizate ale stelelor moarte. Dar alte cercetări au sugerat că ciocnirile dintre stelele neutronice dense sau stele moarte, numite pitice albe, pot fi cauza. ,,Reducem sursa FRB la obiecte extreme, cum ar fi magnetarii, dar niciun model existent nu poate explica toate proprietățile care au fost observate până acum",

https://www.scientia.ro/stiri-stiinta/9016-ce-a-fost-intai-galaxiile-sau-gaurile-
negre.html
dec. 2023

Într-o lucrare publicată recent în revista Nature Astronomy astronomii anunță identificarea unei găuri negre care s-a format la circa 500 de milioane de ani după Big Bang (vârsta universului este estimată la circa 13,8 miliarde ani). Descoperirea s-a bazat pe analiza datelor furnizate de Observatorul în raze X Chandra (Chandra X-ray Observatory) și Telescopul Spațial James Webb (James Webb Space Telescope).
Problema cu acest tip de găuri negre, care au apărut după Big Bang până la 700 de milioane de ani, este că încă nu este cunoscut mecanismul formării lor, ceea ce duce la punerea sub semnul întrebării a modelului Big Bang însuși de către unii fizicieni.

Suplimentar, cercetătorii au descoperit că gaura neagră timpurie are o masă similară cu restul galaxiei în care se găsește, ceea ce este neobișnuit. Spre comparație, gaura neagră din centrul Căii Lactee, Sagittarius A*, are circa 0,1% din masa galaxiei.
Simulări computerizate arată că ar fi posibil ca nori enormi de gaz cosmic primordial să fi colapsat, sub acțiunea gravitației, în universul timpuriu și să fi creat găuri negre masive, cu mase de circa 100 de mii de ori masa Soarelui.
Odată cu descoperirea acestei găuri negre străvechi, apare întrebarea legitimă: ce s-a format întâi - galaxiile sau găurile negre? Cu alte cuvinte, întâi materia s-a aglutinat sub forma galaxiilor, care ulterior au dat naștere găurilor negre, sau colapsarea norilor de gaz primordial a dus direct la formarea de găuri negre, care au permis ulterior formarea galaxiilor?
#93
Teoria relativităţii, astronomie si astrofizica / Re: Big Bang
Ultimul mesaj de atanasu - Ianuarie 13, 2024, 10:16:48 AM
Am sters
#94
Teoria relativităţii, astronomie si astrofizica / Re: Big Bang
Ultimul mesaj de atanasu - Ianuarie 13, 2024, 10:14:31 AM
Dar pana atuci contiui cu informarea dvs si un ajutor memorie pentru mine:

https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/descoperiri/telescopul-webb-a-descoperit-o-galaxie-care-seamana-cu-calea-lactee-si-care-contrazice-tot-ce-se-stia-despre-evolutia-galaxiilor-2580313    19.11.23

Sistemul îndepărtat, numit ceers-2112, a fost observat de o echipă internațională folosind telescopul spațial James Webb. La fel ca galaxia noastră, ceers-2112 este o galaxie în spirală, iar acum este cea mai îndepărtată galaxie de acest fel observată vreodată. La fel ca galaxia noastră, are în centrul structurii o bară formată din stele. Ceers-2112 s-a format la scurt timp după crearea universului, care se estimează că are o vechime de 13,8 miliarde de ani, iar structura galaxiei exista deja 2,1 miliarde de ani mai târziu..... ,,În mod neașteptat, această descoperire dezvăluie că galaxiile care se aseamănă cu ale noastre existau deja în urmă cu 11.700 de milioane de ani, când Universul era la doar 15% față de cât este acum", a spus autorul principal al studiului, Luca Costantin, astrofizician la Centro de Astrobiologia din Madrid.
...Astronomii credeau că galaxiile în spirală barate, cum este Calea Lactee, nu au apărut până când universul a atins cel puțin jumătate din vârsta sa actuală, deoarece se credea că a fost nevoie de câteva miliarde de ani de evoluție galactică înainte ca stelele din galaxii să poată forma bare centrale. Barele iau forma atunci când stelele din galaxiile în spirală se rotesc în mod ordonat, așa cum se întâmplă în Calea Lactee. Până acum, astronomii nu credeau că galaxiile timpurii aveau suficientă stabilitate pentru ca barele să se formeze sau să reziste. Dar descoperirea lui ceers-2112 sugerează că această evoluție a durat doar aproximativ 1 miliard de ani sau chiar mai puțin, a spus de la Vega.

Nota mea: Sa veem daca imensiunile ocupate  acestea nu vor depasii spatiul presupus a-l ava Univrsul la aca vreme timpuri. :)


https://www.digi24.ro/stiri/externe/asa-arata-500-000-de-stele-nasa-publica-imagini-nemaivazute-din-inima-galaxiei-calea-lactee-2587007 20.11.23
   ,,Telescopul Webb ne dezvăluie o cantitate incredibilă de detaliu și ne permite să studiem formarea stelelor în acest tip de mediu, lucru care nu era posibil înainte", a adăugat el. ,,Centrul galactic este cel mai extrem mediu din galaxia Calea Lactee, putem testa cel mai riguros teoriile despre formarea stelelor", a adăugat profesorul Jonathan Tan. Printre cele 500.000 de stele din imagine este și un ,,mănunchi" de proto-stele, aștri care încă se formează și obțin masă și strălucesc ca un foc de tabără în mijlocul unui nord negru....
Aflat la aproximativ 25.000 de ani-lumină de Pământ, centrul galaxiei este suficient de aproape încât să ne permită să studiem stele individuale folosind telescopul James Webb. Aceste imagini permit astronomilor să obțină informații fără precedent cu privire la formarea stelelor și cum depinde acest proces de mediul cosmic, mai ales când e comparat cu alte regiuni ale galaxiei.


https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/descoperiri/marele-inel-o-megastructura-cosmica-nou-descoperita-pune-la-indoiala-teoriile-despre-univers-2646599    13.01.24

Aşa-numitul Big Ring are un diametru de aproximativ 1,3 miliarde de ani-lumină, fiind una dintre cele mai mari structuri observate vreodată. Aflat la peste 9 miliarde de ani lumină de Pământ, este prea slab pentru a fi văzut direct, dar diametrul său pe cerul nopţii ar fi echivalent cu 15 luni pline.
În teorie, mărirea universului ar trebui să dezvăluie o întindere vastă, fără caracteristici. Cu toate acestea, Marele Inel este una dintre structurile de dimensiuni neaşteptat de mari, aflate pe o listă din ce în ce mai mare. Printre altele se numără şi Arcul Gigant, care apare chiar lângă Marele Inel şi care a fost de asemenea descoperit de Lopez în 2021. Astronomii au calculat că limita teoretică actuală a dimensiunii structurilor este de 1,2 miliarde de ani lumină, dar Marele Inel şi Arcul Gigant, care se întinde pe o suprafaţă estimată la 3,3 miliarde de ani lumină, încalcă această limită.
În mod curios, cele două structuri se află la aceeaşi distanţă de Pământ, în apropierea constelaţiilor lui Boötes the Herdsman, ceea ce ridică posibilitatea ca ele să facă parte dintr-un sistem cosmologic conectat. ,,Aceste ciudăţenii continuă să fie ascunse, dar cu cât găsim mai multe, va trebui să ne confruntăm cu faptul că poate modelul nostru standard trebuie regândit", a declarat Lopez. ,,Avem nevoie de o teoremă complet nouă a cosmologiei".
Big Ring a fost descoperit prin analiza datelor din Sloan Digital Sky Survey (SDSS), un catalog de quasari îndepărtaţi. Aceste obiecte sunt atât de strălucitoare încât pot fi văzute de la miliarde de ani lumină distanţă şi acţionează ca nişte lămpi gigantice şi îndepărtate, luminând galaxiile intermediare pe care lumina lor le traversează pe drum şi care, altfel, ar rămâne nevăzute.

https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/misterioasele-unde-radio-care-vin-din-spatiu-devin-din-ce-in-ce-mai-ciudate-261613717  , 12.2023

Undele radio rapide, niște străfulgerări luminoase de unde radio de o milisecundă, sunt unul dintre cele mai mari mistere ale cosmosului, iar în ultima vreme au devenit și mai ciudate, relatează CNN

Primele unde radio rapide, sau FRB, au fost descoperite în 2007. De atunci, sute dintre aceste evenimente rapide și intense au fost detectate, venind din puncte îndepărtate din univers. Într-o miime de secundă, exploziile pot genera la fel de multă energie cât soarele într-un an sau chiar mai mult. Dar astronomii nu înțeleg ce provoacă aceste explozii de unde radio.
Multe FRB-uri eliberează unde radio care durează cel mult câteva milisecunde înainte de a dispărea, ceea ce face ca exploziile radio FRB să fie dificil de observat. Dar se știe că unele unele sunt repetitive și eliberează explozii ulterioare, care au permis astronomilor să urmărească semnalele până la galaxii îndepărtate. La început, exploziie FRB 20220912A păreau similare cu altele cunoscute. Fiecare explozie detectată a trecut de la frecvențe mai mari la frecvențe inferioare. Dar o privire mai atentă a semnalului a dezvăluit ceva nou: o scădere vizibilă a frecvenței centrale a exploziilor. Scăderea a devenit și mai evidentă atunci când cercetătorii au convertit semnalele în sunete, folosind note pe un xilofon. Notele înalte corespund începutului exploziilor, notele joase acționând ca tonuri de încheiere.
...Astronomii bănuiesc că unele explozii FRB pot proveni din magnetari, nucleele puternic magnetizate ale stelelor moarte. Dar alte cercetări au sugerat că ciocnirile dintre stelele neutronice dense sau stele moarte, numite pitice albe, pot fi cauza. ,,Reducem sursa FRB la obiecte extreme, cum ar fi magnetarii, dar niciun model existent nu poate explica toate proprietățile care au fost observate până acum",

#95
Originea si evolutia vietii / Re: Aparitia vietii pe Terra
Ultimul mesaj de atanasu - Ianuarie 10, 2024, 09:02:33 PM
Toate aceste ipoteze sunt desigur ca permise dar important si miraculos este ca la un moment dat a aparut acel LUCA de la care apoi viata nu si-a mai oprit marsul pe Terra. Virusul este pe marginea acestui drum si exista si pot aparea unii noi chiar si azi, adica daca apar azi de ce sa  nu apara si in trecut?
Dar odata cu LUCA incepe cu siguanta si evolutia si probabil ca genetica va lamuri problemele multe si neclare care mai sunt. Pentu noi problema este sa nu distrugem viata pe care natura poate ca nu ar mai putea-o crea din nou altele fiind condiiile actuale.
#96
Originea si evolutia vietii / Re: Aparitia vietii pe Terra
Ultimul mesaj de Virgil - Ianuarie 10, 2024, 07:32:38 PM
Citat din: atanasu din Ianuarie 10, 2024, 06:29:39 PM
PS Am mai gasit un link
https://www.telework.ro/ro/ce-a-fost-mai-intai-virusul-sau-celula/
care pare mai complet decat cel pe care m-am bazat inainte (https://www.telework.ro/ro/virusi/) dar care nu cred ca imi schimba prea mult optica si rezervele.
Foarte interesant acest articol, din care am desprins ideia ca initial virusii se puteau replica, dar si-au pierdut aceasta capacitate printr-o involutie dupa aparitia celulelor vii, care au permis o replicare si raspandire de mii de ori mai mare. Faptul ca virusii pot fi "construiti" de la zero in laborator ma face sa cred ca au fost prima si cea mai simpla forma de viata, ce s-a adaptat la o viata parazitara la fel ca miceliile.
#97
Originea si evolutia vietii / Re: Aparitia vietii pe Terra
Ultimul mesaj de atanasu - Ianuarie 10, 2024, 06:29:39 PM
PS Am mai gasit un link
https://www.telework.ro/ro/ce-a-fost-mai-intai-virusul-sau-celula/
care pare mai complet decat cel pe care m-am bazat inainte (https://www.telework.ro/ro/virusi/) dar care nu cred ca imi schimba prea mult optica si rezervele.
#98
Originea si evolutia vietii / Re: Aparitia vietii pe Terra
Ultimul mesaj de atanasu - Ianuarie 10, 2024, 10:48:24 AM
Intri pe taramul presupunerilor introduse cu verbul a crede si oarecum iesim de pe taramul stiintei .
Despre virus este cert doar ca este format din materie care se doveeste a fi organica, putem poate spune vie? dar inainte ca virusul sa paraziteze ceva organic el nu exista, asa ca nu stim sa separam substanta lui de restul substantelor organice, ci doar atunci cand apare viul si deasmenea este cert ca virusul nu traieste fara fiinte vii (celule) pe care sa le paraziteze. Restul sunt supozitii unele cam fortate ca si asta cu aparitia si conervarea in asteptare care mi se pare astfel, dar pe care o putem carmi  cumva, pentruca in lunga istorie a aparitiei vietii este posibil sa fi aparut simultan niste substante anume care intra in compozitia virusului dar nu sunt inca ceva deplin viu, ele au coexistat si cu altele in care nu stim cum si prin ce emergenta miraculoasa apare viul(celula LUCA) si atunci substantele care compun virusurile isi intra in functie si iarasi nu stim prin ce alta emergenta se produce acest fenomen si aici poate ca apare ceva important, o contributie a lor, adica a virusurilor la chimismul evolutiei vietii si desigur ca pot apare ipoteze in continuare, pe care nu le fac eu aici si acum, caci nu am nici pofta si nici mai ales pregatirea necesara.
PS Oricum se pare ca dupa prima mea observatie te-ai mai apropiat de ce spun mai sus si este OK.
Si  repet ceva esential aflat  in textul meu initial din 5 01 2024:

Virușii sunt entități parazitare necelulare care nu pot fi clasificate în niciun regn. Ei pot infecta organisme la fel de diverse precum bacteriile, plantele și animalele. De fapt, virușii există într-un fel de lume de jos între un organism viu și o entitate nevie. Ființele vii cresc, metabolizează și se reproduc. În schimb, virușii nu sunt celulari, nu au metabolism sau cresc și nu se pot diviza prin diviziune celulară. Virușii se pot copia sau replica singuri(autoreplicare); cu toate acestea, ei sunt complet dependenți de resursele derivate din celulele lor gazdă pentru a produce viruși descendenți – care sunt asamblați în forma lor matură. Nimeni nu știe exact când sau cum au evoluat virușii sau din ce sursă ancestrală, deoarece virușii nu au lăsat o evidență fosilă. Unii virologi susțin că virușii moderni sunt un mozaic de fragmente și bucăți de acizi nucleici preluați din diverse surse de-a lungul căilor lor evolutive respective.



#99
Originea si evolutia vietii / Re: Aparitia vietii pe Terra
Ultimul mesaj de Virgil - Ianuarie 09, 2024, 07:47:21 PM
Citat din: atanasu din Ianuarie 09, 2024, 07:00:55 PM
Intrebarea asta sper ca ai vazut ca este pusa explicit  si partial gasesti raspunul si in ce am prezentat si pot reveni cu o discutie suplimentara  dar logic cat timp virusul este numai un parazit el nu poate apare inaintea subiectului prazitarii sale
Virusul nu cred ca este un parazit ci mai de graba o fiinta neimplinita, fiind cea mai mica si simpla entitate din lumea viului, avand dimensiunile mai mici decat nucleul celular, fiind lipsita de posibilitatea de inmultire autonoma. Pe scara evolutiei se afla pe primul nivel evolutiv al materiei vii, dupa care urmeaza proto-bacteriile, tot forme primitive de viata. Jonctiunea dintre virusi si proto-bacterii a dat nastere la al doilea nivel evolutiv al bacteriilor. Desigur este logic ca virusii nu pot exista in afara fiintelor gazda, dar in supa primordiala probabil au aparut in stare latenta de 'hibernare" cam in aceiasi perioada cu alte formatiuni unicelulare, care le-au permis pentru inceput inmultirea. Ar fi interesant sa aflam parerea unui specialist in domeniu.
#100
Originea si evolutia vietii / Re: Aparitia vietii pe Terra
Ultimul mesaj de atanasu - Ianuarie 09, 2024, 07:00:55 PM
Intrebarea asta sper ca ai vazut ca este pusa explicit  si partial gasesti raspunul si in ce am prezentat si pot reveni cu o discutie suplimentara  dar logic cat timp virusul este numai un parazit el nu poate apare inaintea subiectului prazitarii sale