Referitor la disparitia informatiei. Tin sa precizez ca informatia de orice fel ar fi se poate afla in doua ipostaze: stocata pe un suport material, sau in miscare, intr-un mediu, care este deasemenea de natura materiala.
Cred ca inainte sa faci asemenea afirmatii, ar trebui sa definesti ce intelegi tu prin "informatie".
Pentru mine informatia nu are existenta intrinseca, ci exista doar pentru ca cineva (o fiinta constienta) interpreteaza ceea ce percepe ca fiind mai mult decat ceea ce percepe.
Sa luam spre exemplu o tableta scrisa cu caractere chinezesti. La nivel material este doar o tableta ce e acoperita partial de pete colorate dintr-un alt material (cerneala spre ex). Ce informatie contine ea ? Mai mult, ce informatie contine ea pentru tine? Poate, cel mult, informatia ca cineva a aranjat intentionat semnele pentru a pastra sau transmite un mesaj, dara fara un dictionar adecvat, nu vei recupera acea "informatie". Si daca tu crezi ca tableta contine informatie (in general) deoarece poti sa cauti dictionarul in cauza, ce-ar fi daca am gasi o tableta plutind in spatiu cu o multime de semne pe ea, care nu corespund niciunei limbi de pe Pamant? Ce (cata) informatie contine atunci tableta? Putem macar fii siguri ca cineva a creat intentionat tableta si nu a fost doar un accident natural?
Ca atare eu consider ca "informatia" are doua .... stari: "decodificata" (adica interpretata in mod adecvat* de cel putin o fiinta constienta) si "inexistenta" (cat timp nimeni nu o interpreteaza). Ca atare, diferenta dintre cele doua stari nu e in aranjamentul de atomi in chestiune, ci in posiblitatea si disponibilitatea de a fi interpretat de un agent exterior, o fiinta constienta.
*adecvat = decodificata conform intentiei initiale a celui care a "codificat-o" in primul rand, deoarece daca semnele sunt un aranjament natural (fara interventia intentionata a vreunei constiinte) atunci nu se poate stabili care e de fapt "mesajul" continut.
In cazul micro cea mai simpla forma de informatie este unda electromagnetica de o anumita frecventa.
Ce semnificatie are pentru tine acea frecventa? Ce informatie contine ea?
In cazul gaurilor negre radiatia electromagnetica este absorbita pe termen lung, deci informatia desi exista depozitata in gaura neagra, ea se va elibera doar in momentul disparitiei gaurii negre, sau a transformarii acesteia in altceva. In esenta informatia inseamna energie, iar energia nu dispare niciodata, doar sufera transformari.
Din ce am citit eu pe tema asta, "pierderea de informatie in gaurile negre" nu este acelasi lucru cu ceea ce spui tu aici, adica, nu e vorba de ceva "informatie" care e recuperata la disparitia gaurii negre. Fizicienii vorbesc despre caracteristicile cuantice ale particulelor care cad in gaura neagra, caracteristici care nu se regasesc in radiatia Hawking care permite (teoretic) disparitia gaurilor negre.
e-