Filozofia ştiinţei, filozofie, psihologie, sociologie şi limba română > Limba română
Cum este corect: Pluto sau Pluton?
morpheus:
Am intalnit astazi o referire pe S&T la numele acestei planete. Se spunea acolo ca numele corect ar fi Pluton. Wikipedia in limba romana incepe si ea pagina dedicata lui Pluto(n) cu aceeasi observatie, cum ca forma Pluto ar fi folosita in mod eronat.
Am cautat prin dictionarele disponibile online si nu am gasit nicio referire la numele planetelor din Sistemul nostru Solar. Aveti idee daca sunt ele reglementate in vreunul din dictionarele editate sub egida Academiei Romane?
Si daca da, care este numele corect al acestei planete pitice?
sumalan dorin:
Salutari
De ce este important sa stim cum este denumit corect? Cand pe noi ,ne intereseaza doar informatiile despre planeta respectiva. De ce este asa de important denumirea plantei respective?
Apropo nu ar fi mai bine sa i se de a un numar si numaraul sa aiba o semnifiecatie stiintifica gen: la cati ani lumina e de Terra,atmosfera planetei ,solul,locuita sau nelocuita.Astfel in orce limba de pe Terra nu o sa mai apara discrepante cum este denumita corect ,si fara sa aiba vreo conatatie.
Adi:
Intr-un articol la Stiinta Azi pe care sper ca Scientia.ro l-a preluat de la mine de pe server si il va posta pe Scientia.ro (Cresterea si descresterea planetei Pluto) explic povestea cum si-a luat Pluto numele in engleza. Cred ca deja asta e foarte interesant. Mai departe, cum au preluat unii in romana e o alta poveste. Ca tot asa se contrazic cand preiau "mezon" cu z si apoi "boson" cu s. Dar daca astronomii romani zic Pluton, asa trebuie sa fie. Dar e chestie de conventie umana si inca romaneasca, dar ar fi bine sa o respectam.
morpheus:
--- Citat din: Şumi din Aprilie 08, 2011, 10:52:07 p.m. ---De ce este important sa stim cum este denumit corect?
--- Terminare citat ---
Pai din cauza asta am postat in forumul de limba romana. Daca era ceva cu relevanta stiintifica postam prin astronomie sau pe altundeva...
morpheus:
--- Citat din: Adi din Aprilie 08, 2011, 10:55:17 p.m. ---Intr-un articol la Stiinta Azi pe care sper ca Scientia.ro l-a preluat de la mine de pe server si il va posta pe Scientia.ro (Cresterea si descresterea planetei Pluto)...
--- Terminare citat ---
Da. E postat de ceva vreme. Foarte interesant articolul.
http://www.scientia.ro/univers/46-sistemul-solar/1694-cresterea-si-descresterea-planetei-pluto.html
Navigare
[#] Pagina următoare
Du-te la versiunea completă