Filozofia ştiinţei, filozofie, psihologie, sociologie şi limba română > Limba română

Cum ati traduce in romaneste expresia ... ?

<< < (2/12) > >>

morpheus:

--- Citat din: Adi din Aprilie 06, 2011, 09:23:25 p.m. ---Buna idee. Era un topic si pe vechiul form, dar desigur nu se mai scrisese de mult la el. In fizica particulelor sunt la fel unii termeni pe care nu stiu nici eu (care lucrez in domeniu) daca au o traducere oficiala in romana! De exemplu, "quark" sau "quarc" sau "cuarc"? "Boson" sau "Bozon"? Si nu doar cum se scriu, ci si cum se citesc?

--- Terminare citat ---

In privinta quarcului si, de exemplu, a mezonului, lucrurile sunt reglementare inca de la DEX98 (adica exista termenii, dar nu stiu daca oamenii de stiinta care frecventeaza domeniul sunt de acord cu definitiile. Dar cuvintele sunt introduse in mod oficial in limba romana). In privinta lui boson, acesta apare in alte dictionare, nu si in DEX. Nu stiu de ultimul DEX, poate figurează acolo...

Adi:
Mersi. La "mezon" zic si eu asa. Acolo incertitudinea era daca se scrie cu "s" sau cu "z". Dar la "quark", imi va fi greu sa ma obisnuiesc sa zic "un quarc, doua quarcuri" in loc de "un cuarc, doi cuarci" cum am zis de mii de ori. Dar voi incerca.

Un alt cuvant cu problema este "detector". Banal, nu? Dar multi cercetatori zici "detectori" in loc de "detectoare".

Scientia:
Boson, bosoni - există în Marele dictionar ortografic al limbii romane, ediţia 2008.

Cât despre "detector", lucrurile sunt clare, adică pluralul este, într-adevăr, "detectoare". Câteodată uzul forţează dicţionarul să ia în seamă variaţii ale unor cuvinte, dar în acest caz nu cred că e cazul.

> M.

Adi:
Inca un cuvant cu problema "muon" se scrie tot asa in romana? Daca da, se citeste "miuon" sau "muon"?

Iar bosonul scris "boson" se citeste "boson" sau "bozon"? La mezon au luat decizia sa se scrie cu z si sa se citeasca cu z.

Scientia:
Se scrie şi se citeşte "miun", "miuoni".

Iar "bosonul", de vreme ce nu e precizat altfel, se pare că se citeşte cf regulii de bază din lb română, deci cu "s".

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă