Forumul Scientia

Chimie, biologie, medicină şi antropologie => Arheologie si Antropologie => Subiect creat de: Adi din Octombrie 04, 2008, 08:57:59 PM

Titlu: Interviu cu directorul Muzeului Taranului Roman, Vintila Mihailescu
Scris de: Adi din Octombrie 04, 2008, 08:57:59 PM
http://www.hotnews.ro/stiri-cultura-4644457-vintila-mihailescu-spunem-suntem-tara-europeana-drept-dar-comportam-comunitate-rurala-din-fundul-dobrogei.htm
Titlu: Re: Interviu cu directorul Muzeului Taranului Roman, Vintila Mihailescu
Scris de: Coesite din Octombrie 05, 2008, 07:51:05 PM
Titlul artcolului/interview-ului mi se pare cel putin ofensiv...

Trecand peste acest aspect, sunt de acord cu un singur lucru din acel interview, imaginea taranului a fost deformata, parfumata si machiata sub titulatura artei romanesti.

Parere mea este ca, in momentul de fata ca si acum 200 de ani, suntem oarecum intr-o criza nationala. Nu sunt o nationalista convinsa dar mi se pare trist... Mi se pare trist sa inlocuiesti valori romanesti cu cele din alte tari doar pentru ca sunt mai cool. Toate Mall-urile sunt impodobite de Halloween dar nimeni nu spune nimic de Ziua Sf. Andrei sau alte traditii de acest gen.
Vorbeam in iarna, dupa o conferinta, la o bere, despre traditii si atunci am realizat ca noi avem unele dintre cele mai interesante povesti/mituri/obiceiuri din aceasta parte a europei.
Dar nu le promovam pe ale noastre pentru ca cele de peste Atlantic sunt un pic mai cool.

Este, sau a fost, nu mai stiu sigur, un program european ce se numea "Diversitate in Unitate", toti din UE tind sa isi conserve ce e al lor, sa il promoveze etc, noi inca suntem in euforia aceea de dupa 1990 cum ca ce e din afara e mai bun.
Titlu: Re: Interviu cu directorul Muzeului Taranului Roman, Vintila Mihailescu
Scris de: Adi din Octombrie 06, 2008, 04:21:45 AM
Ehe, nu sunt de acord ca avem cele mai frumoase legende/mituri din aceasta parte a Europei. Si bulgarii au Miorita, si ei au Mesterul Manole si ei au si multe altele pe care nici nu le stim. Cu timpul mi-am facut parerea ca romanii stiu atat de putin despre Bulgaria, ca nu percep cat de asemanatori suntem de ei. Doar limba ne difera.
Titlu: Re: Interviu cu directorul Muzeului Taranului Roman, Vintila Mihailescu
Scris de: Coesite din Octombrie 06, 2008, 03:51:37 PM
Eu nu vorbeam de Miorita si Mesterul Manole, astea nici nu le pot numii mituri ci ramasite ale propagandei comuniste.

Vrobeam de traditiile oarecum pagane pastrate in cultura romaneasca despre care nu inveti la scoala si nici nu auzi la stiri. Eu m-am plimbat mult prin locuri uitate de lume pe aici pe la noi si am auzit o groaza de povestioare foarte frumoase. Nu pot spune daca bulgarii au asa ceva, dar mi se pare destul de improbabil.

Titlu: Re: Interviu cu directorul Muzeului Taranului Roman, Vintila Mihailescu
Scris de: Electron din Octombrie 06, 2008, 04:47:17 PM
Citat din: Coesite din Octombrie 06, 2008, 03:51:37 PM
Vrobeam de traditiile oarecum pagane pastrate in cultura romaneasca despre care nu inveti la scoala si nici nu auzi la stiri. Eu m-am plimbat mult prin locuri uitate de lume pe aici pe la noi si am auzit o groaza de povestioare foarte frumoase.
Puteti impartasi cu noi aceste povestioare ? :)

e-
Titlu: Re: Interviu cu directorul Muzeului Taranului Roman, Vintila Mihailescu
Scris de: Adi din Octombrie 06, 2008, 04:49:57 PM
Enumera aici niste exemple de la romani la care te referi. Apoi, argumenteaza, te rog, de ce ti se pare improbabil ca bulgarii sa le aiba? Ce avem noi si ei nu au? Orice popor are mituri si legende. Doar ca nu le cunoastem noi, e alta poveste. La scoala am invatat ca cele patru mituri fundamentale ale poporului roman sunt: Miorita (mitul transhumantei), Traian si Dochia (mitul fondariii poporului roman), Mesterul Manole (mitul creatie) si Zburatorul (mitul iubirii). Astea exista dinainte de comunism, stiu clar ca pe la 1840 sau 1860, francezul Michelet a cules-o din multe parti ale Europei, dar la noi in Vrancea avea versiunea cea mai interesanta. La fel cu mesterul Manole, am invatat clar la scoala ca toti din jur o au, numai ca la ei se distrugea cate un zid, nu o manastire, si erau sacrificate animale, nu un om. Etc.
Titlu: Re: Interviu cu directorul Muzeului Taranului Roman, Vintila Mihailescu
Scris de: Coesite din Octombrie 06, 2008, 05:22:05 PM
Nu am talent la scris, daca aveam ma duceam la Litere.
Adi, stiu ca exista de mai mult timp, dar singurul motiv pentru care au fost atat de "mediatizate" a fost pentru ca, corespundeau anumitor standarde.

Am sa incerc sa dau exemple, vorbesc de mituri legate de crearea unui anumit varf/munte, cel mai cunoscut fiind cel al varfului Retezat. Si personajele principale sunt in general spirite. Mai sunt seriile de mituri, gen mitul ielelor. Miturile din seriile spiritul unui loc, gen fata padurii, lacului etc.
Mie imi plac foarte mult povestile, sunt foarte pasionata, si pot spune ca am citit/auzit foarte multe povesti, iar povestile/miturile pe care le-am auzit la noi sunt printre cele mai bune. Au personaje destul de originale, ce iau decizii neasteptate etc, si mai ales au o tenta oarecum intunecata care mie imi place foarte mult.
Nu le pot povestii pentru ca nu am talent si nu le voi face dreptate.
Oricum in clasamentul meu personal sunt pe locul doi, pe locul intai fiind povestile arabe...
Titlu: Re: Interviu cu directorul Muzeului Taranului Roman, Vintila Mihailescu
Scris de: Adi din Octombrie 06, 2008, 06:20:52 PM
Deci admiti ca si arabii au legende si mituri. Crezi ca satenii din muntii Balcani in Bulgaria nu au legende si mituri cu privire la muntii in care locuiesc?
Titlu: Re: Interviu cu directorul Muzeului Taranului Roman, Vintila Mihailescu
Scris de: Coesite din Octombrie 06, 2008, 06:49:50 PM
Nu ai inteles ce am vrut sa pun :)

Nu am negat nici o data ca altii nu au legende sau mituri, ar fi absurd, ceea ce am spus a fost doar ca mie mi se par mult mai frumoase ale noastre decat altele.
Titlu: Re: Interviu cu directorul Muzeului Taranului Roman, Vintila Mihailescu
Scris de: Adi din Octombrie 06, 2008, 07:11:08 PM
Ah, pai zii mai asa ... Ti se par tine ... Oricarui om i se par mai frumoase miturile tarii sale si mancarea de la mama de acasa ... Ideea e ca sa fim totusi constienti ca orice tara are mituri, orice mama are mancare si asa mai departe. Ma bucur ca se lamurii ...
Titlu: Re: Interviu cu directorul Muzeului Taranului Roman, Vintila Mihailescu
Scris de: Coesite din Octombrie 06, 2008, 07:53:14 PM
Era evident ca este vorba de o parere personala, nu tin minte sa se fi facut un top obiectiv cu asa ceva. Dar am citit multe mituri/povesti din folclorul multor tari si cum am zis ale noastre sunt pe locul doi.
Titlu: Răspuns: Interviu cu directorul Muzeului Taranului Roman, Vintila Mihailescu
Scris de: atanasu din August 09, 2015, 09:22:38 AM
Nu am gasit unde sa pot posta aceasta analiza interesanta atat sociologic cat si tehnic sau politic referitoare la doua date istorice si atunci am pus-o aici:

http://www.contributors.ro/editorial/istorie-%C8%99i-masterplan-i-%E2%80%93-romania-descul%C8%9Ba-romania-cu-smartphone%E2%80%A6/ (http://www.contributors.ro/editorial/istorie-%C8%99i-masterplan-i-%E2%80%93-romania-descul%C8%9Ba-romania-cu-smartphone%E2%80%A6/)