Am vazut rubrica ca este goala si m-am gandit sa aduc cateva informatii despre acest domeniu si cam ce reprezinta el.
Topologia este o teorie a multimilor dintro perspectiva de pozitie si ca teorie face parte din analiza matematica unde de fapt isi construieste teoria.In definitiile clasice ale analizei legate de limite era necesar ca sa te afli intrun anumit spatiu ca sa existe acest fenomen de apropiere sau convergenta.Si ca sa fie ceva mai extinsa teoria au definit notiunea de spatiu topologic.Intr-un spatiu topologic elementele sale sunt numite multimi deschise si ele in teorie joaca rolul de vecinatate.La nivel de liceu spatiul topologic este cel al numerelor reale care de altfel este si un spatiu metric.Bazic in acest spatiu sunt multimile deschise si inchise iara definitiile pentru punct de aderenta,acumulare,interior sunt specifice si notiuni de compacticitate,conexitate separabilitate ,densitate etc.
Care e rolul acestei teorii?Raspunsul e simplu ea vina ca sa defineasca intrum mod mai general notiunile de analiza matematica importante pentru alte spatii si aici ma refer la convergenta,continuitate sau altele si automat definitiile pe alte spatii cum ar fi cele vectoriale de dimensiune n devin mai usor de inteles.
La nivel de liceu nu se prea explica foarte bine chestiunea si li se prezinta anumite notiuni cum ar fi multime densa sau compacta dar intr-o modalitate extrem de proasta ca perceptie.
In concluzie topologia e ca o fundatie pe care analiza matematica isi construieste teoria.
Problemele din domeniu nu prea sunt la nivel de liceu unde eu personal am intalnit doar niste teme interesante pe la multimi dense si faptul ca multimea Q este densa in R.