Diverse > Discuţii pe diverse teme

Fizica este ca matematica?

<< < (3/3)

Electron:

--- Citat din: alex_11 din Iulie 26, 2018, 03:47:14 p.m. ---Poti sa-mi dai un exemplu de sursa in care "electronul trece de la negativ la pozitiv"?
Pai de exemplu la rezistor cu o sursa electronul nu trece de la borna negativa la cea pozitiva?
--- Terminare citat ---
Nu inteleg ce vrei sa spui. Te invit sa postezi o figura care sa reprezinte situatia despre care vorbesti, in care sa se vada cat mai clar cum anume "trece electronul in sursa de la negativ la pozitiv".


--- Citat ---Si care e acea "doar o forta"? Forta de greutate? Reactiunea normala? Forta de frecare? Forta elastica? Forta magnetica? Forta de presiune?
Forta de impingere.
--- Terminare citat ---
Si cand un magnet atrage corpuri metalice, tot unica "forta de impingere" actioneaza?


--- Citat ---De exemplu cand impingi un dulap,forta ta are o masa si se deplaseaza cu o acceleratie.
--- Terminare citat ---
In primul rand, cu un exemplu nu poti demonstra ca "exista doar o forta", pentru ca s-ar putea sa fie alte exemple (vezi cazul unui magnet) in care sa existe "alta forta". Deci, in general vorbind, ca sa demonstrezi ca "exista doar una", trebuie sa arati cum anume in orice situatie tot despre "acea una" e vorba.

In al doilea rand, fortele nu au masa. Daca spui astfel de lucruri, e clar ca e nevoie sa cauti si sa ajungi sa intelegi ce reprezinta notiunea de "forta", pentru ca in mod evident nu stii acest lucru. Nu o lua ca pe un repros/acuza/atac, ci doar ca pe o observatie care sa te orienteze spre solutionarea acestei lacune pe care probabil nici nu realizezi ca o ai.

In al treilea rand, asa cum am mai spus, e impropriu sa spui ca "o forta de deplaseaza cu o acceleratie". O forta poate actiona asupra unui corp rigid, producand astfel acceleratia respectivului corp (la asta se refera a doua lege a dinamicii). Iar daca forta continua sa actioneze asupra corpului (o forta de aceeasi magnitudine, sau de magnitudine diferita) poti spune ca "punctul de aplicare al fortei s-a deplasat", dar forta in sine nu se "deplaseaza".

Imagineaza-ti un corp rigid in cadere libera la suprafata Pamantului. In modelul newtonian, asupra corpului actioneaza mereu o forta de greutate (care variaza sau nu, in functie de cazul particular si aproximarile considerate), iar acesta - adica corpul - este accelerat (cu acceleratia gravitatioala). E impropriu sa spui ca "forta de greutate s-a deplasat accelerat". Corpul respectiv se deplaseaza accelerat, iar asupra lui poate actiona mereu o forta de greutate (constanta sau variabila).


--- Citat ---E bun exemplul?
--- Terminare citat ---
Mie mi se pare ca exemplul oferit nu raspunde (si nici nu poate sa raspunda) la intrebarea pe care ti-am adresat-o, cand te-am intrebat despre ce "forta unica" vorbeai tu inainte.


--- Citat ---Asta inseamna F=ma?
--- Terminare citat ---
Nu. Aceasta este o varianta (simplificata) a expresiei legii a doua a dinamicii. Daca vrei sa intelegi mai bine de unde vine acea formula si ce reprezinta ea (inclusiv unde e ea valabila si aplicabila) iti recomand sa studiezi capitolul Dinamicii din Mecanica (newtoniana) din Fizica.


--- Citat ---
--- Citat ---Scria intr-un site ca atom+atom=molecula dar nu a explicat de ce.
--- Terminare citat ---
Si ce ai inteles tu din "atom+atom=molecula" ? Ce justificare simti tu ca e necesara in acest caz?
Am inteles ca daca ai doi atomi de Hidrogen,Azot sau Sodiu rezulta o imbinare intre cei doi atomi.
--- Terminare citat ---
Ai inteles gresit. Nu intre oricare doi atomi (identici sau diferiti) rezulta "imbinari". Interactiunile intre atomi (studiate in genere de Chimie la nivel fenomenologic) sunt destul de complexe (si explicate ca mecanism de Fizica, desigur). Deci, in Chimie poti afla care atomi se combina cu (care) alti atomi si in ce rapoarte, iar din Fizica atomica poti afla cum anume se intampla acele "imbinari" (ce forte intervin, ce mecanisme, ce limitari etc).


--- Citat ---Adica atomi se atrag intre ei si apare aceasta legatura numita molecula.E bine?
--- Terminare citat ---
Nu, nu e bine. Atomii sunt neutrii (electric) iar masa lor fiind relativ mica, atractia gravitationala este nesemnificativa in interactiunile dintre ei si in niciun caz nu e responsabila pentru formarea vreunei molecule.

Se vede destul de clar ca nu cunosti inca suficient notiunea de "atom", ca atare iti recomand sa studiezi mai mult aceasta notiune inainte sa te preocupe "moleculele".


--- Citat din: alex_11 din Iulie 26, 2018, 10:16:56 p.m. ---Alte exemple ar fi cel cu masina sau cu autocamionul cand ele parcurg cu masa lor o acceleratie.
--- Terminare citat ---
Nu inteleg ce vrei sa spui. Masinile si autocamioanele (sau orice mobil in general) nu poate "parcurge acceleratii" (nici nu masa lor, nici altcumva). Ele se pot deplasa cu acceleratii, eventual.


--- Citat ---M-am gandit ca asa este cazul la formula F=ma.
--- Terminare citat ---
Accelerarea unei masini sau autocamion este in general mai complicata (nu se face cu forta constanta), de aceea pana sa aplici formula "F=ma" trebuie sa intelegi/precizezi inca destul de multe lucruri despre "acest caz".


Repet, faptul ca emiti astfel de expresii care nu au sens dovedeste ca nu cunosti inca suficient notiunile de baza. Deci, ia-le incetisor, de la inceput, si unde nu intelegi explicatiile din manual/internet despre anumite notiuni, poti reveni cu referintele de rigoare si cei de pe acest forum pot sa-ti ofere suportul necesar ca sa te lamuresti.


e-

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă