Educaţie şi cercetare > Educatie

Studii universitatare in tara sau in strainatate?

<< < (14/15) > >>

claudius93:

--- Citat din: Adi din August 22, 2011, 09:06:43 p.m. ---Cum adica in cursurile gratuite din Danemarca nu sunt incluse si cele de fizica?

--- Terminare citat ---

In articolul care l-am citit referitor la studiile in Danemarca nu aparea si fizica la domeniile gratuite. Poate articolul era eronat sau n-am vazut eu bine :)
Dar daca ma gandesc mai bine, nu se poate ca absolut TOATE facultatile de acolo sa aiba cursuri gratuite...

Adi:

--- Citat din: tavy din August 22, 2011, 11:06:00 p.m. ---Și apoi de cum ai tras linia asta cu 500, de ce 500?

--- Terminare citat ---

Nu am tras-o eu, ci universitatea Shangai, cand a realizat topul ei. Mai e si top 200, dar e realizat de bratinici si ii zice topul Times.

HarapAlb:

--- Citat din: claudius93 din August 22, 2011, 05:08:38 p.m. ---Sincer, nu credeam ca stam atat de rau, dar dupa lecturarea acestui topic imi pare rau ca am fost asa de optimist :))

--- Terminare citat ---
Ca fizician nu ai multe posibilitati de angajare in Romania. Excluzand universitatile, sunt cateva institute de cercetare (IMT, Institutul Horia Hulubei, Institutul de Fizica a Pamantului ... + alte cateva in provincie) si firme la care apar cand si cand posturi libere insa din pacate nu exista o piata asa de dezvoltata ca in tarile puternic (SUA, Germania, Anglia, Franta, Olanda ...). Daca vei ramane in tara, cel mai probabil va trebui sa te reprofilezi intr-un domeniu ingineresc in principal pentru un salariu mai bun si flexibilitatea obtinerii unui loc de munca. Nu mai stiu care sunt salariile in institutele de stat, inainte de a incepe criza unii o duceau destul de bine dar acum sunt unii care nu-si primesc salariul integral. Stiu, e o perspectiva sumbra si cred ca e foarte putin probabil sa se schimbe ceva in viitorul apropiat.

 Este foarte greu sa iei o decizie pe termen lung. Se poate intampla ca dupa terminarea facultatii sa iei considerare schimbarea domeniului de activitate, cunosc destule persoane care au trecut de la fizica la inginerie sau invers, evident respectand anumite limite.

 Acum multi ani existau burse europene pentru studentii anilor 4 si 5 care acopereau cheltuielile unui stagiu in strainatate, competitia era foarte mare pe langa faptul ca trebuia sa ai aproape 10 pe linie mai aveai nevoie si de pile. In industrie e foarte greu de plecat ca absolvent direct din Romania, cel mai indicat ar fi sa urmezi intai un master sau doctorat in strainatate care te ajuta sa te integrezi mult mai usor. Faptul ca incepi o facultate in Romania nu inseamna ca nu mai poti pleca in strainatate dar trebuie sa inveti foarte bine.

AlexandruLazar:
Cateva detalii oarecum de la botul calului (nu sunt fizician -- am urmat o pregatire inginereasca si am lucrat in cercetare in domeniul asta aproape doi ani) -- poate te vor ajuta, in completare cu detaliile pe care le-a dat HarapAlb:

- Oportunitatile de angajare in sine exista pentru ca e un permanent deficit de oameni -- deci in principiu fara loc de munca e relativ greu sa ramai, dar nu te astepta sa fie bine platit pentru o foarte lunga perioada de vreme. In principiu, daca poti sa depui o activitate de cercetare cu rezultate bune te poti astepta la un venit de nivelul unui entry-level din industrie. Diferenta e ca in industrie, dupa 1-2 ani incepe sa creasca, in timp ce in invatamant o sa ramana la fel o foarte lunga perioada de timp.

- In plus, o alta problema este aceea aa seriozitatii. In foarte putine locuri din tara se mai depune o activitate serioasa, iar prestigiul institutiei nu este neaparat reprezentativ. Chiar si in universitatile cu reputatie buna, cea mai mare parte a problemelor de cercetare sunt depasite si sunt doar scuze pentru a mai imparti niste bani (foarte putini)

- Lipsa de fonduri se simte in special in domeniile unde e nevoie de aparatura de varf. Implicit, daca vrei o cariera in fizica aplicata la noi, va trebui sa te orientezi cu mare atentie pentru ca majoritatea laboratoarelor sunt foarte mult in urma cu tehnologia.

- Reprofilarea de la fizica la inginerie este destul de anevoioasa. La fostul meu loc de munca aveam un coleg care incerca asta si nu prea reusea. Nici invers nu e prea usor.

claudius93:
Da, asa ma gandeam si eu. Sa fac facultatea in Romania, cel mai probabil la Universitatea de Vest din Timisoara, urmand ca sa fac masteratul in afara(Danemarca suna destul de bine).

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă