Ştiinţă şi tehnologie. Noutăţi, dezbateri pe subiecte ştiinţifice de actualitate > Premiile Nobel

Nobel Chimie 2008

(1/2) > >>

Adi:
Academia Regală Suedeză pentru Stiințe a decis astăzi, 8 octombrie 2008, să ofere Premiul Nobel pentru Chimie pentru 2008  pentru descoperirea și dezvoltarea proteinei verzi fluorescente, GFP (green fluorescent protein). O treime a fost acordată lui Osamu Shimomura de la Marine Biological Laboratory (MBL), Woods Hole, MA, SUA și lui Martin Chalfie de la Boston University Medical School, MA, SUA. O treime o primește Martin Chalfie, Columbia University, New York, NY, SUA  iar cealaltă treime este acordată lui Roger Y. Tsien, University of California, San Diego, La Jolla, CA, SUA.

Articol complet

Adi:
Iata un articol foarte frumos de Cristi Presura la Stiinta.info despre cum gena aceasta ce produce fluorescenta a fost descoperita in 1992 de un alt cercetator, Pasher, dar cand a expirat grantul lui de cercetare, cum avea trei copii si trebuia sa munceasca pentru ei o alta slujba, a oferit colegilor lor de laborator solutii in care gena fusese sintetizata. Iata ca astazi, intr-adevar, cei carora le-a dat el gena au luat premiul Nobel, iar el este acum ... sofer de taxi, pentru a putea pune o paine pe masa familiei.

Articol complet la Stiinta.info Voi cum comentati?

valangjed:
Domnul Prasher a lasat totul in urma pentru un contract la NASA.Eu cred(daca ma insel va rog sa ma corectati)ca acest domn a vrut sa faca ce credea el ca e mai bine pt. copiii sai.Nu-i gasesc nici o vina pt. acest lucru dar cred ca s-a limitat(asa cum facem mullti dintr-e noi)si din aceasta cauza a avut de suferit.Daca ar fi continuat cercetarile ar fi luat premiul Nobel,ar fi avut si glorie si copiii sai ar fi urmat un colegiu fara probleme financiare.In particular i-mi place de acest om pentru ca nu s-a dat batut.Tot respectul domnule Prasher.
In ce priveste premiul Nobel este foarte corect acordat(indiferent de ce ar spune romanii(Paulescu,Procopiu etc).

Adi:
Cred ca nu ai inteles bine situatia lui. Avea fonduri de cercetare pentru 3 ani. A cercetat si a produs acea proteina. Apoi nu a mai primit fonduri. Si trebuia sa aiba o slujba. Si atunci s-a dus la NASA. Daca nu ai fonduri de cercetare, nu ai slujba. Apoi de la NASA a fost dat afara cand au facut restructurari. Si cand ai trei copiii, normal ca prioritatea numarul 1 este intretinerea lor. A avut ghinion, mai ales ca acum lucreaza doar ca sofer de taxi.

valangjed:
Eterna problema a cercetatorilor.Niciodata nu exista fonduri.Am inteles Adi.Dar cred ca este o problema la nivel mondial si temporal.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă