Ştiinţă şi tehnologie. Noutăţi, dezbateri pe subiecte ştiinţifice de actualitate > Premiile Nobel

Premiile Nobel 2015 - Fizică

(1/1)

Sieglind:
Premiul Nobel pentru fizică pe anul 2015 a fost primit de cercetătorii Takaaki Kajita şi Arthur B. McDonald pentru cercetări în domeniul fizicii cuantice: descoperirea oscialațiilor neutrinului, care demonstrează că aceste particule au masă.

http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Extern/Stiri/NOBEL+FIZICA+2015

http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/physics/laureates/2015/

atanasu:
Personal nu am crezut niciodata ca orice altceva decat fotonul ar putea fi fara masa si nici ca de ex  un neutrino ar putea depasi viteza fotonului.
Ma bucur ca la fel ca si cu ocazia experimentului OPERA sunt confirmat in convingeri mai degraba filozofice decat tehnice, dar  fundamentale pentru mine. si nu sunt singurele in care incet incet se dau Nobeluri desigur meritate pentru confirmarea lor.
Desigur nu consider ca numai eu am astfel de convingeri dar cu siguranta ca "fratii" mei sunt putini.

Nilak:
Faptul ca au masa de repaus inseamna ca in momentul in care se deplaseaza cu viteza luminii isi schimba structura, mai precis modul de propagare.
Si fotonii pot fi incetiniti daca acesteia isi schimba structura si capata moment orbital. Frontul de unda este incetinit dar propagarea excitatiilor undei se intampla la aceeasi viteza. Daca i-am putea face sa orbiteze in jurul unui punct fix am putea spune ca au si ei masa de repaus.
In orice caz descoperirea ne ofera cunostinte noi despre aceste particule.

http://vixra.org/abs/1612.0239

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

Du-te la versiunea completă