Chimie, biologie, medicină şi antropologie > Arheologie si Antropologie

Arta

(1/9) > >>

vikingul:
Pasionat fiind de evolutia si istoria umana, imi place sa analizez diferitele ,,achizitii'' stiintifice, tehnologice, culturale etc ale omului si sa estimez rolul pe care acestea le-au avut in evolutia acestuia. Asa ca m-am intrebat care este rolul artei in evolutia omului. Acestea va fi si subiectul acestui topic.
1.In primul rand as dori sa stabilim ce este arta, sa incercam sa-i gasim o definitie. O definitie stiintifica, fara ,,inaltari ale spiritului'', ,,sensuri ale existentei'' si alte dulcegarii de astea!...Vin din Valhalla ce naiba!
2.In al doilea rand as dori sa aflu parerea voastra intr-o privinta: credeti ca exista principii dupa care putem clasifica operele de arta in functie de valoare lor? si care ar fi acestea?
3.In al treilea rand as dori sa incercam sa dezlegam rolul pe care arta l-a avut in evolutia noastra. Cum ne-a influentat gandirea, comportamentul social, sau mai stiu eu poate religia?

Sieglind:
Ves heill !  :)

De dragul unor definiţii, n-ar fi mai simplu (şi util) conceptul de artefact (cultural)? Obiect produs de activitatea umană cu un anumit scop ...

http://plato.stanford.edu/entries/artifact/

https://en.wikipedia.org/wiki/Cultural_artifact

Cu arta definită ştiinţific (şi din dublă perspectivă, diacronică şi axiologică), hm, e mai greu.  

vikingul:
Sieg Heil! :D
Pai un artefact este si un cutit si o piatra de spart oasele, dar nu neaparat o opera de arta. Plus ca ma refer la arta in general nu doar la cele plastice ci si la literatura, muzica, teatru, dans etc.

valangjed:
Pentru mine ,arta este "acea manifestare care stimuleaza simturile intr-un mod placut si benefic" , mai "stiintific" de atat nu ma pot exprima in domeniul arta.Consider arta si gastronomia si ii consider artisti si pe creatorii de parfumuri dar aceasta e doar parerea mea.

Sieglind:

--- Citat din: vikingul din Mai 08, 2013, 10:00:36 p.m. ---Sieg Heil! :D
Pai un artefact este si un cutit si o piatra de spart oasele, dar nu neaparat o opera de arta. Plus ca ma refer la arta in general nu doar la cele plastice ci si la literatura, muzica, teatru, dans etc.

--- Terminare citat ---

Salutul e cel puţin ofensator. Old Norse nu are nimic de-a face cu nazismul.

Sugestia am făcut-o ţinând cont că subiectul e deschis la secţiunea Arheologie şi Antropologie.

Cam atât.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă