Ştiinţă şi tehnologie. Noutăţi, dezbateri pe subiecte ştiinţifice de actualitate > Premiile Nobel

Ce nu stiai despre Premiile Nobel

(1/3) > >>

Jonybhai:
Premiile Nobel poarta numele unuia dintre cei mai cunoscuti oameni de pe planeta, un om care a avut o contributie decisiva asupra omenirii - Alfred Nobel. Savantul s-a nascut in anul 1833, iar printre cele mai remarcabile inventii ale sale se numara dinamita. Observand ulterior ca ideea pentru care a luptat o viata intreaga poate provoca dezastre de vreme ce oamenii folosesc dinamita in scopuri negative, Alfred Nobel a decis ca, dupa moartea sa, fabuloasa avere pe care a reusit sa o stranga sa fie folosita anual pentru premierea oamenilor care aduc contributii remarcabile in cateva domenii: Fizica, Chimie, Economie - de care se ocupa Academia Regala de Stiinta din Suedia; Medicina - premiu acordat de  Institutul Carolina din Stockholm si Literatura - de care se ocupa Academia Suedeza.

Adi:
Bine ai venit pe forumul Stiinta Azi! Frumoasa completarea ta. Aminteste ca inca nu avem un post despre Alfred Nobel in acesta sectiune de pe forum. Asa ca pun aici link la articolul despre Alfred Nobel de pe siteul mama.

Te mai asteptam!

dead_space:
Averea lui sa se dea sub forma premiului Nobel altor fizicieni, chimisti etc.? Cata avere avea el...!? Nici pana acum nu s-a terminat averea lui?  ;D Sau acum se ofera altii sa dea bani ... :)

Adi:

--- Citat din: dead_space din Februarie 25, 2010, 12:04:09 p.m. ---Averea lui sa se dea sub forma premiului Nobel altor fizicieni, chimisti etc.?

--- Terminare citat ---

Da.


--- Citat din: dead_space din Februarie 25, 2010, 12:04:09 p.m. ---Cata avere avea el...!?

--- Terminare citat ---

Multa. Ca si inventator a dinamitei, folosita foarte mult in constructii de tuneluri, baraje, precum si la munitii, a facut avere.


--- Citat din: dead_space din Februarie 25, 2010, 12:04:09 p.m. --- Nici pana acum nu s-a terminat averea lui?  ;D Sau acum se ofera altii sa dea bani ... :)

--- Terminare citat ---

Nu i s-a terminat. Ca averea nu este tinuta la ciorap, ci este investita, astfel incat banii fac pui. Si o parte sa da la premii si restul ramane sa faca pui pentru la anul. Asa se face in general cand se dau donatii pentru niste burse sau pentru altceva. Se da o mare suma de bani si se foloseste de la an la an doar dobanda.

sumalan dorin:
Bună seara

Voi completa şi eu acest topic cu mici informaţi legate de Premiile Nobel,astfel:

Premiile Nobel se acordă următoarelor categori:

Fizică,Chimie,Fiziologie şi Medicină,Ştiinţe economice.Primele premii Nobel,decernate categoriilor enumerate:

Fizică: 1901-W.C.Rontgen (Germania)

Chimie:1901-J.H.Vant'Hoff (Olanda)

Fiziologie şi Medicină:1901-E.A. von Behring (Germania)

Ştiinţe economice: 1969- J.Tinbergen ( Olanda)

alte informaţi despre premiul Nobel: printre laureaţi au fost şi doua femei :Marie Curie care l-a împărţit în 1903 cu soţul său ,Pierre Curie şi cu Henri Becquerel ,şi Maria Goeppert Mayer,în 1963..Britanicul W.L.Bragg nu avea decât 25 de ani când a primit premiul,împreună cu tatăl său;el este cel mai tânâr laureat.Printre laureaţi premiului Nobel,avem şi noi un român ;George Palade în anul 1974 Fiziologie şi Medicină.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă