Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Acceleratoare de particule şi detectoare de particule

Stiri si discutii de la laboratorul Fermilab

(1/5) > >>

Adi:
Acceleratorul Tevatron este actualmente cel mai mare accelerator de particule din lume, unde "mare" inseamna ca accelereaza particule la cea mai mare energie obtinuta pana acum de om. Protoni sunt accelerati la o energie de o mie (o mie!) de ori mai mare decat energia masei lor de repaus. Parteneri de antimaterie ai protonilor sunt produsi (antiprotoni) si fascicule de protoni si antiprotoni sunt ciocnite de 1.7 milioane de ori pe secunda. La fiecare din aceste coliziuni, cate o pereche, sau doua, din cele o suta de miliarde de protoni si antiprotoni cat exista in fiecare fascicul, se ciocnesc, creand particule noi. Din acestea 1.7 milioane de perechi ce se cioncnesc, anihileaza si creaza particule noi pe secunda, numai cam 100 sunt selectate pentru analiza finala, dupa criterii clare.

Actualemente, Tevatronul merge in forta, produce date fizice de buna calitate, continua sa faca descoperiri (de exemplu oscilatia intre particulele de materie si antimaterie pentru mezon Bs) si masuratori de mare precizie. Tevatronul incearca chiar sa descopere bosonul Higgs inainte de LHC, are o sansa mica, dar nenula in acest sens.

Doua experimente generale, complementare si concurente, studiaza coliziuni de particule si antiparticule la Tevatron: experimentul CDF si experimentul DZero.

Experimentele vor dura pana in 2009 si incearca sa obtina finantare pentru 2010, iar experimentele la LHC vor incepe in 2008, dar va lua ceva timp pentru a intelege exact acceleratorul, detectoarele si rezultatele lor. Aceasta este motivatia pentru ca Tevatronul sa continue sa functioneze si dupa 2009. Si cu putin noroc, poate chiar descopera mult ravnitul Higgs...

uhu:
Barfe (cu credibilitate beton):

Intarzierea experimentelor LHC la CERN se datoreaza - semioficial - intarzierii livrarii de catre Fermilab a magnetilor pentru sistemul criogenic. (Fermilab e concurenta directa a CERN in cursa pentru descoperirea Bosonilor Higgs).

Dpdv politic, majoritatea grupurilor din CERN implicate in LHC au binecuvantat aceasta intarziere, pentru ca au obtinut mai mult timp pentru propriile lor deadline-uri.

Intre 4 ochi, sefii de grupuri din CERN spun ca nu suspecteaza vreun sabotaj premeditat al partenerilor americani.

Adi:
Intarzierea a fost provocata de un magnet defectuos furnizat de Fermilab, asta e cert. Ca a fost sabotaj sau nu, e speculatie. Nu stiu adevarul. Avantajeaza experimentele de la Fermilab, desigur. Si poate ajuta si experimentele de la LHC ce au mai mult timp sa isi termine ele detectoarele. E mereu asa de multa munca, mereu poti sa faci mai bine, au loc mereu upgrade-uri.

Dupa ce va incepe, LHC-ul va avea nevoie de cam un an pentru "Commissioning", adica testare pentru a vedea ca raspunde corect la comenzi, apoi poate doi ani inainte sa poata descoperi bosonul Higgs daca are masa mica (intre 114 si 140 GeV/c2). Daca are masa mare, peste 160 GeV/c2, il vor descoperi destul de repede. Dar exista sugestii ca ar avea o masa scazuta si Fermilabul tot de vreo 2 ani ar avea nevoie. Asadar, nu se stie niciodata ...

Eu ca student invat, si apoi voi lucra ca postdoc la LHC, probabil. Iar umanitatea si lumea stiintifica castiga, totul e sa fie descoperit mai repede ...

uhu:
Ca sa fiu mai clar: oamenii de la CERN NU cred ca ar fi vorba de sabotaj (reputatia stiintifica a cuiva care s-ar preta la un sabotaj ar fi facuta instantaneu praf).

Alte barfe beton:

Cele doua variante ale articolului (care confirma / infirma existenta Bosonului Higgs) sunt deja scrise, si lista de autori e completa. De la primele evenimente masurate pana la publicare, timpul va fi foarte scurt.

CERN are probleme financiare grave acum, pentru ca bugetul pentru LHC a fost demult depasit. Contractele temporare nu se mai prelungesc sub nici o forma. Sper ca in 2-3 ani situatia sa se imbunatateasca un pic, si sa apara iar pozitii acolo, ca planul tau cu post-docul sa se indeplineasca :-)

Adi:
Da, dupa ce citii iar prima ta fraza, intelesei ca oficialii CERN nu suspecteaza Fermilab de sabotaj. Apoi cand ai exprimat si mai clar, am inteles si mai bine. Intr-adevar, lumea stiintifica, mai ales la cel mai inalt nivel din lume, cum e CERN si Fermilab, nu se preteaza la astfel de "dat la cotoaie", ce se mai intalnesc poate in fotbalul din Romania.

Barfa cu articolul nu o stiam. Dar are sens sa abia o ciorna a articolului. Apoi vor pune numerele ce le vor masura si gata. Bravo lor!

Barfa cu banii iar are sens. Dar. Una sunt banii pentru functionarea acceleratorului,  unde plateste CERN sau Europa,  nu stiu detalii. Si alta e banii pentru cercetatorii ce vor face detectoarele sa functioneze si vor analiza datele. Ei sunt platiti de granturi castigate de ei prin universitatile si institutiile de origine. De exemplu, toti cei angajati de universitati americane cheltuiesc bani americani pentru a lucra la CERN. Poti fi angajat de Berkley si sa fii stabilit la CERN sa cercetezi acolo. Dar esti platit de ei si pentru reputatia lor.

Slujbe vor fi ca postdoc, este unicul mare accelerator din lume, de la care se asteapta multe minunui, nu doar Higgs-ul. Probleme vor fi daca in vreo 3 ani nu vor descoperi nimic ... Atunci poate si proiectul urmatorului mare accelerator, International Liniear Collider nu va gasi finantare ...

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă