Filozofia ştiinţei, filozofie, psihologie, sociologie şi limba română > Limba română

Decât , cum se foseste?

(1/1)

valangjed:
In studentie aveam un coleg care imi spunea:"Am decat o mie de lei."Eu stiam ca se spune:"Am doar o mie de lei." sau "Nu am decat o mie de lei."
Nu sunt , sau asa cred eu, un conservator in ce priveste limba romana dar acest "decât" ma "zgarie pe creier" , mai ales cand e folosit in presa(ziare , radio, televiziune).
Dumneavoastra ce parere aveti?In DEX am vazut ca am dreptate dar ma intreb :Cum s-a ajuns la aceasta exprimare?

mircea_p:
Limba e ca un copil. Ii spui cum e bine si ii tot spui. Dar de multe ori face tot ce vrea el si ajung si parintii sa se ia dupa el.
Cel mai destept cedeaza, spunea un banc vechi.  :D

Sieglind:
În opinia unui specialist (Rodica Zafiu):

Explicaţia cea mai simplă a abaterii de la normă e în acest caz analogia, regularizarea: structura negativă cu sens restrictiv – nu are decât o problemă, nu vin decât ei etc. – a fost pur şi simplu asimilată structurilor restrictive fără negaţie, cu adverbele numai şi doar. De la simpla omitere a negaţiei, din cazurile în care decât preceda un nominal (are decât o problemă, vin decât ei), echivalarea doar – decât a trecut şi asupra construcţiilor propoziţionale, după modelul doar am aşteptat aici construindu-se şi decât am aşteptat aici.

http://www.romlit.ro/dect_o_negaie

Aş adăuga: tendinţa efortului minim, pe care unii o reclamă drept legitate, a depăşit de-acum domeniul lingvistic (cu precădere fonologia). Şi-a pus deci amprenta asupra modului nostru de viaţă: gândim cât mai puţin, mai curând imităm, pentru că, nu-i aşa? respingem disconfortul fizic, social sau mental...

Or, a folosi decât în construcţii negative, iar doar / numai în cele afirmative presupune de fiecare dată o alegere din partea vorbitorului. Adică un efort.

valangjed:
@mircea_pMda!Intrebarea era cumva:De ce cad podurile cand trec blondele ... sau militienii ...sau oltenii ... sau moldovenii ...sau ...?
Poate sunt eu mai "sensibil" la "decat-ul" asta.Sunt multe "incalcari" ale limbii romane dar asta chiar ma "streseaza" , mai ales cand o vad la trupe "umoristice" care satirizeaza exact ... ati ghicit ... vorbirea gresita a limbii romane.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

Du-te la versiunea completă