Filozofia ştiinţei, filozofie, psihologie, sociologie şi limba română > Filozofie

Constiinta si Theory of Everything

(1/9) > >>

Adrian Copilul Minune:
Dupa cum stiti, presupusa Theory of Everything, nu e chiar o teorie despre toate cele, neincluzand constiinta (din lucrurile pe care le cunoastem momentan). Oare nu cumva ceea ce vor fizicienii, celebra unire a mecanicii cuantice cu gravitatia, este practic imposibila fara a include la un moment dat si constiinta ? Prin constiinta nu ma refer neaparat la cea cu care suntem noi obisnuiti. S-ar putea ca ceea ce se intampla in creierul nostru sa fie doar efecte secundare ale unor lucruri mult mai fundamentale ale fenomenului de constiinta. Iar acele lucruri fundamentale sa fie cele fara de care ToE sa nu fie posibila. De exemplu, s-ar putea ca insasi existenta electronului sa nu fie posibila fara ajutorul unor mecanisme ale constiintei la nivel fundamental.

Pe de alta parte, daca totusi ToE ar fi posibila si toata lumea fizica ar putea fi explicata cu ajutorul ecuatiilor, ar fi lucrul asta o dovada a faptului ca exista un zeu si noi toti suntem parte din acel zeu ? Sa explic lucrul asta: E ca si cum ne-am conecta la un joc pe calculator, am intra practic in el, si am incepe sa facem masuratori si sa determinam ecuatiile dupa care programatorii au scris acea lume a jocului. Desi in cele din urma vom descoperi acele ecuatii, printre ele nu va fi nimic despre propria constiinta. Si lucrul asta se intampla tocmai pentru ca a noastra constiinta nu face parte din lumea jocului, ea venind din afara. O posibila ToE ar presupune ca si noi venim in aceasta lume de undeva din afara ?

mircea_p:

--- Citat din: Forever_Man din Noiembrie 25, 2012, 07:33:10 a.m. ---Dupa cum stiti, presupusa Theory of Everything, nu e chiar o teorie despre toate cele, neincluzand constiinta (din lucrurile pe care le cunoastem momentan).

--- Terminare citat ---
Deja e o problema de definitie, in prima fraza. Ce intelegi prin faptul ca o teorie "include" sau nu ceva? Ecuatiile fizici nu "includ" in mod direct o multitudine de lucuri. Nu exista o ecuatie care sa descrie in mod direct cozonacul cu mac sau carnatii afumati (printe alte multe exemple care imi pot veni in minte. Dar cum Craciunul se apropie...)
Ar insemna asta ca porcul si derivatele lui implica prezenta uni zeu, pana cand fizica va gasi "ecuatia" corespunzatoare?

Sieglind:
Îmi pare rău, cred că nu-i suficient de temeinic analizat. Trebuie început de la "După cum ştiţi..."
Suntem siguri că ştim? Ce ştim? Putem şti? Realitatea-i cognoscibilă? Noi facem parte din realitate? Existăm au ba?

Dar găinile, de ce trec strada? şi tot aşa.

http://www.wolframalpha.com/input/?i=Answer+to+the+Ultimate+Question+of+Life%2C+the+Universe%2C+and+Everything

De ce există ceva mai degrabă decât nimic?
De ce existăm?
De ce acest set particular de legi, şi nu altele?

(Stephen Hawking, Leonard Mlodilow - Marele plan. Misterul existenţei)

07Marius:
Despre legi...
In stiinta - sunt informatii complexe create de mintea umana pentru a-si gasi "locul" in univers si a relationa cu elementele componente ale acestuia. Creeaza senzatia subiectiva de ordine si mereu sunt perfectibile. Sunt modele simplificate ale interactiunilor pe care le observam si astfel cautam sa le intelegem si sa le anticipam, eventual sa le controlam.

Despre constiinta
Daca admitem ca exista, asta presupune existenta informatiei si a suportului gazda. Daca piere suportul, ce se intampla cu informatia? de studiat...

Despre Theory of Everything
Bizara, provocatoare si ... greu de demonstrat. Nu imposibil. Imposibilul este un alt fel de infinit. Mi-ar place sa o inteleg, sa o pot pipai matematic. Poate intr-o alta viata.

Despre toate impreuna...
Nimic nu poate exista intr-o izolare perfecta. Totul decurge din altceva. Ca si energia. Ca urmare constiinta noastra relationeaza, are o origine si se scurge la moartea noastra intr-o alta forma de manifestare. Vom intelege vreodata asta? Nu stiu, unii poate au revelatii filozofice, altii stiintifice, cert este ca fiecare vede DOAR o bucatica din intregul tablou.

Adrian Copilul Minune:

--- Citat din: mircea_p din Noiembrie 25, 2012, 05:30:40 p.m. ---Nu exista o ecuatie care sa descrie in mod direct cozonacul
--- Terminare citat ---
Cozonacul se poate reduce la ecuatiile mecanicii cuantice in cele din urma. Nu e nimic magic in cozonac ce nu poate fi explicat astazi.


--- Citat din: Sieglind din Noiembrie 25, 2012, 07:45:26 p.m. ---De ce există ceva mai degrabă decât nimic?
De ce existăm?
De ce acest set particular de legi, şi nu altele?

--- Terminare citat ---
Astea sunt intrebari banale.
1) Exista ceva mai degraba decat nimic pentru ca asa e in firea lucrurilor. Gandeste-te la matematica. Nimeni nu a facut ca 1+1 sa fie 2. Asa e in firea lucrurilor. Iar acest adevar a existat vesnic. Nu ai cum sa iti imaginezi ca 1+1=2 nu poate exista. Pur si simplu exista.
2) La fel ca si raspunsul de mai sus. Doar ca aici probabil te referi la existenta universului fizic. Cred ca undeva exista o anumita legatura intre fizica si matematica. Intuitia mea imi spune ca undeva matematica este o structura logica incompleta. Si doar prin existenta unei parti fizice, aceasta structura logica poate fi completa. (Si constiinta probabil contribuie la completarea acestei structuri, daca evident, face parte din ea si nu vine din afara).
3) Acest set de legi pentru ca si in matematica 1+1 poate face doar 2.


--- Citat din: 07Marius din Noiembrie 25, 2012, 11:49:29 p.m. ---Daca piere suportul, ce se intampla cu informatia? de studiat...

--- Terminare citat ---
La ce fel de informatie te referi ? Daca te referi la structura creierului, evident ca aceasta dispare. E informatie doar din punctul nostru de vedere, nu e nimic fundamental.


--- Citat din: 07Marius din Noiembrie 25, 2012, 11:49:29 p.m. ---Despre toate impreuna...
Nimic nu poate exista intr-o izolare perfecta. Totul decurge din altceva. Ca si energia. Ca urmare constiinta noastra relationeaza, are o origine si se scurge la moartea noastra intr-o alta forma de manifestare.

--- Terminare citat ---
Asta e si ideea acestui topic.
Sa fie constiinta noastra conectata la nivel fundamental cu ceva din lumea fizica ? Si atunci ar insemna ca totul este natural si ca fizicienii se chinuie degeaba sa uneasca mecanica cuantica cu relativitatea. Acest lucru s-ar putea sa nu fie posibil daca nu se introduce undeva si constiinta.
Sau sa vina de undeva din afara ? Si atunci ar insemna ca universul fizic e o simulare/vis/creatie.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă