Despre constiinta
Daca admitem ca exista, asta presupune existenta informatiei si a suportului gazda. Daca piere suportul, ce se intampla cu informatia? de studiat...
Despre Theory of Everything
Bizara, provocatoare si ... greu de demonstrat. Nu imposibil. Imposibilul este un alt fel de infinit. Mi-ar place sa o inteleg, sa o pot pipai matematic. Poate intr-o alta viata.
Despre toate impreuna...
Nimic nu poate exista intr-o izolare perfecta. Totul decurge din altceva. Ca si energia. Ca urmare constiinta noastra relationeaza, are o origine si se scurge la moartea noastra intr-o alta forma de manifestare. Vom intelege vreodata asta? Nu stiu, unii poate au revelatii filozofice, altii stiintifice, cert este ca fiecare vede DOAR o bucatica din intregul tablou.
ToE (varianta
all-inclusive):

Oricâtă preţuire şi gratitudine le-aş datora (şi le acord) fizicienilor şi matematicienilor (generic,
in corpore), nu aştept răspuns din partea lor la TOATE întrebările (presupunând, prin absurd, că le-aş putea fi eu depozitarul). Şi nici nu caut – ca substitut – vreo credinţă, filozofie sau alt model de cunoaştere a TOT ce există. Cât trăiesc, reprezint o cutare colecţie de informaţii, la fel ca oricare alt individ aparţinător unei specii. Dar în orgoliul meu de
oarecare, precedat şi succedat de o mulţime indeterminabilă (pentru mine!) de asemenea colecţii, tot o să susţin, până la proba contrară, că nicio astfel de teorie, algoritm sau aparat conceptual nu vor reuşi să explice, într-un tipar reducţionist, modul specific de structurare a informaţiei în sistemul viului conştient de sine – cel
individualizat prin percepţii subiective şi trăiri afective, şi nici să-l descrie exhaustiv. Nu există model fizic sau matematic care să poată anticipa în amănunt pe
fiecare dintre noi (spre deosebire de legile naturii, care reuşesc să comprime cazurile particulare într-o ecuaţie, formulă etc.), după cum nicio simulare şi niciun experiment nu sunt în măsură să ne reconstituie fidel
unicitatea, în toată complexitatea ei, dintr-o sumă de probabilităţi.
Din punctul meu de vedere, discuţia despre
Conştiinţă (ca entitate transcendentă, separabilă de Eu şi abstrasă suportului fizic) nu are sens şi se opreşte aici: că-i din Univers sau multivers sau de altundeva.
Matrix mi-a plăcut, desigur. Dar atât.