Filozofia ştiinţei, filozofie, psihologie, sociologie şi limba română > Filozofie

Teoria atomista

<< < (9/9)

Eugen7:

--- Citat din: florin_ din Martie 29, 2011, 09:35:27 a.m. ---
--- Citat din: Eugen7 din Martie 29, 2011, 09:24:27 a.m. ---Fotonul se poate comporta ca o particula, dar obiectul cuantic nu este nici particula si nici unda. (In timp ce unda pare a arata o continuitate sugerand ideea de miscare, particula pare a arata o discontinuitate sugerand ideea de stabilitate, deci este foarte greu sa acceptam ca o un obiect poate avea in acelasi timp doua proprietati antagonice.)

--- Terminare citat ---
Din curiozitate, ce ai vrut sa spui in textul de mai sus (in italic). La ce continuitate si miscare de referi? Despre  ce discontinuitate si stabilitate vorbesti?

--- Terminare citat ---
Notiunile folosite de catre teoriile stiintifice pentru a descrie "realitatea" universului la nivel macroscopic, nu sunt compatibile cu "realitatea" universului la scara subatomica. Dualitatea unda-particula este un exemplu elocvent.

Asta am vrut sa subliniez (prin textul pe care l-ai facut italic): "Noțiunea de undă este antinomica noțiuni de particulă, percepția la nivel macroscopic face să se creadă ca o particula est un obiect "solid" iar unda este o forma de "energie", ceva în mișcare deci contrara principiului material, solid, fix. Acest sens etimologic ne face sa admitem cu dificultate ca un corp poate sa aibă aceste doua proprietăți "unda-particula" în același timp. "

Din punctul de vedere al fizicii, materia este caracterizată prin două mărimi fundamentale: masa și energia. Masa este măsura inerției și a gravitației, iar energia este măsura scalară a mișcării materiei. Deci, materia este sub formă de substanță (caracterizată prin masă) sau câmp (caracterizat prin energie). Campul este continuu, se propaga ca o unda. În fizică și chimie, cantitatea de substanță este o măsură a numărului de particule de substanță (molecule, atomi, ioni, electroni). http://ro.wikipedia.org/wiki/Cantitate_de_substan%C8%9B%C4%83

Eugen7:

--- Citat din: HarapAlb din Martie 29, 2011, 10:36:11 a.m. ---...Sau tu te erijezi in purtatorul de cuvant al comunitatii stiintifice ? Chiar daca iti lipsesc cunostinte pentru a trage astfel de concluzii, lasa ignoranta si macar documenteaza-te.

--- Terminare citat ---
:) Esti simpatic HarapAlb.

Nu sustin ca le stiu pe toate, dar acuzatiile tale ca "imi lipsesc cunostintele pentru a trage concluzii" si ca "as fi ignorant" le consider nu doar nefondate ci chiar un pic obraznice. 

Din nefericire nu argumentezi corespunzator ceea ce sustii. De unde reiese din link-ul pe care il oferi ca moleculele sunt idivizibile? (ca ele ar fi "caramizile" de baza ale materiei).
"In his doctoral dissertation, submitted to the University of Zurich in 1905, Einstein developed a statistical molecular theory of liquids. Then, in a separate paper, he applied the molecular theory of heat to liquids in obtaining an explanation of what had been, unknown to Einstein, a decades-old puzzle. Observing microscopic bits of plant pollen suspended in still water, English botanist Robert Brown had noticed in 1828 that even tinier particles mixed in with the pollen exhibited an incessant, irregular "swarming" motion — since called "Brownian motion." "

P.S. Despre stiinta poti vorbi cei competenti in acest domeniu. Competentele sunt certificate de diplome.

Eugen7:
Comunitatea stiitifica sustine ca teoria cunatica clarifica natura materiei (intrucat in prezent, este singura teorie stiintfica ce explica fenomenele ce au loc la scara subatomica).

Quantum theory is about the nature of matter. http://www.thebigview.com/spacetime/quantumtheory.html
In contrast to Einstein's Relativity, which is about the largest things in the universe, quantum theory deals with the tiniest things we know, the particles that atoms are made of, which we call "subatomic" particles. [...]
Planck is recognised as the originator of the quantum theory, while Heisenberg formulated one of the most eminent laws of quantum theory, the Uncertainty Principle, which is occasionally also referred to as the principle of indeterminacy.


Quantum theory of matter: http://science.nasa.gov/glossary/quantum-theory-of-matter/
    A theory in physics based on the principle that matter and energy have the properties of both particles and waves, created to explain the radiation of energy from a blackbody, the photoelectric effect, and the Bohr theory, and now used to account for a wide range of physical phenomena, including the existence of discrete packets of energy and matter, the uncertainty principle, and the exclusion principle.

HarapAlb:

--- Citat din: Eugen7 din Martie 29, 2011, 10:51:23 a.m. ---Din nefericire nu argumentezi corespunzator ceea ce sustii. De unde reiese din link-ul pe care il oferi ca moleculele sunt idivizibile? (ca ele ar fi "caramizile" de baza ale materiei).

--- Terminare citat ---
Pierzi din vedere ca atomii (sau moleculele) sunt cei care dau proprietatile substantei, in sensul asta au folosit grecii notiunea de atom. Un electron sau un foton este acelasi (are aceleasi proprietati) de oriunde l-ai scoate.


--- Citat ---P.S. Despre stiinta poti vorbi cei competenti in acest domeniu. Competentele sunt certificate de diplome.

--- Terminare citat ---
Stai linistit ca diplomele mele sunt muult peste alte tale.

Iei o pauza de 15 zile pana te lamuresti cum sta treaba cu atomii si mecanica cuantica.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă