Filozofia ştiinţei, filozofie, psihologie, sociologie şi limba română > Filozofie

Teoria atomista

<< < (8/9) > >>

AlexandruLazar:
Încă ceva -- o altă diferență importată față de conceptul modern de atom este că grecii nu credeau că atomii interacționează altfel decât mecanic. Nu își puneau problema de interacțiuni electrice sau magnetice, nici măcar de gravitație -- ci numai de ciocniri între atomi.


--- Citat din: Eugen7 din Martie 26, 2011, 06:48:18 p.m. ---Din moment ce energia se poate transfera doar in cantitati discrete (cuante)... iar din punctul de vedere al fizicii, materia este sub formă de substanță (caracterizată prin masă) sau câmp (caracterizat prin energie), este evident ca materia este discontinua.
 :)
--- Terminare citat ---

Mie nu mi se pare deloc evident. Ce nu ar permite unei materii cu structură continuă să transmită energie doar discontinuu? Între momentul la care Planck a propus ipoteza cuantelor și formularea echivalenței între masă și energie a trecut destul de multă vreme.

Adi:

--- Citat din: AlexandruLazar din Martie 26, 2011, 06:52:05 p.m. --- Între momentul la care Planck a propus ipoteza cuantelor și formularea echivalenței între masă și energie a trecut destul de multă vreme.

--- Terminare citat ---

5 ani mai precis (1900-1905).

Dar pana cand s-a demonstrat ca fotonul este tot particula a mai trecut timp: 1923, efectul Compton.

Eugen7:

--- Citat din: Adi din Martie 26, 2011, 06:58:39 p.m. ---Dar pana cand s-a demonstrat ca fotonul este tot particula a mai trecut timp: 1923, efectul Compton.

--- Terminare citat ---
Fotonul se poate comporta ca o particula, dar obiectul cuantic nu este nici particula si nici unda. (In timp ce unda pare a arata o continuitate sugerand ideea de miscare, particula pare a arata o discontinuitate sugerand ideea de stabilitate, deci este foarte greu sa acceptam ca o un obiect poate avea in acelasi timp doua proprietati antagonice.)

În mecanica cuantică toate obiectele microscopice au o proprietate de unda şi o proprietate de particulă dar nu sunt nici una nici alta. Aceasta dualitate unda-particulă se explica prin faptul ca obiectul cuantic respectiv este perceptibil prin proprietățile deținute şi nu ca un tot unitar (pentru moment nu exista nici un cuvânt pentru a desemna acest tot unitar).

Dificultatea rezida în faptul că noțiunea de undă este antinomica noțiuni de particulă, percepția la nivel macroscopic face să se creadă ca o particula est un obiect "solid" iar unda este o forma de "energie", ceva în mișcare deci contrara principiului material, solid, fix. Acest sens etimologic ne face sa admitem cu dificultate ca un corp poate sa aibă aceste doua proprietăți "unda-particula" în același timp.

Astfel, aceasta dualitate trebuie interpretată în modul următor: atâta timp cat obiectul cuantic nu este măsurat este considerat ca o probabilitate de undă, după ce a fost măsurat este considerat ca o particula cu o valoare fixă.

Aceasta dualitate «unda-particulă» rămâne o problemă de actualitate întrucât fenomenele de măsura la nivel cuantic se lovesc pe deplin de modul de percepție al realități la nivel macroscopic. Pentru a ieși din impas, au fost propuse câteva soluţii precum, «Interpretarea de la Copenhaga» prin care se susține ca fizica cuantică nu descrie realitatea în ea însăși ci tot ce se poate cunoaște despre realitate».


Astfel, in prezent cea mai potrivita teorie stiintifica pentru demonstrarea discontinuitatii materiei (viziunea atomista a filozofilor greci) este teoria cuantica.

florin_try:

--- Citat din: Eugen7 din Martie 29, 2011, 09:24:27 a.m. ---Fotonul se poate comporta ca o particula, dar obiectul cuantic nu este nici particula si nici unda. (In timp ce unda pare a arata o continuitate sugerand ideea de miscare, particula pare a arata o discontinuitate sugerand ideea de stabilitate, deci este foarte greu sa acceptam ca o un obiect poate avea in acelasi timp doua proprietati antagonice.)

--- Terminare citat ---

Din curiozitate, ce ai vrut sa spui in textul de mai sus (in italic). La ce continuitate si miscare de referi? Despre  ce discontinuitate si stabilitate vorbesti?

HarapAlb:

--- Citat din: Eugen7 din Martie 29, 2011, 09:24:27 a.m. ---Astfel, in prezent cea mai potrivita teorie stiintifica pentru demonstrarea discontinuitatii materiei (viziunea atomista a filozofilor greci) este teoria cuantica.

--- Terminare citat ---
Ma intereseaza si pe mine o astfel de demonstratie, pentru ca in comunitatea stiintifica exista alt punct de vedere http://www.aip.org/history/einstein/essay-brownian.htm Sau tu te erijezi in purtatorul de cuvant al comunitatii stiintifice ? Chiar daca iti lipsesc cunostinte pentru a trage astfel de concluzii, lasa ignoranta si macar documenteaza-te.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă