Filozofia ştiinţei, filozofie, psihologie, sociologie şi limba română > Filozofie

Teoria atomista

<< < (6/9) > >>

Electron:

--- Citat din: styhl din Martie 26, 2011, 09:29:05 a.m. ---Hai bine am inteles cum logic ei au ajuns (unii) la aceia ca particulele sunt indivizibile, dar cum au putut ei afla ca atomii sunt formati din nucleu si in jurul lui se rotesc electronii???
--- Terminare citat ---
Grecii antici nu au aflat acest lucru si nici macar nu ar fi fost de acord cu asa ceva. Sa nu uitam ca ei foloseau termenul de "atom" in sensul lui propriu de baza.

e-

AlexandruLazar:

--- Citat din: styhl din Martie 26, 2011, 09:29:05 a.m. ---dar cum au putut ei afla ca atomii sunt formati din nucleu si in jurul lui se rotesc electronii???
--- Terminare citat ---

Noțiunea de "atom" a grecilor nu avea nicio legătură cu noțiunea modernă de atom, în afara numelui și a ideii de bază. Ei nu aveau nici măcar noțiunea de element chimic.

La ora actuală, din scrierile care ne-au mai rămas de la ei nu știm exact cum au ajuns la această concluzie, și foarte multe din detaliile legată de ideile lor ne sunt în continuare necunoscute. Știm totuși că, de pildă, ei credeau că atomii sunt indivizibili din punct de vedere fizic, dar nu și geometric, că atomii se mișcă dintotdeauna, că au existat și vor exista pentru totdeauna și că diferă unii de alții prin formă și mărime. Aristotel îl citează (dacă tin bine minte) pe Democrit spunând că atomii mai grei sunt și mai fierbinți, iar cei mai fierbinți sunt sferici și formează focul.

E totuși important de înțeles că, la fel ca majoritatea filosofilor de până la Aristotel (și chiar la fel ca mulți de după el), gândirea atomiștilor era departe de a fi pur științifică, iar ei o suplimentau din plin cu o imaginație foarte viguroasă.

Quantum:

--- Citat din: AlexandruLazar din Martie 26, 2011, 04:13:37 p.m. ---Aristotel îl citează (dacă tin bine minte) pe Democrit spunând că atomii mai grei sunt și mai fierbinți, iar cei mai fierbinți sunt sferici și formează focul.

--- Terminare citat ---
Democrit credea ca toata materia este compusa din 4 elemente de baza: foc, apa, pamant si aer. Astfel considera ca proprietatile fizice ale elementelor se pot explica prin caracteristicile atomilor lor. Apa ar fi avut atomi netezi si sferici astfel alunecand unii pe altii. Focul ardea din cauza ca avea atomi ascutiti care "intepau". Pamantul avea atomi duri de diferite forme care se puteau combina ca un fel de puzzle. El a sugerat ca universul a inceput ca un mix haotic de atomi care in timp s-au combinat si au creat Pamantul.
Sursa "The Cosmic Perspectiv" Bennett, Donahue, Schneider, Voit Fourth Edition - P. 153

Adi:
Nu cred ca Democrit credea in cele patru elemente fundamentale, caci nu cred ca el credea in doar patru tipuri de atomi. Cred tocmai ca ideea atomilor era in contradictie cu ideea celor patru elemente fundamentale. In plus, daca cele patru elemente ar fi fost create la randul lor din atomi nu ar mai fi fost fundamentale.

Quantum:
Banuiesc ca este exprimat foarte simplist, chiar gresit, in carte.

Edit: Am scanat paginile respective (este vorba de un manual :()

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă