Forumul Scientia

Fizică, astronomie şi aerospaţiale => Acceleratoare de particule şi detectoare de particule => Subiect creat de: Adi din Noiembrie 19, 2007, 08:52:51 p.m.

Titlu: Stiri si discutii de la laboratorul Fermilab
Scris de: Adi din Noiembrie 19, 2007, 08:52:51 p.m.
Acceleratorul Tevatron este actualmente cel mai mare accelerator de particule din lume, unde "mare" inseamna ca accelereaza particule la cea mai mare energie obtinuta pana acum de om. Protoni sunt accelerati la o energie de o mie (o mie!) de ori mai mare decat energia masei lor de repaus. Parteneri de antimaterie ai protonilor sunt produsi (antiprotoni) si fascicule de protoni si antiprotoni sunt ciocnite de 1.7 milioane de ori pe secunda. La fiecare din aceste coliziuni, cate o pereche, sau doua, din cele o suta de miliarde de protoni si antiprotoni cat exista in fiecare fascicul, se ciocnesc, creand particule noi. Din acestea 1.7 milioane de perechi ce se cioncnesc, anihileaza si creaza particule noi pe secunda, numai cam 100 sunt selectate pentru analiza finala, dupa criterii clare.

Actualemente, Tevatronul merge in forta, produce date fizice de buna calitate, continua sa faca descoperiri (de exemplu oscilatia intre particulele de materie si antimaterie pentru mezon Bs) si masuratori de mare precizie. Tevatronul incearca chiar sa descopere bosonul Higgs inainte de LHC, are o sansa mica, dar nenula in acest sens.

Doua experimente generale, complementare si concurente, studiaza coliziuni de particule si antiparticule la Tevatron: experimentul CDF si experimentul DZero.

Experimentele vor dura pana in 2009 si incearca sa obtina finantare pentru 2010, iar experimentele la LHC vor incepe in 2008, dar va lua ceva timp pentru a intelege exact acceleratorul, detectoarele si rezultatele lor. Aceasta este motivatia pentru ca Tevatronul sa continue sa functioneze si dupa 2009. Si cu putin noroc, poate chiar descopera mult ravnitul Higgs...
Titlu: Re: Acceleratorul Tevatron - prezentul
Scris de: uhu din Decembrie 01, 2007, 05:49:18 p.m.
Barfe (cu credibilitate beton):

Intarzierea experimentelor LHC la CERN se datoreaza - semioficial - intarzierii livrarii de catre Fermilab a magnetilor pentru sistemul criogenic. (Fermilab e concurenta directa a CERN in cursa pentru descoperirea Bosonilor Higgs).

Dpdv politic, majoritatea grupurilor din CERN implicate in LHC au binecuvantat aceasta intarziere, pentru ca au obtinut mai mult timp pentru propriile lor deadline-uri.

Intre 4 ochi, sefii de grupuri din CERN spun ca nu suspecteaza vreun sabotaj premeditat al partenerilor americani.
Titlu: Re: Acceleratorul Tevatron - prezentul
Scris de: Adi din Decembrie 01, 2007, 07:08:42 p.m.
Intarzierea a fost provocata de un magnet defectuos furnizat de Fermilab, asta e cert. Ca a fost sabotaj sau nu, e speculatie. Nu stiu adevarul. Avantajeaza experimentele de la Fermilab, desigur. Si poate ajuta si experimentele de la LHC ce au mai mult timp sa isi termine ele detectoarele. E mereu asa de multa munca, mereu poti sa faci mai bine, au loc mereu upgrade-uri.

Dupa ce va incepe, LHC-ul va avea nevoie de cam un an pentru "Commissioning", adica testare pentru a vedea ca raspunde corect la comenzi, apoi poate doi ani inainte sa poata descoperi bosonul Higgs daca are masa mica (intre 114 si 140 GeV/c2). Daca are masa mare, peste 160 GeV/c2, il vor descoperi destul de repede. Dar exista sugestii ca ar avea o masa scazuta si Fermilabul tot de vreo 2 ani ar avea nevoie. Asadar, nu se stie niciodata ...

Eu ca student invat, si apoi voi lucra ca postdoc la LHC, probabil. Iar umanitatea si lumea stiintifica castiga, totul e sa fie descoperit mai repede ...
Titlu: Re: Acceleratorul Tevatron - prezentul
Scris de: uhu din Decembrie 01, 2007, 08:21:03 p.m.
Ca sa fiu mai clar: oamenii de la CERN NU cred ca ar fi vorba de sabotaj (reputatia stiintifica a cuiva care s-ar preta la un sabotaj ar fi facuta instantaneu praf).

Alte barfe beton:

Cele doua variante ale articolului (care confirma / infirma existenta Bosonului Higgs) sunt deja scrise, si lista de autori e completa. De la primele evenimente masurate pana la publicare, timpul va fi foarte scurt.

CERN are probleme financiare grave acum, pentru ca bugetul pentru LHC a fost demult depasit. Contractele temporare nu se mai prelungesc sub nici o forma. Sper ca in 2-3 ani situatia sa se imbunatateasca un pic, si sa apara iar pozitii acolo, ca planul tau cu post-docul sa se indeplineasca :-)
Titlu: Re: Acceleratorul Tevatron - prezentul
Scris de: Adi din Decembrie 01, 2007, 08:42:24 p.m.
Da, dupa ce citii iar prima ta fraza, intelesei ca oficialii CERN nu suspecteaza Fermilab de sabotaj. Apoi cand ai exprimat si mai clar, am inteles si mai bine. Intr-adevar, lumea stiintifica, mai ales la cel mai inalt nivel din lume, cum e CERN si Fermilab, nu se preteaza la astfel de "dat la cotoaie", ce se mai intalnesc poate in fotbalul din Romania.

Barfa cu articolul nu o stiam. Dar are sens sa abia o ciorna a articolului. Apoi vor pune numerele ce le vor masura si gata. Bravo lor!

Barfa cu banii iar are sens. Dar. Una sunt banii pentru functionarea acceleratorului,  unde plateste CERN sau Europa,  nu stiu detalii. Si alta e banii pentru cercetatorii ce vor face detectoarele sa functioneze si vor analiza datele. Ei sunt platiti de granturi castigate de ei prin universitatile si institutiile de origine. De exemplu, toti cei angajati de universitati americane cheltuiesc bani americani pentru a lucra la CERN. Poti fi angajat de Berkley si sa fii stabilit la CERN sa cercetezi acolo. Dar esti platit de ei si pentru reputatia lor.

Slujbe vor fi ca postdoc, este unicul mare accelerator din lume, de la care se asteapta multe minunui, nu doar Higgs-ul. Probleme vor fi daca in vreo 3 ani nu vor descoperi nimic ... Atunci poate si proiectul urmatorului mare accelerator, International Liniear Collider nu va gasi finantare ...
Titlu: Re: Acceleratorul Tevatron - prezentul
Scris de: [RHF]{NC}The Eagle din Decembrie 21, 2007, 11:56:20 a.m.
Pentru cei ce doresc sa aflle ce este ,in general, un accelerator de particule incercati acest sirte care contine detalii si informatii foarte utile despre acest subiect Acceleratoare de particule (http://ro.wikipedia.org/wiki/Acceleratoare_de_particule)
Spor la citit
Titlu: Re: Acceleratorul Tevatron - prezentul
Scris de: Adi din Decembrie 21, 2007, 07:29:18 p.m.
Multumesc, Eagle. Pare ca incepe sa se dezvolte si Wiki in romana. Si poza este intr-adevar a Tevatronului. Totusi, era bine sa pui pe un topic nou. Pentru ca vorbeste de acceleratorare in general, nu de cel de la Fermilab.
Titlu: Re: Acceleratorul Tevatron - prezentul
Scris de: [RHF]{NC}The Eagle din Decembrie 26, 2007, 06:03:38 p.m.
Uitati aici niste detallii despre Tevatron (din pacate sun in engleza) si multe alte informatii interesante:
Tevatron (http://www-d0.fnal.gov/runcoor/RUN/run2_lumi.html)
Spor la citit!
Titlu: Tevatron oprit...?
Scris de: [RHF]{NC}The Eagle din Decembrie 26, 2007, 06:07:30 p.m.
Salut.Aici este un dcoument interesant inb care se vorbeste despre oprirea Tevatronului in anul 2009 deoarece Organizatia European pentru Cercetare Nucleara creaza un accelerato de 7 ori mai puternic:
Citat
Fermi plans to shut down the Tevatron in 2009, when the European Organization for Nuclear Research will open a particle accelerator seven times more powerful than the Tevatron.
Pentru mai multe detalii intrati aici =>Tevatron competitor (http://uchiblogo.uchicago.edu/archives/2007/09/accelerator_slo.html)
Titlu: Re: Tevatron oprit...?
Scris de: Adi din Decembrie 26, 2007, 10:01:36 p.m.
Intr-adevar, Tevatronul se va opri in 2009. Ce inseamna aceasta? Ca ciocnirile de protoni si antiprotoni se vor opri. Actualmente, fiecare fascicul avand cate un terra electron volt, adica o mie de miliarde de electroni volti, adica de o mie de ori energie corespunzatoare masei unui proton in repaus. Experimentele CDF si DZero isi vor inceta astfel achizitionarea de date, dar nu isi vor sfarsi existenta. Vor mai urma alti 5-6 ani pentru analiza completa a datelor experimentale achizitionate. Dar experimentele de la frontiera energiei, adica cea mai mare energie disponibila pentru a crea particule noi, nu vor mai exista la acceleratorul Tevatron de la Fermilab, ci la accelatorul Large Hadron Collider (LHC) de la CERN, Geneva, Elvetia. Acest accelerator va avea intr-adevar o energie de sapte ori mai mare decat cea disponibila la Tevatron. Alte doua experimente complementare si concurente vor achizitiona date experimentale si apoi le vor analiza. Aceste experimente se numeste ATLAS (la care participa si Romania) si CMS (la care nu participa si Romania). Mari descoperiri se asteapta de la aceste doua experimente, precum particule candidate pentru materia intunecata, particule prezise de teoria supersimetriei, bosonul Higgs, poate dimensiuni suplimentare sau cauza disparitiei antimateriei din Univers.

Trebuie notat insa ca va lua unul sau doi ani pana acceleratorul LHC si detectoarele ATLAS si CMS vor fi testate suficient pentru a avea incredere completa in ce masoara ele ("commisioning"), timp in care analiza datelor de la Tevatron ar putea efectua inca descoperiri. De asemenea, fizicienii de la Tevatron spera sa prelungeasca durata experimentelor pana in 2010. Si nu in ultimul rand, experimentele de la Tevatron nu sunt singurele de la Fermilab. Fermilab este cel mai mare laborator american de fizica particulelor, si experimente cu fascicule de protoni ce lovesesc o tinta fixa vor continua, de asemenea tratamentul cancerului folosind un fascicul de protoni, precum si o serie de experimente ce studiaza neutrinii sau cauta materia intunecata sau energia intunecata ...

Fermilab-ul va ramane inca pe harta fizicii particulelor...
Titlu: Re: Acceleratorul Tevatron - prezentul
Scris de: Adi din Decembrie 26, 2007, 10:34:26 p.m.
Foarte bine, Eagle, si alte informatii si poze despre Tevatron puteti gasi aici pe pagina lui pentru public: http://www-bdnew.fnal.gov/tevatron/
Titlu: Re: Acceleratorul Tevatron - prezentul
Scris de: RaduH din Ianuarie 21, 2008, 06:28:46 p.m.
In cazul pendulului nu campul gravitational pierde energie potentiala ci bila de la capatul atei si castiga energie cinetica .
In cazul a doi electrozi intre ei se creaza o diferenta de potential . Particula trece prin puncte de potential diferit si castiga o energie egala cu diferenta de potential ori sarcina . Pe mine ma intereseaza daca nu cumva accelerarea in sine modifica aceasta diferenta de potential . Nu in cazul unui singur electron ci in cazul de exemplu a unui fascicol intens de electroni .
Deci forta F care actioneaza asupra particulei este sarcina ori intensitatea campului electric E . F=q*E
Lucru mecanic este forta ori deplasarea L=F*d=q*E*d
Cum E=U/d , L=q*U . De aici vine . Pe mine ma intereseaza daca se modifica E sau U din cauza accelerarii . Nu stiu de asa ceva da nu-s sigur .
Putem considera cei doi electrozi un capacitor care odata incarcat devine sursa de camp ; de E . E=U/d
Daca electrozii nu pierd sarcina , U n-ar trebui sa se modifice . C= Q/U . Capacitatea n-are cum sa fie influentata .
 
Adica daca se stie ceva de genul particula cand este accelerata scade campul electric.
Titlu: Re: Acceleratorul Tevatron - prezentul
Scris de: Adi din Ianuarie 22, 2008, 01:20:14 a.m.
RaduH, nu inteleg ce legatura are ce ai scris tu cu acceleratorul de particule numit Tevatron. Tu esti cel care discuta cu Cipi despre campul magnetic al Pamantului ce isi pierde din intensitate si astfel poate duce la incalzire globala? Daca da, trebuie sa scrii pe un subiect nou, la tema diverse, sa afirmi ceva si apoi sa pui o intrebare clara. Ultimul tau paragraf, de o fraza, e intrebare sau nu?

Titlu: Re: Acceleratorul Tevatron - prezentul
Scris de: RaduH din Ianuarie 22, 2008, 12:00:59 p.m.
Nu am scris nimic despre campul magnetic
Mie forumul asta imi merge foarte greu
Pot sa te invit pe alt forum ?
http://forum.computergames.ro/93-stiinta/342623-intrebare.html (http://forum.computergames.ro/93-stiinta/342623-intrebare.html)
Titlu: Re: Acceleratorul Tevatron - prezentul
Scris de: Adi din Ianuarie 23, 2008, 05:55:47 a.m.
Multumesc pentru invitatie, mie imi merge bine forumul. Deja aici HarapAlb ti-a raspuns si iti mai raspunde. Este bun forumul acesta, si nu doar ca este al meu :). Este legat de fizica, pe cand cel ce l-ai mentionat este de calculatoare :).
Titlu: Re: Acceleratorul Tevatron - prezentul
Scris de: RaduH din Februarie 19, 2008, 05:17:03 p.m.
pentru ADI:
Cat de greu de facut si de scump ar fi un accelerator de un GeV ?
http://en.wikipedia.org/wiki/Energy_amplifier (http://en.wikipedia.org/wiki/Energy_amplifier)
Cica ar avea alicatii in energetica .
Titlu: Stiri si discutii de la laboratorul Fermilab
Scris de: Adi din Iunie 17, 2008, 05:16:58 p.m.
Recunosc, v-am indus in eroare. Dar nu e asa ce frumoasa e imaginatia ca atunci cand privim cladirea de birouri cea mai importanta de la Fermilab, Wilson Hall, putem vedea ori forma literei "t" pentru cuarcul top, cea mai masiva din particulele elementare cunoscute, sau forma literei "H", de la bozonul Higgs, particula care da masa materiei?

http://www.symmetrymagazine.org/breaking/2008/06/17/a-monument-befitting-a-particle/
Titlu: Stiri si discutii de la laboratorul Fermilab
Scris de: Adi din Septembrie 05, 2008, 10:30:34 a.m.
Aici vom discuta despre laboratorul Fermilab, cu stiri de la acceleratoarele si detectoarele sale.

Fermilab descopera o noua particula subatomica.
Titlu: Răspuns: Stiri si discutii de la laboratorul Fermilab
Scris de: vera din Septembrie 07, 2008, 11:41:02 a.m.
Am o intrebare. Se pare ca experimentul de pe 10 sept va putea fi urmarit pe internet si pe anumite programe tv. Nu am reusit sa gasesc ceva concret in legatura cu asta, deci apelez la voi. Stiti cumva unde poate fi urmarit (desi ma indoiesc ca va fi public) ?
Titlu: Răspuns: Stiri si discutii de la laboratorul Fermilab
Scris de: HarapAlb din Septembrie 07, 2008, 05:32:58 p.m.
Am o intrebare. Se pare ca experimentul de pe 10 sept va putea fi urmarit pe internet si pe anumite programe tv. Nu am reusit sa gasesc ceva concret in legatura cu asta, deci apelez la voi. Stiti cumva unde poate fi urmarit (desi ma indoiesc ca va fi public) ?

 Probabil ca vor transmite punerea in functiune a acceleratorului. Dar nu va avea loc un experiment propiu-zis pe data de 10 septembrie. am inteles ca timp de 1-2 ani se va testa acceleratorul si detectorii, si abia dupa ce se considera ca totul este in regula vor incepe sa culeaga date.
Titlu: Răspuns: Stiri si discutii de la laboratorul Fermilab
Scris de: Adi din Septembrie 08, 2008, 03:04:19 a.m.
Am o intrebare. Se pare ca experimentul de pe 10 sept va putea fi urmarit pe internet si pe anumite programe tv. Nu am reusit sa gasesc ceva concret in legatura cu asta, deci apelez la voi. Stiti cumva unde poate fi urmarit (desi ma indoiesc ca va fi public) ?

Buna Vera, transmisia desigur ca este publica. CERN-ul chiar vrea ca lumea sa afle de experiment, sa afle la ce este util, ce mistere va incerca sa rezolve. La urma urmei, e construit din taxele cetatenilor si oamenii de stiinta vor ca publicul si politicenii sa inteleaga importanta lui pentru a finanta mai departe urmasul lui, ILC, care este in faza de design. Transmisia va fi pe internet la linkul acesta. (http://indico.cern.ch/conferenceDisplay.py?confId=40120) Transmisia va fi miercuri, inca nu stiu la ce ora, dar cred ca e pe la 7 seara, caci stiu ca la noi la Montreal se transmite pe la pranz. Dar vom anunta ora exacta.
Titlu: Răspuns: Stiri si discutii de la laboratorul Fermilab
Scris de: Adi din Noiembrie 05, 2008, 04:49:02 a.m.
Experimentul CDF de la Fermilab poate ca a vazut efecte de fizica noua, sau poate ca sunt doar niste efecte de detector inca neintelese. Dupa cateva luni intense de analiza a intregii colaborari asupra acestui rezultat stiintific, un articol a fost propus spre publicare, dar numai doua treimi din cei aproximativ 600 de fizicienii de la CDF au ales sa o semneze. Intre cei care au refuzat sa isi asocieze numele cu acest articol ma aflu si eu, alaturi de colegii nostri din CDF Canada. Motivul este acela ca poate acesti muoni in exces ce par sa fi fost detectati in unele evenimente de la CDF nu sunt de fapt muoni, ci alte particule care par a fi muoni (de exemplu, jeturi de particule care sunt asa de energice incat lasa depuneri de energie si in detectorul de muoni, care este cel mai la exterior). Noi sustinem ca CDF sa studieze in mai mare detaliu aceasta chestiune si vom sustine un nou articol odata ce va fi mai clar ca este vorba intr-adevar de muoni (daca se va arata acest lucru).

Stirea a fost deja aprig discutata de presa internationala de stiinta, numind-o cea mai entuziasta stire din ultima vreme din fizica particulelor, mai ales ca LHC va porni abia la primavara. Iata ca batranul Tevatron este capabil de surprize ...

Iata articolul scris de Cristi Presura la Stiinta.info.  (http://www.stiinta.info/news/575/103/)

Iata articolul din Nature.  (http://www.nature.com/news/2008/081103/full/news.2008.1203.html)

Iata articolul din Physorg.  (http://www.physorg.com/news145029766.html)

Iata articolul din New Scientist. (http://space.newscientist.com/article/dn15115-has-new-physics-been-found-at-the-ageing-tevatron.html?DCMP=ILC-arttsrhcol&nsref=specrt10_head_New%20particle?)

Eu sunt chiar in CDF si am asistat la multe discutii despre acest articol in ultimele luni si am luat parte la procesul de decizie de a retrage sau nu numele meu de pe acest articol. Pana la urma eu si ceilalti colegi din CDF Canada nu ne-am asociat numele cu acest articol.

Dar este o ocazie minunata sa puneti intrebari, va pot raspunde ca un om din interior. Este un exemplu minunat de cum avanseaza stiinta, din stadiile timpurii si disputate ale unei situatii, cand unii cercetatori au fost convinsi dar altii sunt mai sceptici si au nevoie de dovezi mai multe. Pana la urma, prin noi experimentari si analize, se va clarifica situatia si majoritatea covarsitoare a fizicienilor vor crede acelasi lucru.

Spre vineri o sa fac un sumar al acestei stiri pentru Hotnews, pentru a aparea la HotScience, asadar intrebari si sugestii sunt binevenite.

Multumesc.
Titlu: Răspuns: Stiri si discutii de la laboratorul Fermilab
Scris de: Adi din Noiembrie 09, 2008, 10:57:47 a.m.
A aparut articolul bazat pe explicatiile mele, de care va vorbeam, la sectiunea HotScience de la Hotnews. Doamna Dana Jalobeanu a facut sumar foarte frumos la ceea ca am explicat eu mai detaliat.

Articol complet la HotScience (http://www.hotnews.ro/stiri-esential-5096050-particula-misterioasa-cum-are-loc-descoperire-stiintifica.htm)
Titlu: Răspuns: Stiri si discutii de la laboratorul Fermilab
Scris de: Adi din August 22, 2009, 06:21:53 p.m.
Fermilab, sau Fermi National Accelerator Laboratory, este cel mai mare laborator de fizica particulelor din SUA. Va recomanda mai jos recenzia unei carti care descrie mostenirea de pana acum lasata stiintei de acest laborator. Multumiri multe lui Gothik de pe forum care a descoperit acest articol.

http://physicsworld.com/cws/article/print/39962
Titlu: Răspuns: Stiri si discutii de la laboratorul Fermilab
Scris de: Adi din Mai 16, 2011, 12:03:30 a.m.
Iata o noua analiza in care este studiat cuarcul top la experimentul CDF de la Tevatron.

http://www.science20.com/quantum_diaries_survivor/top_cross_section_measurement_i-78971

Cu ocazia asta promovez iarasi blogul lui Tommaso Dorigo despre fizica particulelor, pentru noii veniti pe forum, care sunt pasionati de stiinta. Merita urmarit zilnic. El explica analize de fizica particulelor pe intelesul tuturor si ne tine la curent cu stirile din fizica particulelor!

http://www.science20.com/quantum_diaries_survivor