Forumul Scientia

Chimie, biologie, medicină şi antropologie => Medicină => Subiect creat de: sumalan dorin din Aprilie 15, 2010, 02:38:03 p.m.

Titlu: Cât văd ochii noştri?
Scris de: sumalan dorin din Aprilie 15, 2010, 02:38:03 p.m.
Bună ziua.

Până la ce distanţă văd ochii noştri? oare om descopri într-o zi un proces prin care să putem vedea şi noi noaptea în infraroşu,bineînţeles fără aparate speciale concupute pentru aşa ceva,să vedem în infraroşu ca şi cum ar fi ceva care face parte din noi.
Titlu: Re: Cât văd ochii noştri?
Scris de: Adi din Aprilie 15, 2010, 06:48:24 p.m.
Bună ziua.

Până la ce distanţă văd ochii noştri?

Pana la infinit. Daca ar fi o stea foarte puternica la infinit si ar acoperi tot cerul sa zicem am vedea-o. Problema e gresit pusa. Nu pana la ce distanta vedem trebuie intrebat ci ce unghi trebuie sa faca cu ochiul nostru acel punct. Conteaza deci distanta unghiulara. Daca un mar il ai in fata ta il vezi si are aceeasi deschidere unghiulara ca si Soarele de pe cer pe care il vezi la fel de mare. Deci putem vedea cel putin pana la Soare. Si la fel vedem si stele de la distante de ani lumina, nu? Dar daca marul il duci la un km departare devine asa de mic ca si deschidere unghiulara si nu il mai vezi. Desi e mai aproape de Soarele pe care il vezi, nu? Asadar nu conteaza distanta obiectului, ci deschiderea lui unghiulara (adica diametrul sau impartit la distanta la patrat). Daca asta e sub 1 minut de arc de cerc, nu prea mai il vezi.

oare om descopri într-o zi un proces prin care să putem vedea şi noi noaptea în infraroşu,bineînţeles fără aparate speciale concupute pentru aşa ceva,să vedem în infraroşu ca şi cum ar fi ceva care face parte din noi.

Nu, nu vom descoperi. Ochii nostri au evoluat de-a lungul a milioane de ani pentru a nu vedea la intuneric. Poate daca va fi doar intuneric pe Terra sa evolueze sa vedem la intuneric. Dar asta e putin probabil.
Titlu: Re: Cât văd ochii noştri?
Scris de: sumalan dorin din Aprilie 15, 2010, 09:24:09 p.m.
mulţumesc pentru clarificări.
Titlu: Re: Cât văd ochii noştri?
Scris de: raul din Aprilie 17, 2010, 09:42:21 p.m.
Nu se poate sa vedem in infrarosu intrucat retina noastra are celule sensibile doar la lumina cu lungimea de unda intre 400 si 700 nm, adica culorile de la rosu la violet. Sunt insa organisme, cum ar fi albinele care nu vad culoarea rosie insa vad in ultraviolet. Deci vederea lor s-a adaptat la lungimi  de unda ale luminii ceva mai mici.