http://www.nasa.gov/mission_pages/msl/news/msl20120927.htmlÎN APĂRAREA ROBOŢILOR
Cuvântul "robot", folosit pentru prima oară de scriitorul ceh Karel Čapek, este derivat din rădăcina slavă a cuvântului "muncitor". Semnificaţia sa este însă mai degrabă legată de noţiunea de
maşină decât cea de muncitor uman. Roboţii, şi mai ales roboţii din spaţiul cosmic, au primit uneori aprecieri negative în presă; astfel citim că, în vederea aselenizării, pentru a corecta în ultimele minute traiectoria modulului lunar din misiunea Apollo 11, a fost nevoie de o fiinţă umană, fără de care totul s-ar fi sfârşit dezastruos. De asemenea, tot în presă s-a scris că pe suprafaţa lui Marte niciun robot mobil nu va putea discerne la fel de bine ca astronauţii în alegerea mostrelor care să le fie aduse pe Pământ geologilor. (...)
Vehiculele fără echipaj uman s-au şi aşezat lin pe solul marţian, iar într-un viitor apropiat îi vor putea colinda suprafaţa, aşa cum s-a întâmplat şi pe Lună. Încă nu suntem pregătiţi pentru a trimite oameni pe Marte. Unii dintre noi sunt îngrijoraţi că astfel de misiuni ar putea, pe de-o parte, căra microbi tereştri pe Marte şi microbi marţieni, dacă există, pe Pământ, iar pe de alta, că ar costa enorm. (...) Maşinile inteligente nu au nimic antiuman în ele; ele sunt una din consecinţele capacităţilor intelectuale extraordinare pe care în momentul de faţă, pe planeta noastră, numai fiinţa umană le posedă.
Carl Sagan,
Creierul lui Broca, 1979.