Experimentele de simulare ca cele efectuate in Rusia si SUA, nu sunt foarte apropiate de cele ale unei adevarate calatori spre Marte,Simularea fiind foarte mult limitata, fata de conditiile reale.
Argumente contra:
1.Efectuate pe pamant deci lipsa conditiilor de microgravitatie.In jurul Pamantului au fost efectuate astfel de experimente de lunga durata pe statiile rusesti si americane, concluzia globala fiind decalcifierea oaselor si modificarea fluxurilor sangvine, etc.
2.Denaturarea instinctului de autoaparare prin prezenta in "off" a ajutorului medical imediat din partea cercetatorilor din exterior, in caz de nevoie.Lipsa hazardului pe timpul calatoriei. Parca s-a facut o simulare a caderii sursei de energie.
3.Lipsa iesirilor extravehiculare, intr-o atmosfera ultra rarefiata si simularea in niste costume neetanse, ne supuse unor variatii mari de temperatura.
Acestea sunt cateva din marile lipsuri pe care le vad.
Argumente pentru:
1.Cercetare socio-psihologica a unui grup mic, izolat intr-un "butoi sau mai multe", avand la dispozitie resurse limitate de hrana,apa,comunicatii(intarziate).In primul rusesc, parca, de 250 zile se pare ca au aparut ceva disensiuni la "bordul navei"

Parerea mea este ca a fost o frumoasa reclama pentru "masele largi populare" si ca
singurul beneficiu real a fost selectarea viitorilor "eroi" in baza unor noi criterii aparute din cercetarea psihologilor, cat si planificarea resurselor alimentare (din pacate , aici cred ca vor fi mici erori datorate metabolismului diferit in imponderabilitate).Ma intreb daca apa a fost reciclata sau nu, banui ca da.Oricum,
un pas mic , dar necesar.
In drumul spre Marte, un echipaj uman, va avea nevoie de:
1.Crearea unui sistem artificial de gravitatie.(singura solutie cunoscuta, pana vom inventa motoarele gravitationale , va fi rotatia "butoiului"
2.Crearea unui sistem de protectie impotriva radiatiilor (cum se amintea in forum, generarea unui camp magnetic in jurul navei, care din pacate ar proteja numai de particule cu sarcina electrica echipajul, nu gamma sau X - sistem mare consumator energetic.Poate pentru a evita consumul va fi realizat cu magneti permanenti...
3.Crearea unui sistem de averizare si evitare a coliziunilor cu potentiali meteoriti , cat si un invelis rezistent impotriva micrometeoritilor.
4.Asigurarea unui generator de energie fiabil care sa guverneze toate consumurile de la bord (vezi cazul Apolo-13 care din fericire s-a incheiat cu bine)
5.Rezolvarea tranzitiei gravitationale , enorm impact pentru echipaj.De la gravitatie aproape zero, la socul amartizarii si revenirii la o gravitatie "aproape cunoscuta" corpului uman...
6.Rezolvare mancarii , o treaba dificila,in ipoteza ca vom gasi apa pe Marte. Rezolvata partial prin cultivari de plante in regim hidroponic si poate clonarea de proteine...
7.Si nu cred, ca, ultima problema,
CASA echipajului va fi o vesnicie, capsula de coborare, care mai trebuie sa dispuna si de eternul sistem energetic pe viata!...........si asta pana ar veni si alti "nebuni" sa le mai dea o mina de ajutor si "culoare"

Ma intreb cate module ar trebui trimise pe Marte, inaintea misiunii pentru a le asigura conditii de supravietuire...
Pentru asta ,
in stadiul actual tehnologic al umanitatii, nu cred ca in urmatorii 100 de ani, va exista o explorare umana deep space, altceva decat una robotizata.
Acest tip de explorare poate pune bazele unei migratii umane pe aceasta planeta atat de "disputata" de la Schiaparelli incoace

Un remember:
http://space.about.com/od/spaceexplorationhistory/a/apollo13.htm